19/12/12

Η Φάγε έφυγε και τώρα επενδύει στο εξωτερικό

Λίγες μόνο εβδομάδες μετά την απόφαση της οικογένειας Φιλίππου ναμεταφέρουν την έδρα της ΦΑΓΕ στο Λουξεμβούργο με στόχο «την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της εταιρικής δομής προκειμένου αυτή να αντικατοπτρίζει καλύτερα τον ολοένα και πιο παγκόσμιο χαρακτήρα των δραστηριοτήτων του ομίλου», η γαλακτοβιομηχανία κατάφερε να συγκεντρώσει μέσω placement 250 εκατ. δολάρια, μέρος των οποίων θα κατευθυνθεί για την επέκταση και ενίσχυση της παραγωγικής δυναμικότητας της μονάδας της στις ΗΠΑ.    

Η FAGE International SA, νεοσυσταθείσα εταιρεία με έδρα το Λουξεμβούργο, που ελέγχεται από τους Ιωάννη και Κυριάκο Φιλίππου και πλέον μητρική εταιρεία για το σύνολο των δραστηριοτήτων του ομίλου καθώς και η αμερικανική της θυγατρική FAGE USAανακοίνωσαν πως οι δύο εταιρείες ολοκλήρωσαν placement τίτλων υψηλής εξασφάλισης και ωρίμανσης 2020, συνολικής ονομαστικής αξίας 250 εκατ. δολαρίων.

Οι εκδότριες εταιρείες προτίθενται να χρησιμοποιήσουν τα καθαρά έσοδα από την πώληση των πρόσθετων τίτλων για την αποπληρωμή όλων των υφιστάμενων τίτλων ωρίμανσης 2015 και κουπονιού 7,5%, για την πληρωμή άλλων χρεών, σε κεφαλαιουχικές δαπάνες και άλλους εταιρικούς σκοπούς, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης της μονάδας παραγωγής του ομίλου ΦΑΓΕ στις ΗΠΑ.

Στόχος είναι ο τετραπλασιασμός της παραγωγικής δυναμικότητας της μονάδας που διαθέτει η FAGE USA στο βιομηχανικό πάρκο του Johnstown, στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, και ο διπλασιασμός των εγκαταστάσεων, επένδυση που εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 120 εκατ. ευρώ.

Η κίνηση αυτή έρχεται σε μια περίοδο που η ΦΑΓΕ αντιμετωπίζει ισχυρό ανταγωνισμό στις ΗΠΑ από την τουρκικών συμφερόντων Chobani του Χαμντί Ουλουκάγια για την κυριαρχία στην αγορά του «ελληνικού γιαουρτιού». Ο Τούρκος επιχειρηματίας έπειτα από την εξαγορά μιας μονάδας της Kraft Foods κατέφερε να διεισδύσει στην συγκεκριμένη αγορά εκτοπίζοντας από την πρωτοκαθεδρία την ΦΑΓΕ, η οποία κινήθηκε δικαστικά για να προασπίσουν το δικαίωμα χρήσης της λέξης «ελληνικό γιαούρτι» και τα σχετικά πνευματικά δικαιώματα.

Η νέα επένδυση της γαλακτοβιομηχανίας στο εξωτερικό αποτελεί επακόλουθο της ενίσχυσης των δραστηριοτήτων της στο εξωτερικό σε σχέση με αυτές στην Ελλάδα. Εδώ και σημαντικό διάστημα, οι διεθνείς πωλήσεις ως ποσοστό του συνολικού τζίρου του ομίλου (στο 9μηνο του 2012 οι συνολικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 12%, στα 324 εκατ. ευρώ) αυξάνονταν διαρκώς.

Αντίθετα, στην εγχώρια αγορά οι πωλήσεις της ΦΑΓΕ βρίσκονται σε διαρκή πτώση και στο εννεάμηνο του 2012 ήταν μειωμένες κατά 22% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2011, ενώ σε όγκο υποχώρησαν κατά 25,8%. Υπολογίζεται πως στην ελληνική αγορά ο όμιλος πραγματοποιεί μόνο το 40,5% του όγκου πωλήσεων και το 31,6% της αξίας τους. Την ίδια στιγμή, στις ΗΠΑ το εννεάμηνο κατέγραψε αύξηση πωλήσεων της τάξης του 40% σε όγκο και 43,6% σε αξία. Ως αποτέλεσμα, η εταιρεία έχει προχωρήσει σε μειώσεις άνω των 200 θέσεων εργασίας τα τελευταία τρία χρόνια, ενώ ανάλογες κινήσεις είχαν γίνει και στην ΕΒΓΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: