13/12/12

Συμφωνία για την τραπεζική εποπτεία από το Μάρτιο του 2014


Σε συμφωνία σχετικά με το νέο σύστημα για την εποπτεία των τραπεζών στη ζώνη του ευρώ, το οποίο θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία από την 1η Μαρτίου του 2014, κατέληξαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις, διάρκειας 14 ωρών.
Σημειώνεται ότι στη σύνοδο κορυφής του περασμένου Οκτωβρίου, οι ευρωπαίοι ηγέτες είχαν αποφασίσει την εφαρμογή του νέου μηχανισμού τραπεζικής εποπτείας κατά τη διάρκεια του 2013.
«Έχουμε φθάσει στο κύριο σημείο για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος εποπτείας. Αυτό θα πρέπει να τεθεί σε λειτουργία το 2014», δήλωσε, μετά το τέλος της συνάντησης, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Τη συμφωνία επιβεβαίωσε και ο ευρωπαίος Επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά και τις Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες, Μισέλ Μπαρνιέ.
«Αποφασίστηκε σε αυτή την κοινή προσέγγιση, η ολοκληρωμένη εποπτική αρχή να λειτουργήσει την 1η του Μάρτη του 2014. Θα είναι λειτουργικό από την ημερομηνία αυτή, με κάποια ευελιξία», δήλωσε ο κ. Μπαρνιέ, ενώ σε μήνυμά του στο twitter έκανε λόγο για «ιστορική συμφωνία».
Από την πλευρά του ο κύπριος υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή ανέφερε ότι η ενιαία εποπτεία των τραπεζών της Ευρωζώνης, η οποία ανατέθηκε στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα «είναι ένα στοιχείο κλειδί στα σχέδιά μας για μια τραπεζική ένωση».
Ο κ. Σιαρλή, ο οποίος προήδρευσε της συνόδου, υπενθύμισε ότι στόχος του μηχανισμού αυτού είναι «η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στον τραπεζικό τομέα» και τόνισε: «Είναι ένα χριστουγεννιάτικο δώρο για εμάς, αλλά και για όλη την Ευρώπη».
«Σιγά σιγά επιλύουμε την κρίση στην Ευρωζώνη. Είναι ένα μήνυμα που στέλνουμε στον υπόλοιπο κόσμο: Μπορούμε να έχουμε εμπιστοσύνη στην Ευρώπη, μπορούμε να έχουμε εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη», υπογράμμισε ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί.
Η συμφωνία επετεύχθη λίγες ώρες πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής που είναι αφιερωμένη στην εμβάθυνση της οικονομικής ενοποίησης. Για το γερμανό υπουργό Οικονομικών, η συμφωνία είναι μια «θετική συνεισφορά» στη σύνοδο αυτή.
Η συνάντηση άρχισε νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης (13:30 GMT) και συνεχίστηκε έως τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης (0:30 GMT). Στο σημείο αυτό η ολομέλεια διεκόπη για αρκετές ώρες, ώστε να υπάρξουν διμερείς συνομιλίες μεταξύ των υπουργών Οικονομικών.
Η δημιουργία μιας κοινής εποπτείας των τραπεζών στη ζώνη του ευρώ που έχει ανατεθεί στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με την υποστήριξη των εθνικών εποπτικών αρχών, είναι το πρώτο βήμα της τραπεζικής ενοποίησης σε μια προσπάθεια να αποτραπούν στο μέλλον νέες χρηματοπιστωτικές κρίσεις στην Ευρώπη.
Υπό την εποπτεία της ΕΚΤ θα υπάγονται οι τράπεζες με ενεργητικό άνω των 30 δισ. ευρώ. Ωστόσο, η ΕΚΤ θα έχει το δικαίωμα να παρεμβαίνει σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης και στην εποπτεία των μικρότερων ομίλων και συνεπώς και στις 6.000 τράπεζες του ενιαίου τραπεζικού τομέα.
Εδώ και μήνες, Παρίσι και Βερολίνο διαφωνούσαν για το τι είδους αρμοδιότητες θα έχει ο εποπτικός μηχανισμός των τραπεζών της Eυρωζώνης, με τη Γαλλία να επιμένει ότι θα πρέπει να επιβλέπει όλες τις τράπεζες ανεξαρτήτως μεγέθους, και τη Γερμανία να επιθυμεί να τεθούν υπό την εποπτεία του μόνο οι μεγαλύτερες εξ αυτών.
Ο μηχανισμός ενιαίας εποπτείας των τραπεζών αποτελεί προϋπόθεση για την άμεση ανακεφαλαιοποίηση από το ταμείο διάσωσης, των τραπεζών που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Ακόμα κι αν ο μηχανισμός ενιαίας εποπτείας τεθεί σε λειτουργία την 1η Μαρτίου του 2014, η άμεση ανακεφαλαιοποίηση μιας τράπεζας μπορεί να πραγματοποιηθεί «όταν το αποφασίσουμε εμείς», ανέφερε ο κ. Μοσκοβισί.
Οι 27 υπουργοί Οικονομικών κατέληξαν σε ένα συμβιβασμό όσον αφορά στα σημεία που αποτελούσαν εμπόδιο εδώ και πολλούς μήνες, γεγονός που θα τους επιτρέψει να παρουσιάσουν ένα ενιαίο μέτωπο στις συνομιλίες που πρόκειται τώρα να αρχίσουν με το Ευρωκοινοβούλιο την προσεχή εβδομάδα.
Τρεις, ωστόσο, χώρες της ΕΕ - η Βρετανία, η Σουηδία και η Τσεχία - ξεκαθάρισαν ότι δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν στο μηχανισμό. Ο βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν έκανε πάντως λόγο για «ένα θετικό βήμα για το σύνολο της ΕΕ», τονίζοντας ότι τα συμφέροντα της χώρας του είναι «προστατευμένα».


Δεν υπάρχουν σχόλια: