16/2/13

Ο κλάδος της βιομηχανίας για πρώτη χρονιά παρουσίασε ζημιές, σύμφωνα με έρευνα της ICAP


Βαθαίνει η ύφεση για τις ελληνικές επιχειρήσεις. Για τρίτη χρονιά - το 2012 - συνεχίστηκε η πτώση των πωλήσεων κατά 6,42% και των καθαρών κερδών κατά 5,93% όπως προκύπτει από τα πρώτα αποτελέσματα της επεξεργασίας των ισολογισμών 762 επιχειρήσεων από τους κλάδους της βιομηχανίας, του εμπορίου και των υπηρεσιών, που πραγματοποίησε η ICAP.
Οι ελληνικές επιχειρήσεις συνεχίζουν να υφίστανται τις δυσμενείς επιπτώσεις της κρίσης, με κύρια χαρακτηριστικά την αδυναμία χρηματοδότησης, την έλλειψη ρευστότητας, το ανασφαλές διεθνές περιβάλλον και το κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί στην αγορά και είναι χαρακτηριστικό ότι τη χρονιά που πέρασε όλοι οι τομείς (βιομηχανία, εμπόριο και υπηρεσίες) κατέγραψαν απώλειες όσον αφορά την κερδοφορία τους. Μάλιστα, αξιοσημείωτο είναι ότι ο κλάδος της βιομηχανίας για πρώτη χρονιά παρουσίασε ζημιές, ενώ για δεύτερη συνεχόμενη χρόνια ζημιές κατέγραψε ο κλάδος των υπηρεσιών και στο εμπόριο είδε τα κέρδη του να συρρικνώνονται.
Από την ανάλυση των στοιχείων των ισολογισμών και των αποτελεσμάτων 208 βιομηχανιών, 202 εμπορικών και 352 επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών (πλην τραπεζών - ασφαλειών) προκύπτει ότι η συνολική μείωση πωλήσεων διαμορφώθηκε στο 6,42%, παράλληλα όμως υπήρξε και αισθητή συγκράτηση του κόστους των πωλήσεων, γεγονός που οδήγησε σε λιγότερο έντονη μείωση των αντίστοιχων μεικτών κερδών σε ποσοστό της τάξεως του -4,2%. Επιδείνωση εμφάνισαν και οι δείκτες ρευστότητας των επιχειρήσεων, ενώ ο μέσος όρος προθεσμίας είσπραξης απαιτήσεων διαμορφώθηκε σε 112 ημέρες το 2012 και παραμένει υψηλότερος του αντίστοιχου μέσου όρου εξόφλησης προμηθευτών (96 ημέρες).
«Τα περιθώρια αναδιάρθρωσης και εξοικονόμησης κόστους έχουν πλέον στενέψει αισθητά, ακόμη και για τις καλά οργανωμένες επιχειρήσεις που μέχρι σήμερα συνεισφέρουν στην οικονομία με φόρους, εισφορές και θέσεις εργασίας», λέει ο διευθύνων σύμβουλος της ICAP Group, Νικήτας Κωνσταντέλλος, προσθέτοντας ότι αποτέλεσμα της κατάστασης που διαμορφώνεται είναι το κράτος να χάνει πολλά δισεκατομμύρια τον χρόνο από άμεσους φόρους όταν οι εταιρείες έχουν ζημιές ή πολύ μειωμένα κέρδη.

Η βιομηχανία. Κατά κλάδο με βάση την επεξεργασία των στοιχείων από την ICAP καταγράφεται επιδείνωση αποτελεσμάτων για τη βιομηχανία, με τις συνολικές πωλήσεις να παρουσιάζουν μικρή μείωση κατά 2,7% το 2012, η οποία συνοδεύτηκε από περιορισμό των αντίστοιχων μεικτών κερδών κατά 2%. Ωστόσο, η επιβάρυνση των αποτελεσμάτων κυρίως από τα σταθερά υψηλά «λοιπά λειτουργικά έξοδα», αλλά και τις αυξημένες χρηματοοικονομικές δαπάνες, είχε ως συνέπεια να εξανεμισθούν σχεδόν τα λειτουργικά κέρδη, παρουσιάζοντας δραστική μείωση κατά 97% σε σχέση με το αντίστοιχο λειτουργικό αποτέλεσμα.

Το εμπόριο. Στον κλάδο του εμπορίου το κλίμα ύφεσης της αγοράς έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τις επιχειρήσεις, με τις πρώτες που δημοσίευσαν ισολογισμό να εμφανίζουν σημαντική μείωση τόσο των πωλήσεών τους (-11,6%), όσο και των μεικτών κερδών τους (-10,9%). Με δεδομένο τον περιορισμό της ζήτησης, η αξιόλογη μείωση κατά 11,9% των υψηλών «λοιπών λειτουργικών εξόδων» των εμπορικών επιχειρήσεων επέδρασε θετικά και είχε ως αποτέλεσμα το λειτουργικό περιθώριο να μειωθεί με λιγότερο έντονο ρυθμό (-7,2%).

Υπηρεσίες. Στον κλάδο των υπηρεσιών τα στοιχεία δείχνουν μια τάση ανακοπής της ραγδαίας επιδείνωσης, ωστόσο παραμένει μεγάλη η απόσταση μέχρι οι επιχειρήσεις να ξαναγυρίσουν στην κερδοφορία. Ο συνολικός κύκλος εργασιών παρέμεινε απόλυτα στάσιμος, ενώ περιορίστηκε σημαντικά το κόστος πωλήσεων με συνέπεια την εντυπωσιακή βελτίωση του μεικτού κέρδους κατά 86,7%.


Οι δείκτες
Επιδείνωση εμφάνισαν και οι δείκτες ρευστότητας των επιχειρήσεων, ενώ ο μέσος όρος προθεσμίας είσπραξης απαιτήσεων διαμορφώθηκε σε 112 ημέρες το 2012 και παραμένει υψηλότερος του αντίστοιχου μέσου όρου εξόφλησης προμηθευτών (96 ημέρες)

Δεν υπάρχουν σχόλια: