13/12/12

Στην ιδιοκτησία των ΟΛΠ και ΟΛΘ περνούν τα κοντινά τους λιμάνια

Νομοθετική παρέμβαση η οποία αλλάζει την δομή των εισηγμένων ΟΛΠ και ΟΛΘ με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίο τους μέσω της εισφοράς σε αυτές της μοναδικής μετοχής του δημοσίου σε άλλα κοντινά τους λιμάνια, προβλέπει σχέδιο νόμου που έδωσε για διαβούλευση ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Κωστής Μουσουρούλης, στα πλαίσια του ευρύτερου νομοσχεδίου που τιτλοφορείται «Ανασυγκρότηση του υπουργείο ναυτιλίας και Αιγαίου και άλλες διατάξεις». 

Το νομοσχέδιο, μεταξύ άλλων, θεσμοθετεί και την Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων αλλά και το νομικό πλαίσιο για τη δημιουργία τεσσάρων Δικτύων Λιμένων και ενός «συνολικού συστήματος διοίκησης και διαχείρισης των Εμπορικών Λιμένων της Χώρας» που λειτουργούν με τη μορφή Ανώνυμης Εταιρείας. 

Όπως αναφέρεται, το κεφάλαιο όπου ρυθμίζονται ζητήματα που στοχεύουν στην ανάπτυξη του ελληνικού λιμενικού συστήματος αποτελεί νομοθετική παρέμβαση, η οποία κρίνεται απαραίτητη για τον εκσυγχρονισμό και την εξέλιξη της νομοθεσίας σε βασικά ζητήματα, όπως είναι η Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων(Ρ.Α.Λ.) το σύστημα διοίκησης των Οργανισμών Λιμένων Α.Ε. και η οργάνωσή τους σε Δίκτυα, η επέκταση στα Ν.Π.Δ.Δ. της ομαδοποίησης τους σε νέες Α.Ε., η αδειοδότηση των λιμενικών έργων και η διευκρίνιση του πλαισίου των ιδιωτικοποιήσεων στο Εθνικό Λιμενικό Σύστημα, με κανόνες που εξασφαλίζουν τη συνέχιση της λειτουργίας των Λιμένων, την απασχόληση και την εξυπηρέτηση των χρηστών σε σύγχρονο περιβάλλον ασφάλειας και παραγωγικότητας, και την ανάπτυξη συνεκτικής νησιωτικής πολιτικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: