27/2/13

Από το... πράσινο σκουλήκι στις φρεγάτες και στους "ψευτόμαγκες"

Φρεγάτες,  Eldorado, αποκρατικοποιήσεις, μνημόνια, Ιταλία, φεμινίστριες, Σόρος, ψευτόμαγκες, "υδατάνθρακες" και πράσινο σκουλήκι. Αυτά –και άλλα πολλά– κυριάρχησαν στην εξάωρη, προ ημερησίας διατάξεως, συζήτηση... για το αγροτικό στη Βουλή που ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα. 

Αποτέλεσμα όχι μόνο της έντασης μεταξύ κυβέρνησης – αντιπολίτευσης, αλλά και του γεγονότος ότι ελάχιστες φορές από τις περσινές εκλογές έχει διεξαχθεί συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, με αποτέλεσμα όλοι να μιλήσουν για όλα.

Την ειδική αυτή συνεδρίαση ζήτησε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας και, ως εκ τούτου, βρέθηκε αντιμέτωπος με ένα μπαράζ επικρίσεων για την τακτική του ΣΥΡΙΖΑ από τους τρεις κυβερνητικούς εταίρους και το ΚΚΕ.

Αν εξαιρέσει κανείς τις αναφορές του Αντώνη Σαμαρά σε κυβερνητικές αποφάσεις που έχουν ληφθεί ή δρομολογούνται για αγροτικά ζητήματα (από τα οικονομικά μέχρι τις αποζημιώσεις για ζημιές από το πράσινο σκουλήκι) και, αντίστοιχα, τις ενστάσεις του κ. Τσίπρα περί του αντιθέτου, η πολύωρη συνεδρίαση κάθε άλλο παρά στο αγροτικό αφορούσε.

Σημείο αιχμής αποτέλεσε η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην προσπάθεια της κυβέρνησης να «έλθουν» ξένες επενδύσεις στη χώρα. 

Την «πάσα» έδωσε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στα πρόσφατα γεγονότα στην Χαλκιδική: «Αγωνιζόμαστε να φέρουμε επενδύσεις από παντού. Κάποιοι όμως -ανώνυμοι και κουκουλοφόροι- πάνε το βράδυ και καίνε τις εγκαταστάσεις επιχειρήσεων που βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα. Τι νόημα έχει να παλεύουμε να φέρουμε επενδύσεις, όταν κάποιοι προσπαθούν συστηματικά να τις διώξουν;», ήταν η φράση του,  χαρακτηρίζοντας “εθνικούς υπονομευτές” όσους πολεμούν τις επενδύσεις.

Οι πειρατές... και ο Ακερμαν
“Η χώρα χρειάζεται επενδυτές, όχι πειρατές”, ήταν η απάντηση Τσίπρα, καταγγέλλοντας ότι οι άδειες για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας “πήγαν στους κολλητούς και τους διαπλεκόμενους”. 

Στο σημείο  αυτό, πάντως, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε φάουλ καθώς, για να τεκμηριώσει την καταγγελία ότι η διαπλοκή φρενάρει επενδυτικά σχέδια της Deutsche Aeolia στην αιολική ενέργεια, παρουσίασε έγγραφο της Deutsche Bank με την υπογραφή –όπως είπε– του διοικητή της Γιόζεφ Ακερμαν, λέγοντας ότι χρηματοδοτεί την επένδυση.

Λίγο αργότερα όμως ο Ευ. Βενιζέλος αποκάλυψε ότι δεν πρόκειται για τη γερμανική κεντρική τράπεζα αλλά για κατάστημά της στο Λονδίνο και ότι ο υπογράφων δεν είναι ο διοικητής της αλλά πρόσωπο με το ίδιο επίθετο. 

Η αποκάλυψη «μούδιασε» τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ μέχρι το τέλος της συνεδρίασης δεν επανήλθαν στο θέμα.

Ο κ. Βενιζέλος μάλιστα δεν παρέλειψε να αναφερθεί σε δημοσίευμα γερμανικού περιοδικού, σύμφωνα με το οποίο το ταξίδι του κ. Τσίπρα στην Αμερική χρηματοδότησε ο Τζωρτζ Σόρος.

«Δεν μασάμε» και... «ψευτόμαγκες»
Σε άλλο σημείο, ο κ. Σαμαράς απάντησε στις κατηγορίες για “μνημονιακή” πολιτική της κυβέρνησης με την φράση “δεν μασάμε από απειλές κύριε Τσίπρα”.  Και διευκρινίζοντας, παράλληλα: «Ποτέ δεν είπα ότι θα... σκίσουμε το Μνημόνιο, αλλά ότι θα σεβαστούμε τις δανειακές συμβάσεις της χώρας. Πως πετύχαμε τη μείωση του χρέους το τελευταίο διάστημα; Εμείς κόψαμε 145 δισ. ευρώ χρέος χωρίς χρεοκοπία”.

Κατέληξε με νόημα δε, «δεν υπάρχει επιτυχής διαπραγμάτευση χωρίς αξιόπιστο πρωθυπουργό, χωρίς κυβέρνηση και χωρίς τη δύναμη που δίνουν οι άλλοι δύο αρχηγοί».

Σε ανάλογο ύφος ήταν η απάντηση Τσίπρα: Αφού αποκάλεσε τον κ. Σαμαρά... ως “ψευτόμαγκα” για το ύφος του, τον κατηγόρησε ότι είναι «επικεφαλής της ομάδας λάσπης» που μοντάρει βίντεο εκλεγμένων βουλευτών του Κοινοβουλίου και τα παρουσιάζει στην δημοσιότητα, τον προέτρεψε –ειρωνικά– να μην ξαναδιαγράψει το χρέος γιατί «στο τέλος θα πάει στο 400% και θα πληρώνουν και τα τρισέγγονά μας».

Φρεγάτες, φεμινίστριες και... υδατάνθρακες
Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε, ακόμη, ότι ο Φρ. Ολάντ ήρθε σε μία χώρα “που βρίσκεται υπό λεηλασία για να διαπραγματευθεί την πώληση ή ενοικίαση φρεγατών του πριν περάσει στο ψητό που είναι το νερό” –την στιγμή, είπε, που στο Παρίσι η ιδιωτικοποιημένη επιχείρηση νερού επέστρεψε στο Δημόσιο. 

Ο πρωθυπουργός παρέπεμψε σε παλαιότερες (και εκκρεμείς) αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ για προμήθεια φρεγατών οι οποίες, λόγω κρίσης δεν μπορούν να υλοποιηθούν, ωστόσο η κυβέρνηση δεν μπορεί να αφήσει χωρίς προστασία τον εθνικό μας χώρο.

Ο... τελευταίος λόγος (όπως ορίζει η διαδικασία) δόθηκε στον κ. Σαμαρά, ο οποίος στην τριτολογία του στηλίτευσε την «ικανοποίηση» που εξέφρασε ο ΣΥΡΙΖΑ για το αποτέλεσμα των ιταλικών εκλογών και, κυρίως, την επιτυχία Μπερλουσκόνι. 

Απευθυνόμενος στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έριξε την ατάκα: «Προσέξτε κύριε Τσίπρα γιατί θα αντιδράσουν οι φεμινίστριές σας»...

Ανάπαυλα γέλιου έδωσε το σαρδάμ του Πάνου Καμμένου, ο οποίος, αναφερόμενος στα ενεργειακά σχέδια και στα της ΑΟΖ, μπέρδεψε τους υδρογονάνθρακες με τους... υδατάνθρακες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: