13/12/12

Εγκρίθηκε η δόση προς την Ελλάδα

Ποσό συνολικά 52,5 δισ. ευρώ θα εκταμιευθεί για την Ελλάδα μέχρι τον επόμενο Μάρτιο, σύμφωνα με όσα αποφάσισαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης (49,1 δισ. ευρώ από το EFSF συν 3,4 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ). Στο Eurogroup που ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 13.00 αποφασίστηκε επίσης η εκταμίευση της δόσης των 34,4 δισ. ευρώ την ερχόμενη Δευτέρα.

Κυβερνητικές πηγές χαρακτήρισαν το αποτέλεσμα του Eurogroup καλύτερο των προσδοκιών.

Στην ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Οικονομικών σημειώνουν: "Το Eurogroup ενέκρινε και επίσημα την εκταμίευση στο πλαίσιο του δεύτερου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας μετά την οριστικοποίηση των σχετικών εθνικών διαδικασιών και την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων από το πρόγραμμα επαναγοράς χρέους της Ελλάδας". 

Το Eurogroup σημειώνει παράλληλα ότι "η επαναγορά θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση του χρέους ως προς το ΑΕΠ", ενώ επιβεβαίωσε ότι "σε συνδυασμό με τις πρωτοβουλίες που αποφασίστηκαν στο Eurogroup της 27ης Νοεμβρίου και με την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος , το δημόσιο χρέος της Ελλάδας θα επιστρέψει σε ένα βιώσιμο μονοπάτι στο 124% του ΑΕΠ το 2020".

Το Eurogroup υπογραμμίζει εξάλλου ότι "η Ελλάδα και τα άλλα κράτη μέλη είναι σε ετοιμότητα να λάβουν πρόσθετα μέτρα, εάν χρειαστεί, για να διασφαλίσουν ότι ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί".

"Το Eurogroup  είναι πεπεισμένο ότι οι συνεχείς δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, στη βάση μιας ισχυρής δέσμευσης που έχει αποδειχθεί στο πρόσφατο παρελθόν και στις ευρείες μεταρρυθμίσεις που ήδη διεξάγονται, θα επιτρέψουν στην ελληνική οικονομία να επιστρέψει σε βιώσιμη τροχιά ανάπτυξης με υψηλότερη απασχόληση, ανοίγοντας το δρόμο προς ένα πιο ευοίωνο μέλλον. Ενθαρρύνουμε τους Έλληνες πολίτες να διατηρήσουν τις προσπάθειές τους και να εφαρμόσουν τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις", επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Στη συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Eurogroup Jean - Claude Juncker δήλωσε: "Δώσαμε την τελική έγκριση για την εκταμίευση των 49,1 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα", διευκρινίζοντας ότι η εκταμίευση θα γίνει σε αρκετές δόσεις. 

Σε τέσσερις δόσεις η δόση
Όπως επισήμανε τα 34,3 δισ. ευρώ θα καταβληθούν τις επόμενες ημέρες στην Ελλάδα, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα εκταμιευθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2013. 

"Πρώτα, ένα ποσό για να καλυφθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τα κόστη εκκαθάρισης θα πληρωθεί τον Ιανουάριο του 2013. Δεύτερον, τα κεφάλαια για να καλυφθεί η χρηματοδότηση του προϋπολογισμού θα εκταμιευθούν σε τρεις υπο-δόσεις που θα συνδέονται με την υλοποίηση συγκεκριμένων οροσήμων στο μνημόνιο κατανόησης που έχει συμφωνηθεί με την τρόικα", επισήμανε. 

Από την πλευρά του ο Ευρωπαίος Επίτροπος Olli Rhen δήλωσε πως οι "Κασσάνδρες για την Ελλάδα αποδείχθηκαν λάθος", τόνισε πως η σημερινή απόφαση σηματοδοτεί το τέλος της αβεβαιότητας για την Ελλάδα, ενώ υπογράμμισε πως η εκταμίευση της δόσης για την Ελλάδα θα επιτρέψει στη ρευστότητα να επιστρέψει. 

O επικεφαλής του ESM, Klaus Regling, δήλωσε ότι μετά την έγκριση του Eurogroup το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) είναι έτοιμο να διαθέσει στην Ελλάδα 49,1 δισ. ευρώ για την περίοδο μέχρι τα τέλη Μαρτίου.

Από αυτό το ποσό τα 34,3 δισ. ευρώ θα εκταμιευθούν μέσα στις επόμενες ημέρες ως εξής: 16 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, 7 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού και 11,3 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση της επαναγοράς χρέους. 

Διευκρίνισε ότι μόνο τα 7 δισ. ευρώ για τον προϋπολογισμό θα είναι σε μετρητά και τα υπόλοιπα θα είναι σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια. 

Για το α΄ τρίμηνο σημείωσε ότι προβλέπονται 14,8 δισ. ευρώ σε βοήθεια προς την Ελλάδα εκ των οποίων 7,2 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τα υπόλοιπα σε τρεις μηνιαίες υπο-δόσεις με την επίτευξη των στόχων του προγράμματος.  

Lagarde: Χαιρέτισε την απόφαση του Eurogroup για την Ελλάδα

Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Christine Lagarde, χαιρέτισε την απόφαση του Eurogroup να στηρίξει την επαναγορά χρέους της Ελλάδας και τις διαβεβαιώσεις του για την παροχή επιπλέον ανακούφισης χρέους εάν χρειαστεί, με την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα το 2013.

«Αυτά τα βήματα θα διασφαλίσουν ότι το χρέος της Ελλάδας ως προς το ΑΕΠ θα υποχωρήσει στο 124% μέχρι το 2020 και σταδιακά χαμηλότερα στο 110% μέχρι το 2022.

«Σε αυτό το πλαίσιο, σκοπεύω να προτείνω στο εκτελεστικό συμβούλιο του Ταμείου να ολοκληρώσει την πρώτη αναθεώρηση του προγράμματος για την Ελλάδα. Αναμένω ότι η συνεδρίαση του συμβουλίου θα λάβει χώρα τον Ιανουάριο».

Πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για την Κύπρο

Σχετικά με την Κύπρο ο πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στις συνομιλίες. Συγκεκριμένα, ο Juncker επισήμανε πως το Eurogroup θεωρεί πως έχει γίνει πρόοδος προς την επίτευξη συμφωνίας για το κυπριακό πρόγραμμα το οποίο θα περιλαμβάνει μία σημαντική δημοσιονομική και δομική προσαρμογή, όπως προβλέπεται από το μνημόνιο κατανόησης της 23ης Νοεμβρίου. 

Οι υπουργοί Οικονομικών καλωσορίζουν τη δέσμευση των κυπριακών αρχών στις μεταρρυθμίσεις καθώς και την έγκριση από το κοινοβούλιο του πρώτου πακέτου μέτρων που συμφωνήθηκε με την τρόικα, τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup. Ο Juncker επισήμανε πως οι υπουργοί έλαβαν υπόψη τα προσωρινά αποτελέσματα των ελέγχων για τις κεφαλαιακές ανάγκες των κυπριακών τραπεζών και των οποίων οι βασικές παράμετροι είναι σε γενικές γραμμές ανάλογες με τις προβλέψεις που συμπεριλήφθηκαν στις συζητήσεις για το πρόγραμμα.

Τα τελικά αποτελέσματα αναμένονται στα μέσα Ιανουαρίου, ανέφερε ο Juncker με την επισήμανση πως το Eurogroup είναι βέβαιο πως οι άμεσες ανάγκες είναι καλυμμένες. «Είμαστε βέβαιοι πως η συμφωνία για το πρόγραμμα μπορεί να επιτευχθεί σύντομα και καλούμε τα διεθνή ιδρύματα και την Κύπρο να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις ανάλογα,» κατέληξε ο Juncker. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: