6/5/11
Έλλειμμα 1,1 δισ. ευρώ από ΙΚΑ και ΟΑΕΔ θα καλύψει ο προϋπολογισμός
Στο 1,1 δισ. ευρώ, από το αρχικό 1,3 δισ. έκλεισε τελικά το έλλειμμα του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για το 2011, το οποίο θα καλυφθεί με επιπλέον πόρους, λόγω της υπερβολικής αύξησης της ανεργίας. Μετά από πολύωρες συζητήσεις, σε ηπιότερο όμως κλίμα από αυτές της περασμένης Τετάρτης, οι εκπρόσωποι του τεχνικού κλιμακίου της τρόικας δέχθηκαν τα επιχειρήματα της Γενικής Γραμματέως Κοινωνικής Ασφάλισης του υπουργείου Εργασίας Αθηνάς Δρέττα, ότι η συνεχώς αυξανόμενη ανεργία δημιουργεί επιπρόσθετες ανάγκες. Έτσι, για την καταβολή των επιδομάτων ανεργίας ο ΟΑΕΔ θα χρειαστεί, ή ορθότερα θα χρηματοδοτηθεί με επιπλέον 500 εκατ. ευρώ, ενώ και το ΙΚΑ θα λάβει επιπλέον 600 εκατ. ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι στέλεχος της τρόικας παραδέχθηκε, κατά τη χθεσινή συνάντηση, ότι, μόλις το 10% του ελλείμματος στο ΙΚΑ προέρχεται από την έλλειψη ελεγκτικών μηχανισμών, ενώ το 90% οφείλεται στη μείωση των εσόδων λόγω αυξημένης ανεργίας.
Το ποσό του 1,1 δισ. ευρώ θα καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό, πιθανότατα από το ειδικό αποθεματικό έκτακτων αναγκών, ενώ δεν αποκλείεται, σημαντικό μέρος να καλυφθεί από περικοπές στις οποίες θα προχωρήσουν όλα τα υπόλοιπα υπουργεία, υπέρ της απασχόλησης.
Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από το αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών, όμως κύκλοι του υπουργείου Εργασίας επιβεβαιώνουν ότι όλες οι συνεννοήσεις με την τρόικα έγιναν μετά από συνεργασία των συναρμόδιων υπουργείων.
Βέβαια, την ίδια στιγμή που εκπρόσωποι των δανειστών κατανοούσαν τις αυξημένες ανάγκες του ΙΚΑ, λόγω μείωσης των εσόδων, ζητούσαν από το υπουργείο Εργασίας περαιτέρω περικοπές στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα, μέσα από την εφαρμογή περισσότερων ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων και ευέλικτων μορφών εργασίας.
Με τα στελέχη του υπουργείου να υπολογίζουν πως το κόστος εργασίας στον ιδιωτικό τομέα έχει μειωθεί κατά τουλάχιστον 10%, η συζήτηση περιορίστηκε στη δέσμευση της ελληνικής πλευράς, να παρουσιάσει ολοκληρωμένη μελέτη που θα δείχνει το πραγματικό κόστος εργασίας στην Ελλάδα.
Το τεχνικό κλιμάκιο δεν ικανοποιήθηκε ιδιαίτερα για την αποτελεσματικότητα του υπουργείου Εργασίας στο θέμα των ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων, καθώς, μόλις μία, για 19 άτομα σε Ξενοδοχεία στην Καρδίτσα προβλέπει μείωση μισθών κατά 12%, ενώ η σύμβαση στη ΝΕΟΓΑΛ, προβλέπει πάγωμα μισθών για δύο χρόνια με δέσμευση για διατήρηση της απασχόλησης.
Στο θέμα της ευελιξίας οι πιέσεις που ασκήθηκαν αφορούν την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου.
Συγκεκριμένα, η τρόικα ζητά η διευθέτηση να γίνεται χωρίς περιορισμούς, εντός του έτους, και να επεκταθούν σε κλαδικό και επιχειρησιακό επίπεδο. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης θα προχωρήσει σε αύξηση του προβλεπόμενου χρόνου, βάσει του οποίου θα εφαρμόζεται το ευέλικτο 8ωρο. Από 4 μήνες που είναι σήμερα, ο επιτρεπόμενος χρόνος θα αυξηθεί σε 6 μήνες.
Αλλαγές σχεδιάζονται και στις συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Σύμφωνα με πληροφορίες, συμβάσεις ορισμένου χρόνου θα μπορούν να υπογράφονται μέχρι και τρεις, συνεχόμενες, με διάρκεια έως και ένα χρόνο η κάθε μία, αντί δύο συμβάσεις που ισχύει σήμερα. Παράλληλα, το υπουργείο Εργασίας εξετάζει τρόπους ώστε να μειωθεί το κόστος των αποζημιώσεων σε περιπτώσεις καταγγελίας μακρόχρονων συμβάσεων ορισμένου χρόνου, όπως για παράδειγμα αυτές που ισχύουν στις τράπεζες.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου