19/12/12

Προειδοποίηση της ΔΕΠΑ για τα χρέη των ηλεκτροπαραγωγών

Σε βραδυφλεγή βόμβα εξελίσσεται εκ νέου το πρόβλημα ρευστότητας στην ενεργειακή αγορά, με το θέμα να χρήζει άμεσης αντιμετώπισης όπως τονίζουν όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές. Όπως και τον περασμένο Μάιο, έτσι και σήμερα, στην αγορά υπάρχει ένα ντόμινο χρεών, που ξεκινάει από τους απλήρωτους λογαριασμούς, διατρέχει το σύνολο των συμμετεχόντων στην αγορά και έχει ως τελικό αποδέκτη τη ΔΕΠΑ, η οποία και καλείται να διαχειριστεί συνολικά χρέη πελατών της προς την ίδια ύψους 450 εκατομμυρίων ευρώ. 

Το θετικό στην όλη υπόθεση είναι ότι οι υποχρεώσεις της ΔΕΠΑ προς τους προμηθευτές της είναι τακτοποιημένες μέχρι το τέλος του έτους, ενώ υπάρχει συγκεκριμένος προγραμματισμός για την κάλυψη όλων των αναγκών στις αρχές του 2013. Έτσι η εταιρεία αερίου έχει εξασφαλίσει – παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες – την ομαλή τροφοδοσία της αγοράς για το αμέσως επόμενο διάστημα. Ωστόσο, καθώς ουσιαστικά όλο το χρέος της αγοράς ενέργειας έχει περάσει στο φυσικό αέριο των ιδιωτών ηλεκτροπαραγωγών, καθίσταται επιτακτική η εξεύρεση λύσης και μάλιστα άμεσα, όσο δηλαδή η κατάσταση παραμένει διαχειρίσιμη. 

Βεβαίως από την πλευρά τους και οι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί απαντούν ότι η συνολική οφειλή τους προς τη ΔΕΠΑ είναι της τάξης των 300 εκατ. ευρώ όταν με βάση τα επίσημα στοιχεία οι οφειλές του διαχειριστή του συστήματος προς αυτούς είναι της τάξης των 350 εκατ. ευρώ. Και βέβαια, από την πλευρά της και η ΔΕΗ αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα καθώς καλείται να διαχειριστεί ανεξόφλητες οφειλές από απλήρωτους λογαριασμούς ύψους 1,2 δις ευρώ, όπως αποκάλυψε χθες στη βουλή ο επικεφαλής της επιχείρησης Α. Ζερβός. 

Υπό την έννοια αυτή, ούτε και οι ηλεκτροπαραγωγοί είναι υπεύθυνοι για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και η οποία μάλιστα επιτείνεται εξαιτίας της αυξημένης ζήτησης. Να σημειώσουμε ότι η ζήτηση φυσικού αερίου καταγράφει αλλεπάλληλα ρεκόρ ενώ και η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας βρίσκεται σε εξαιρετικά υψηλά για την εποχή επίπεδα. «Υπεύθυνη» για αυτό είναι η στροφή των καταναλωτών προς το φυσικό αέριο και τον κλιματισμό, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες τους για θέρμανση, εξαιτίας της αύξησης του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης. 

Σύμφωνα πάντως με πηγές της αγοράς, το πρόβλημα θα μπορούσε να εκτονωθεί, εφόσον αποφασιστεί να διοχετευτεί ρευστότητα στην ενεργειακή αγορά. Αυτό θα μπορούσε να γίνει υπό τη μορφή δανείων, κυρίως προς τη ΔΕΗ, η οποία και καλείται να διαχειριστεί το μεγαλύτερο μέρος των ανεξόφλητων οφειλών που απειλούν να τινάξουν στον αέρα το σύστημα. Σε αυτήν την περίπτωση πάντως θα πρέπει να γίνουν και οι απαραίτητες συνεννοήσεις με την τρόικα, η οποία θυμίζουμε στο αναθεωρημένο μνημόνιο κάνει ρητή αναφορά στο πρόβλημα, δηλαδή βρίσκεται σε πλήρη γνώση της κρισιμότητας της κατάστασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: