12/12/12

Στα 31,9 δισ. ευρώ η επαναγορά ομολόγων


Την πρόθεσή του να αποδεχθεί όλες τις προσφορές ύψους 31,9 δισ. ευρώ που έλαβε στο πλαίσιο της επαναγοράς χρέους, εάν οι διεθνείς δανειστές αυξήσουν τη χρηματοδότησή τους για το εγχείρημα αυτό κατά 1,29 δισ. ευρώ, ανακοίνωσε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους.
Ο ΟΔΔΗΧ σημειώνει ότι θα καταβάλει μέση τιμή περίπου 33,8% της ονομαστικής αξίας για όλα τα ομόλογα που συμμετέχουν στη διαδικασία.
Το αποτέλεσμα της επαναγοράς βρίσκεται πλέον στο μικροσκόπιο των Ευρωπαίων εταίρων και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Το αυριανό Eurogroup πάντως αποκτά ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα, δεδομένου ότι αν θεωρήσει επιτυχή τη διαδικασία, θα αποδεσμεύσει και τη δόση των 34,4 δισ. ευρώ.
Η γνωμάτευση του Eurogroup θα κρίνει και την πορεία εφαρμογής του συνολικού πακέτου μείωσης του δημόσιου χρέους, καθώς, όπως σχεδιάστηκε, προβλέπει πως η επαναγορά θα συμβάλει κατά 50% (ήτοι περίπου 20 δισ. ευρώ) στο στόχο για τη μείωση του χρέους, δηλαδή κατά 40 δισ. ευρώ, μέχρι το 2020.
Προϋπόθεση όμως αποτελεί να πειστεί για την επιτυχία του buy back και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο «Τεχνικά η διαδικασία ήταν πετυχημένη», δήλωσε παράγοντας με άμεση εμπλοκή στο θέμα της διαδικασίας της επαναγοράς, αλλά συμπλήρωσε πως «το θέμα είναι να γίνει (η διαδικασία) και πολιτικά δεκτή την Πέμπτη. Στο Eurogroup θα αποφασίσουν αν είναι επιτυχημένη».
Τα αποτελέσματα της επαναγοράς χρέους καλωσόρισε χθες η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, σημειώνοντας ωστόσο ότι περαιτέρω σχόλια επί του θέματος θα γίνουν από τις ευρωπαϊκές οικονομικές αρχές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: