20/12/12

Άμεσος κίνδυνος για επτά μεγάλες οικονομίες


Οι αδυναμίες που παρουσιάζουν οι μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη, η ευρωπαϊκή κρίση χρέους και η απειλή δημοσιονομικής «κατακρήμνισης» των ΗΠΑ επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητα του κρατικού χρέους, όπως επισημαίνει ο οίκος αξιολόγησης Fitch.
Σε έκθεσή του υπογραμμίζει ότι επτά από τις δέκα μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη βρίσκονται σε καθεστώς αρνητικής παρακολούθησης και επομένως κινδυνεύουν με υποβάθμιση του αξιόχρεού τους, ενώ απευθύνει αυστηρή προειδοποίηση προς τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τη Γαλλία.
Όπως επισημαίνει οι τρεις αυτές χώρες θα απολέσουν την αξιολόγηση «ΑΑΑ», εάν δεν λάβουν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση των δημοσιονομικών προκλήσεων.
Στην έκθεσή του ο οίκος αναφέρει ότι το 2013 η παγκόσμια οικονομία θα παραμείνει σε ένα περιβάλλον σοβαρών προκλήσεων, με την Ευρωζώνη σε ύφεση και τις ΗΠΑ να μην προβλέπεται να ανεβάσουν ταχύτητα πριν από τα τέλη του έτους. Οι αναλυτές του Fitch υπογραμμίζουν, πάντως, ότι η μεγαλύτερη βραχυπρόθεσμη απειλή για την παγκόσμια οικονομία πηγάζει σήμερα από τις ΗΠΑ και το ενδεχόμενο μίας βουτιάς της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη στο «δημοσιονομικό γκρεμό» και λιγότερο από τη Γηραιά Ήπειρο. Παραδέχονται δε ότι η ευρωπαϊκή κρίση έχει περάσει «σε μια περίοδο ηρεμίας», κυρίως εξαιτίας των πρωτοβουλιών της Ευρωπαϊκής Κεντρική Τράπεζας.
Η απόφαση του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, να προβεί σε απεριόριστες αγορές κρατικών ομολόγων, εάν χρειαστεί, όπως επισημαίνεται, έχει προσφέρει στις δοκιμαζόμενες οικονομίες χρόνο για τις επώδυνες, αλλά αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Σημαντικό βήμα θεωρείται από τον οίκο και η συμφωνία για τη δημιουργία τραπεζικής ένωσης. Παρόλα αυτά, σημειώνουν οι αναλυτές, οι Ευρωπαίοι πολιτικοί αντιμετωπίζουν ακόμα σημαντικές προκλήσεις, τόσο στο θέμα της προώθησης της δημοσιονομικής ένωσης και της κατανομής των κινδύνων όσο και στο να «σπάσουν» τη διασύνδεση μεταξύ κρατικού χρέους και τραπεζών.
Ο Fitch προειδοποιεί μάλιστα ότι η άμβλυνση των πιέσεων στις αγορές χρέους, σε συνδυασμό με τις επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις σε Ιταλία και Γερμανία θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εφησυχασμό και πολιτική παράλυση. Στα θετικά, πάντως, καταγράφεται η απόφαση να δοθεί στην Ελλάδα επιπλέον ανακούφιση χρέους, προκειμένου να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητά του. Είναι ένα μέτρο που υποστηρίζει την άποψη του οίκου ότι θα αποφευχθεί το «σπάσιμο» της Ευρωζώνης.
Για τις αναδυόμενες αγορές ο οίκος, αν και παραδέχεται ότι αποδεικνύονται περισσότερο ανθεκτικές, υπογραμμίζει ότι η συνεχής έκθεσή τους στις ανεπτυγμένες οικονομίες σε συνδυασμό με ορισμένες δικές τους αδυναμίες, βάζει φραγμό στο ανοδικό μομέντουμ των βαθμολογιών τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: