20/12/12

Στον σουηδικό όμιλο Plena Group πέρασε η Carmyco


Στο πορτφόλιο ενός σουηδικού επενδυτικού οίκου πέρασε η βιομηχανία χρωμάτων, βερνικιών και κολλητικών ουσιών CARMYCO A.E., καθώς το PLENA Group ιδιοκτησίας του Γιον Σιόμποργκ (Jon Sjoborg), που ήδη ελέγχει της βιομηχανίες δομικών YTONG και THRAKON, διευρύνει την παρουσία του στην ελληνική βιομηχανία.
«Με την εξαγορά της CARMYCO ο κ. Σιόμποργκ στοχεύει στην παροχή ολοκληρωμένων λύσεων στην κατασκευή», τόνισε ο γενικός διευθυντής των YTONG και THRAKON Εμμανουήλ  Παπαδάκης. Ο όμιλος των YTONG και THRAKON, έχει δώσει έμφαση στην έρευνα και ανάπτυξη φιλικών προς το περιβάλλον προϊόντων, σε εκτεταμένες τεχνολογικές αναβαθμίσεις όπως και σε ό,τι αφορά την οικονομική διαχείριση, στη μείωση του κόστους παραγωγής. Σήμερα οι δύο αυτές βιομηχανίες εξάγουν σε 13 χώρες και οι συνολικές τους πωλήσεις θα είναι το 2012 κοντά στα 19,5 εκατ. ευρώ, σε σχέση με τα 11,5 του 2005, δηλαδή με την εποχή που πέρασαν στον έλεγχο του PLENA Group.
«Με την ένταξη της CARMYCO, θα επιτευχθούν σημαντικές συνέργιες και οικονομίες κλίμακος», πρόσθεσε ο κ. Παπαδάκης.
Το PLENA Group, που ελέγχεται από την οικογένεια Σιόμποργκ,  επενδύει σε ώριμες και αναπτυσσόμενες αγορές, κυρίως στους κλάδους των κατασκευών,  των δομικών υλικών και του real estate όπως και στον χώρο των χρηματο-οικονομικών υπηρεσιών, υλοποιώντας τοποθετήσεις που κυμαίνονται από 500.000 ευρώ μέχρι και 20 εκατ. ευρώ. Σήμερα, το PLENA Group διαχειρίζεται τις τοποθετήσεις του μέσω της PLENA Holding με γραφεία στο Λουξεμβούργο ενώ κύριος επενδυτικός σύμβουλος είναι η PLENA Capital Ltd. με έδρα το Λονδίνο.
Για την ελληνική βιομηχανία, η προσέλκυση ενός βορειοευρωπαϊκού επενδυτικού οίκου με συνεχή δραστηριότητα από το 1980, είναι οπωσδήποτε ένα θετικό μήνυμα για τις ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν ανάγκη κεφαλαιακής στήριξης αλλά και ενίσχυσης μέσω συνεργιών.  
Η CARMYCO ΑΕ είναι βιομηχανική εταιρία που δραστηριοποιείται στον χώρο των χρωμάτων και κολλητικών ουσιών με παράδοση από το 1961. Η εταιρεία, με έδρα και βιομηχανικές εγκαταστάσεις στα Οινόφυτα Βοιωτίας και, υποκατάστημα στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης, έχει υποστεί τις συνέπειες της γενικότερης κρίσης και της ειδικότερης που διέρχεται ο κλάδος της οικοδομής. Έτσι, παρότι μείωσε τις συνολικές της υποχρεώσεις το 2011, αυτές στο σύνολό τους ( 7,3 εκατ. ευρώ) υπερέβαιναν τις πωλήσεις που ήταν στα 6,634 εκατ. ευρώ, έναντι 7,072 εκατ. ευρώ το 2010. Η εταιρεία και στις δύο αυτές χρήσεις, ήταν ζημιογόνα αν και οι ζημίες ήταν σχετικά περιορισμένες, στη περιοχή των 225.000 ευρώ.
Με την εξαγορά από τον οίκο PLENA, η CARMYCO εντάσσεται σε ένα ισχυρό όμιλο με εταιρείες στην Αίγυπτο, τη Βοσνία, τη Βουλγαρία, τη Σουηδία, την Κροατία και την Κίνα. Στην Ελλάδα, εντάσσεται πλέον στον ίδιο όμιλο με τις YTONG (πορομπετόν)  και ΤΗΡΑΚΟΝ( κονιάματα, στεγανωτικά), εταιρείες με συνολικές πωλήσεις κοντά στα 8 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: