1/5/11

Οι τράπεζες εκπαιδεύουν το προσωπικό τους να αποτρέπει τις μαζικές αναλήψεις


Δύο φορές μέχρι τώρα, ένα email κατάφερε να δημιουργήσει πανικό στην ελληνική κοινωνία, να ενεργοποιήσει τις διωκτικές αρχές, εγχώριες και διεθνείς, να αναστατώσει τις τράπεζες και την κυβέρνηση προκειμένου να σταματήσουν την ανεξέλεγκτη φημολογία.

Το τελευταίο ζήτημα λέγεται αναδιάρθρωση του χρέους, είτε με τη μέθοδο της επιμήκυνσης είτε με αυτή του «κουρέματος», δηλαδή της διαγραφής μέρους της αξίας των ελληνικών ομολόγων, με επιπτώσεις για όσους κατέχουν κρατικά ομόλογα και κυρίως για τις τράπεζες, τις ασφαλιστικές εταιρείες και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Το σενάριο αυτό συντηρείται τις τελευταίες εβδομάδες με συνεχείς δηλώσεις Γερμανών παραγόντων και δημοσιεύματα σε γερμανικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης, προκαλώντας ένα αδιάκοπο αλαλούμ στους πανταχόθεν βαλλόμενους Ελληνες πολίτες.

Με κάθε τρόπο προσπαθούν οι τράπεζες να σταματήσουν την «αιμορραγία» ρευστού που προκαλούν οι καταθέτες, οι οποίοι «σηκώνουν» τα χρήματά τους, φοβούμενοι ενδεχόμενη κατάρρευση των τραπεζών.

Οι τράπεζες προσπαθούν να καθησυχάσουν τους πελάτες τους, ενώ τους αποτρέπουν τεχνηέντως από προσπάθειες μεταφοράς των χρημάτων τους στο εξωτερικό.

Έτσι, αποφεύγουν ή δυσκολεύουν τις διαδικασίες ανοίγματος λογαριασμών στο εξωτερικό και με συγκεκριμένες οδηγίες και επιχειρηματολογία, που έχουν μοιράσει και εντύπως, κατευθύνουν και εκπαιδεύουν το προσωπικό τους να χειρίζεται δύσκολες περιπτώσεις πανικόβλητων πελατών που τρέχουν να «σηκώσουν» τα λεφτά τους.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», οι τράπεζες επιμένουν ότι οι καταθέσεις δεν κινδυνεύουν, εξακολουθούν να έχουν την εγγύηση του κράτους και δεν έχουν καμία σχέση με αναδιαρθρώσεις και επιμηκύνσεις του κρατικού χρέους.

Το αποτέλεσμα, όπως δείχνουν και τα επίσημα στοιχεία, είναι ότι μέσα στο α’ τετράμηνο του 2011 να έχει συνεχιστεί η μείωση των καταθέσεων κατά 15 δισ. ευρώ περίπου, φαινόμενο που παρουσιάζει έξαρση όταν η φημολογία κορυφώνεται

Δεν υπάρχουν σχόλια: