10/12/12

Τηλεφωνικές καταγγελίες ύποπτων περιστατικών κλοπής μετάλλων

Έκκληση στο κοινό να ειδοποιεί, σε περίπτωση ύποπτου περιστατικού για τηνκλοπή μετάλλων, την αστυνομία στο «100» αλλά και τον ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας) σε τετραψήφιο αριθμό που θα θέσει σύντομα σε λειτουργία, απηύθυναν σήμερα εκπρόσωποι της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, της ΔΕΗ και της αστυνομίας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, με αφορμή την κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων κλοπής μετάλλων.

Την ίδια ώρα, όπως τόνισαν, σε απόγνωση βρίσκονται οι αγρότες της περιοχής λόγω έξαρσης του φαινομένου που αποδίδεται στον πενταπλασιασμό της τιμής του χαλκού και την αύξηση της τιμής πώλησης των μετάλλων. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα οι κλοπές είναι πάρα πολλές και την άνοιξη, όταν ξεκινά η περίοδος του ποτίσματος, διαπιστώνουν ότι λείπουν από μετασχηματιστές της ΔΕΗ και καλώδια στα αντλιοστάσια μέχρι και κινητήρες ποτιστικών μηχανημάτων και σωληνώσεις των δικτύων άρδευσης.

«Πριν λίγο καιρό ιδιοκτήτης πρατηρίου βενζίνης διερωτήθηκε αν έπρεπε να μας ειδοποιήσει όταν, γεμίζοντας τα ξημερώματα το ρεζερβουάρ ενός βαν που δεν είχε πινακίδες Θεσσαλονίκης, διαπίστωσε ότι περιείχε καλώδια χαλκού» σημείωσε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής διευθυντής του ΔΕΔΔΗΕ Ιορδάνης Αμανατίδης. Τόνισε δε ότι το κοινό θα ήταν πολύ χρήσιμο να ενημερώνει την αστυνομία και την εταιρεία διανομής ηλεκτρικής ενέργειας για τυχόν ύποπτες κινήσεις, σε ύποπτες ώρες, κυρίως νυχτερινές, και ύποπτες περιοχές, όπως αντλιοστάσια, υποσταθμοί της ΔΕΗ και άλλες εγκαταστάσεις που ενδέχεται να περιέχουν μεταλλικά αντικείμενα.

Σύμφωνα με τον κ. Αμανατίδη, ενώ το 2010 σημειώθηκαν 250 κλοπές μετασχηματιστών, το 2011 έφτασαν τις 600 και το 2012 τις 1500, με συνολικό κόστος 5,5 εκατομμύρια ευρώ για την εταιρεία μόνο στη βόρεια Ελλάδα. Παράλληλα ο Διευθυντής της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Εγκλημάτων κατά ζωής και ιδιοκτησίας της ασφάλειας Θεσσαλονίκης, Αντώνης Τζιτζής, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι τα κλοπιμαία καταλήγουν σε χυτήρια, τα οποία αυτή τη στιγμή «ανθούν» δεδομένου ότι από 12 – 13 που ήταν στις αρχές του χρόνου στο νομό Θεσσαλονίκης, σήμερα είναι 52.

Σε ό,τι αφορά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες, ο περιφερειακός σύμβουλος και πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ της Περιφέρειας Βασίλης Κανάκας, τόνισε ότι οι αγρότες δεν μπορούν να ποτίσουν τα χωράφια τους και κινδυνεύουν να χάσουν ολόκληρες τις καλλιέργειές τους.

Ενδεικτικό μάλιστα της ευρηματικότητας των κλεφτών ήταν το περιστατικό που ανέφερε ο πρόεδρος των ΓΟΕΒ Θεσσαλονίκης Γιώργος Αθανασιάδης. Όπως είπε, πέρσι την άνοιξη στην περιοχή του Λουδία, οργανωμένη ομάδα έσκαψε σήραγγα κάτω από φυλασσόμενο με συναγερμούς χώρο και κατάφερε να αποσπάσει μεγάλη ποσότητα μετάλλων.

Τα μέτρα που, όπως ανακοινώθηκε, εξετάζονται για την αντιμετώπιση του προβλήματος είναι η φύλαξη των χώρων των αντλιοστασίων, η αποξήλωση των μετασχηματιστών, σε συνεργασία με τη ΔΕΗ, η φύλαξή τους σε ειδικούς χώρους και η επανατοποθέτησή τους την άνοιξη όταν ξεκινά η αρδευτική περίοδος, η εγκατάσταση συστημάτων ηλεκτρονικής παρακολούθησης των 50.000 υποσταθμών της ΔΕΗ, η αλλαγή του τρόπου τοποθέτησης του μετασχηματιστή ώστε να είναι δύσκολη η αποκόλλησή του και η αλλαγή της νομοθεσίας ώστε να μετατραπεί το αδίκημα της κλοπής από πλημμέλημα σε κακούργημα. Προς την κατεύθυνση αυτή προσανατολίζεται και το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης καθώς, όπως είπε ο κ. Κανάκας, θα συγκληθεί σύσκεψη για το συγκεκριμένο θέμα με τη συμμετοχή των βουλευτών όλων των κομμάτων από τη βόρεια Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: