5/5/11

"Θρίλερ" στο υπουργείο Εργασίας με την τρόικα για την πέμπτη δόση


Συνεχίζεται και σήμερα η σκληρή διαπραγμάτευση στο υπουργείο Εργασίας με τους εκπροσώπους της Τρόικας, καθώς η εμπλοκή που υπήρξε χθες, απειλεί αφενός να τινάξει στον αέρα την πέμπτη δόση του δανείου, αφετέρου να φέρει προ των πυλών νέα σκληρά μέτρα, που δεν θα αφορούν άλλο από τη μείωση των συντάξεων.

Τα αδιέξοδα της χθεσινής συνάντησης, αφορούσαν τόσο στον τομέα των εσόδων, με την τρόικα να αμφισβητεί και το μεσοπρόθεσμο στόχο για 3,5 δισ. ευρώ έως το 2015 από την πάταξη της εισφοροδιαφυγής αλλά και την εκτέλεση του προϋπολογισμού για το 2011, όσο και τον τομέα των δαπανών. Ειδικά για τις δαπάνες, σύμφωνα με πληροφορίες, το κλιμάκιο της τρόικας δεν δέχεται την έκτακτη επιχορήγηση του ΟΑΕΔ από τον κρατικό προϋπολογισμό κατά τουλάχιστον 700 εκατ. ευρώ, προκειμένου να καλυφθούν οι συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες για τα επιδόματα ανεργίας. Το τεχνικό κλιμάκιο των δανειστών, ζήτησε η επιπλέον αυτή δαπάνη να καλυφθεί από τον αλληλόχρεο λογαριασμό που έχει δημιουργηθεί από το ΙΚΑ και τον ΟΑΕΔ, καθώς το Ταμείο χρωστάει στον Οργανισμό περισσότερα από 5 δισ. ευρώ.

Η στάση του υπουργείου θα ξεκαθαρίσει κατά τη σημερινή συνάντηση, με δεδομένο όμως ότι, εάν το ΙΚΑ καλύψει την «τρύπα» του ΟΑΕΔ, το έλλειμμα του Ιδρύματος θα εκτοξευθεί ίσως και πάνω από 2 δισ. ευρώ, που αυτομάτως θα περάσει στο έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης.

Όσον αφορά την εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού, σύμφωνα με πληροφορίες, οι Τροϊκανοί θεωρούν υπεραισιόδοξο ακόμη και το στόχο για μείωση των εσόδων κατά 1,6 δισ. ευρώ, ενώ για τα 3,5 δισ. ευρώ από την εισφοροδιαφυγή, ζητήθηκε στους εκπροσώπους του υπουργείου Εργασίας να αναθεωρήσουν το στόχο, καθώς θεωρείται απίθανο, να μειωθεί η ανασφάλιστη εργασία από το 26% στο 14%, με τον υπάρχοντα μηχανισμό.

Σήμερα, θα συζητηθεί μεταξύ άλλων, και το θέμα των ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων με τους εκπροσώπους των ελεγκτών θα ζητούν διευκρινίσεις για το γιατί δεν έχουν προχωρήσει ακόμη οι νομοθετικές διατάξεις για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Η πρώτη ειδική επιχειρησιακή σύμβαση που υπογράφηκε στην Καρδίτσα αλλά και μία ακόμη, σε μικρή επιχείρηση, που βρίσκεται στα σκαριά, σαφώς και δεν θεωρείται σημαντική πρόοδος. Δεν αποκλείεται, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων να πέσει η πρόταση για νομοθετική ρύθμιση ώστε, στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας να υπάρξει καταγραφή και των ατομικών συμβάσεων, προκειμένου να διαπιστωθεί στην πράξη, το μέγεθος της μείωσης του εργασιακού κόστους στον ιδιωτικό τομέα.

Εν τω μεταξύ, χθες, συνεδρίασε για πρώτη φορά και η Επιτροπή για την αναμόρφωση της λίστας των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, εκτός λίστας μπορεί να βρεθούν περί τα 200.000 άτομα, ίσως και λιγότερα, ενώ θα ενταχθούν στο νέο κατάλογο, περίπου 50.000 εργαζόμενοι. Εκτός βαρέων θα βρεθούν για παράδειγμα διοικητικοί υπάλληλοι που εργάζονται στη βαριά βιομηχανία, τη χημική και τη φαρμακοβιομηχανία, ενώ θα ενταχθεί στη νέα λίστα, το νοσηλευτικό προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη, σήμερα, στην κατηγορία των βαρέων είναι ασφαλισμένοι 538.000 μισθωτοί. Ο αριθμός εμφανίζεται σημαντικά μειωμένος εξαιτίας της υψηλής ανεργίας που μαστίζει συγκεκριμένους κλάδους, όπως είναι αυτός της Οικοδομής.

Ο νέος κατάλογος θα είναι έτοιμος το αργότερο έως στις 15 Ιουνίου, ώστε την 1η Ιουλίου θα εφαρμοστεί το νέο καθεστώς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: