15/12/12

Η πρώτη επιστημονική τεκμηρίωση για την ινδική καταγωγή των Τσιγγάνων

Από τη Βόρεια Ινδία κατάγονται οι Ρομά, σύμφωνα με τα αποτελέσματα γενετικής έρευνας ευρωπαίων επιστημόνων. Οι ειδικοί είχαν διατυπώσει από παλιά αυτή την άποψη βλέποντας τις ομοιότητες που παρουσιάζουν οι γλώσσες των Ρομά και των Ινδών. Δεν υπήρχε όμως, έως τώρα, η επιστημονική τεκμηρίωση. 


Η νέα έρευνα καταδεικνύει ότι οι Ρομά προέρχονται από μία ομάδα που έφυγε από τη Βορειοδυτική Ινδία πριν από 1.500 χρόνια.
«Μέχρι τώρα, δεν ξέραμε από ποιο μέρος της Ινδίας κατάγονται», εξηγεί ο Νταβίντ Κομάς, εξελικτικός βιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης, συγγραφέας της εργασίας και επικεφαλής της έρευνας μαζί με τον Μάνφρεντ Κάιζερ από το Πανεπιστήμιο Εράσμους στο Ρότερνταμ.
Οι ερευνητές μελέτησαν 800.000 γενετικούς δείκτες σε 150 Ρομά από 13 ομάδες και τους συνέκριναν με άτομα άλλων εθνοτήτων. Σύμφωνα με τον Κομάς, οι Ρομά παρουσιάζουν γενετικές ομοιότητες και με άλλους Ευρωπαίους.
«Πριν από 1.500 χρόνια, έφτασαν στα Βαλκάνια και μετά εξαπλώθηκαν σε όλη την Ευρώπη. Επίσης αναμείχθηκαν με άλλους Ευρωπαίους σε διαφορετικές χρονικές περιόδους», λέει ο Κομάς στην εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς».
Ο πληθυσμός των Ρομά φτάνει τα 11 εκατ. στην Ευρώπη και αποτελούν τη μεγαλύτερη μειονότητα της Γηραιάς Ηπείρου. Εξακολουθούν να ζουν ως νομάδες, συχνά σε παράνομους καταυλισμούς.
«Στις περισσότερες γενετικές έρευνες κανείς δεν έχει ασχοληθεί με τους Ρομά», προσθέτει ο επιστήμονας. «Τώρα, τουλάχιστον έχουμε μια ιδέα για την προέλευση και τη γενετική δομή αυτού του πληθυσμού».
Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «Current Biology».

Δεν υπάρχουν σχόλια: