20/12/12

Ζημιές 223 εκατ. ευρώ στο γ΄ τρίμηνο

Με ζημιές ύψους 223 εκατ. ευρώ έκλεισε το γ’ τρίμηνο για τον όμιλο της Eurobank, ως αποτέλεσμα αφενός της μείωσης των εσόδων (απόρροια του ευρύτερου δυσμενούς περιβάλλοντος) και αφετέρου των αυξημένων προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις. 

Σε σχέση με το β’ τρίμηνο του έτους ωστόσο οι ζημιές είναι περιορισμένες (στο β’ τρίμηνο ήταν στα 635 εκατ. ευρώ) από τη συνεχιζόμενη μείωση των λειτουργικών εξόδων. 

Σε επίπεδο 9μήνου οι ζημιές διαμορφώθηκαν στα 1,095 δισ. ευρώ. 

Oι συνολικές ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης της Eurobank, συμπεριλαμβανομένης και της διαγνωστικής μελέτης της BlackRock, προσδιορίστηκαν από την Τράπεζα της Ελλάδος σε €5,8δισ., σχεδόν ισόποσες με τις ζημιές από το PSI (μετά την επαναγορά των ομολόγων). Όπως υπογραμμίζεται, ως αποτέλεσμα των ανωτέρω, ο Δείκτης Βασικών Κυρίων Κεφαλαίων (EBA Core Tier I) διαμορφώνεται σε 11,5% (pro-forma)1, έναντι ελαχίστου 9%.

Σε ό,τι αφορά τις καταθέσεις σημειώνεται πως η πολιτική αβεβαιότητα, απόρροια των διπλών εκλογικών αναμετρήσεων, ενέτεινε την εκροή καταθέσεων από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα κυρίως το Μάιο και τον Ιούνιο. Παρόλα αυτά, μετά το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας και τη βελτίωση του κλίματος εμπιστοσύνης, υπήρξε σταδιακή επιστροφή των καταθέσεων, η οποία συνεχίζεται αδιάκοπτα έως και σήμερα. Ειδικότερα, οι καταθέσεις πελατών της Eurobank στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά €3δισ. το Β΄ τρίμηνο σε σχέση με το Α΄ τρίμηνο του 2012, αυξήθηκαν όμως κατά €1δισ. το Γ΄τρίμηνο του έτους. Στο εξωτερικό, οι καταθέσεις πελατών σημείωσαν σημαντική αύξηση κατά €570εκ. το εννεάμηνο του 2012 και ανήλθαν σε €9,1δις. 

Τα καθαρά έσοδα από τόκους υποχώρησαν κατά 4% στο γ΄ τρίμηνο του έτους, λόγω του αυξημένου κόστους χρήματος, της διεύρυνσης των επιτοκίων διατραπεζικής, των μειωμένων εσόδων από ομόλογα και της καθυστέρησης της ανακεφαλαιοποίησης.

Στο μέτωπο του λειτουργικού κόστους καταγράφηκε περαιτέρω μείωση κατά 5% στο γ’ τρίμηνο, με τη σωρευτική μείωση από το 2008 να διαμορφώνεται στο 22%. 

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αυξήθηκαν στο 17% του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων, από 14% το α΄ τρίμηνο του 2012. Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση καταγράφηκε έξαρση των νέων δανείων σε καθυστέρηση στην Ελλάδα το β΄ τρίμηνο και βελτίωση το β΄ τρίμηνο. Οι προβλέψεις για επισφάλειες ενισχύθηκαν σε ετήσια βάση κατά 23,3% και ανήλθαν σε 1,2 δισ. ευρώ συνολικά στο 9μηνο, καλύπτοντας το 53% των μη εξυπηρετούμενων δανείων (χωρίς να υπολογίζονται οι πρόσθετες εξασφαλίσεις). 

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα 9μήνου ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Νίκος Νανόπουλος δήλωσε: «Η εκταμίευση της δόσης των €34,5 δισ. ανοίγει το δρόμο για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών Τραπεζών, αναγκαία λόγω των βαρύτατων κεφαλαιακών απωλειών που υπέστησαν μετά τη συμμετοχή τους τόσο στο PSI, όσο και στις με αυτό συνδεδεμένες πράξεις.

Αναλαμβάνοντας το κόστος αυτό, τα ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα συνέβαλαν όσο κανείς άλλος στη μείωση του δημοσίου χρέους και την αποκατάσταση της οικονομικής σταθερότητας στη χώρα. Η ταχεία ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής, παράλληλα με τη δρομολόγηση σημαντικών διαρθρωτικών αλλαγών και την ορατή βελτίωση του διεθνούς κλίματος το τελευταίο διάστημα, ανοίγουν ένα παράθυρο ευκαιρίας για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, και τη στήριξη της ανάπτυξης, που δεν πρέπει να αφήσουμε αναξιοποίητο. 

Η Eurobank συμμετέχει στη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης, λαμβάνοντας κεφάλαια ύψους 5,8 δισ. ευρώ, τα οποία αντιστοιχούν περίπου στις απώλειες που ενέγραψε λόγω της συμμετοχής στο PSI.

Η δρομολόγηση της ενοποίησης της Eurobank με την Εθνική Τράπεζα αποτελεί σημαντική πρωτοβουλία στο πλαίσιο της συνολικής ανασυγκρότησης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Το νέο σχήμα, με το μεγάλο, σε ευρωπαϊκή κλίμακα, μέγεθός του, και με την αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων των δύο οργανισμών, μπορεί να πρωταγωνιστήσει στη σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, να παίξει κεντρικό ρόλο στη χρηματοδότηση των ελληνικών επιχειρήσεων και να συμβάλει αποφασιστικά στην ανασυγκρότηση και ανάπτυξη της οικονομίας πάνω σε νέες υγιείς βάσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια: