1/5/11

Πρόσθετα μέτρα 13 δισ. τη διετία 2011 - 2012


Πρόσθετα μέτρα, συνολικού ύψους 13 δισ. ευρώ, για τη διετία 2011-2012 και άλλα 13 δισ. μέχρι και το 2015, με στόχο τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ μέχρι και το 2013, θα περιλαμβάνει το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης 2010-2014 που αποστέλλει στις Βρυξέλλες το υπουργείο Οικονομικών.

Το φετινό Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης συντάχθηκε και βασίζεται στο μεγαλύτερο μέρος του στο μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό σχέδιο το οποίο βρίσκεται ακόμη υπό διαμόρφωση. Αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών τόνιζαν ότι η αποστολή του φετινού ΠΣΑ για την περίοδο 2010 -2014 έχει περισσότερο τυπική παρά ουσιαστική σημασία.

Υποχρεώσεις και συμπληρώσεις

Υπό την έννοια ότι η χώρα θα πρέπει να δείξει ότι εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της το κείμενο του ΠΣΑ θα υπόκειται σε πολλές συμπληρώσεις μετά την ολοκλήρωση του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού σχεδίου στα μέσα του επόμενου μήνα.

Σε γενικές γραμμές κάνοντας ένα βήμα από το σχεδιάγραμμα του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού σχεδίου θα περιγράφει το «εμπροσθοβαρές» του πακέτου των μέτρων συνολικού ύψους 26 δισ. ευρώ του μεσοπρόθεσμου σχεδίου μέχρι και το 2015.

Με αυτή τη λογική τα μισά από τα μέτρα του «πακέτου» -είτε αυτά αφορούν αύξηση φόρων είτε αφορούν περικοπές δαπανών- θα ληφθούν θα ληφθούν στο μεγαλύτερο μέρος τους φέτος και του χρόνου. Το συνολικό ποσό των μέτρων για το 2011 και το 2012 θα αποτελεί περίπου το μισό της δημοσιονομικής εξοικονόμησης που προβλέπεται στο μεσοπρόθεσμο, δηλαδή ένα ποσό που θα κυμαίνεται στα 12,7 με 13 δισ. ευρώ.

Συνολικά το πρόγραμμα θα προβλέπει για τη διετία 2011 - 2012 συνολικά μέτρα ύψους 25,5 δισ. ευρώ (12,7 δισ. το 2010 που έχουν επίδραση και το 2011 και το 2012 και 12,8 - 13 δισ. νέα) ώστε το έλλειμμα να μειωθεί ως ποσοστό του ΑΕΠ κατά 4% (9,3 δισ. ευρώ), από το 10,5% του ΑΕΠ που έκλεισε το 2010 στο 6,5% που είναι στόχος για το 2012.

Συνεπώς για τη διετία αυτή που θα περιλαμβάνει τη φετινή ύφεση του 3% και την αναμενόμενη ανάκαμψη κατά 1,1% του ΑΕΠ το 2012 η μείωση του ελλείμματος κατά 1% θα απαιτήσει μέτρα ύψους 2,6% του ΑΕΠ αφού θα πρέπει να καλυφθούν οι φετινές απώλειες της ύφεσης, αλλά και η πληρωμή μεγαλύτερου ποσού για τόκους τόσο φέτος όσο και του χρόνου λόγω της σταθερή αύξησης έως το 2013 του ύψους του δημοσίου χρέους.

Χρονικά και κοστολογικά ταξινομημένα

Παρ' όλα αυτά ούτε και στο κείμενο του ΠΣΑ θα υπάρξουν χρονικά και κοστολογικά ταξινομημένα τα μέτρα που θα ληφθούν την περίοδο 2011 - 2015, αφού κάτι τέτοιο θα παραπέμπεται στην ανάλυση του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού σχεδίου το οποίο θα είναι έτοιμο στα μέσα Μαΐου.

Στο επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης θα υπάρχουν και προβλέψεις για την πορεία των μακροοικονομικών μεγεθών για την επόμενη περίοδο.

Σημειώνεται ότι στην πρόσφατη έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος προβλέπεται ότι το ΑΕΠ θα μειωθεί φέτος κατά 3%, χωρίς όμως να αποκλείεται η μείωση να είναι μεγαλύτερη. Η ανεργία θα συνεχίσει να αυξάνεται και μπορεί να υπερβεί και το 15%. Ο μέσος ρυθμός πληθωρισμού θα υποχωρήσει σε σύγκριση με το 2010 αλλά δεν προβλέπεται να υποχωρήσει κάτω από το 3,25%.

Στην εξέλιξη αυτή θα συμβάλει η μείωση της επίπτωσης από την αύξηση της έμμεσης φορολογίας, αλλά και η μείωση των εισοδημάτων. Βεβαίως αστάθμητος παράγοντας που μπορεί να ανατρέψει τις εκτιμήσεις είναι η πορεία των τιμών των καυσίμων που, λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων, ακολουθεί τις τελευταίες εβδομάδες ανοδικές τάσεις.

Η εξέλιξη του πληθωρισμού θα εξαρτηθεί και από την επίδραση που θα έχουν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στον τομέα του ανταγωνισμού. Επισημαίνεται ότι οι μέσες ονομαστικές αποδοχές των μισθωτών στο σύνολο της οικονομίας εκτιμάται ότι θα μειωθούν κατά 2,7%.

Οι στόχοι του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων

Στο ΠΣΑ θα περιλαμβάνεται επίσης και το σχέδιο αποκρατικοποιήσεων με στόχο 15 -22 δισ. ευρώ μέχρι και το 2013, αλλά και η αναφορά ότι η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας θα φέρει στα δημόσια ταμεία συνολικά 35 δισ. ευρώ μέχρι και το 2015.

Θα προβλέπει επίσης περαιτέρω αποκρατικοποιήσεις όλων των εισηγμένων εταιρειών του Δημοσίου, όπως είναι ο ΟΤΕ, η ΔΕΗ, ο ΟΠΑΠ, η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ, ο ΟΛΠ και ο ΟΛΘ καθώς και τα ΕΛΠΕ.

Παράλληλα θα υπάρχει, όπως και στο μεσοπρόθεσμο, πρόβλεψη για την αξιοποίηση τα δημόσιων δικαιωμάτων τα οποία διαχειρίζονται ιδιώτες ή κρατικές εταιρείες όπως είναι η ανανέωση των αδειών κινητής τηλεφωνίας, της διάθεσης του φάσματος συχνοτήτων, η ανανέωση της σύμβασης διαχείρισης του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» και η μετοχοποίηση των κρατικών λαχείων.

Σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας αναμένεται να υπάρχει η γνωστή δέσμευση για ένα «πακέτο» ακινήτων μέχρι και τα τέλη Ιουνίου και ένα δεύτερο μέχρι και το τέλος του χρόνου και στη συνέχεια η εκποίηση «πακέτων» ακινήτων και τα επόμενα χρόνια μέχρι να εξαντληθεί το διαθέσιμο «πακέτο» ακινήτων του ελληνικού Δημοσίου.

Επίσης θα περιλαμβάνονται τα σχέδια του Δημοσίου για την αξιοποίηση των δημοσίων υποδομών. Μέσα στα επόμενα δύο χρόνια το πρόγραμμα προβλέπει συμβάσεις μακροχρόνιας παραχώρησης σε ιδιώτες που θα κάνουν κοινές εταιρείες με τον ιδιωτικό τομέα για τα περιφερειακά λιμάνια και τα αεροδρόμια.

Θα προβλέπεται ακόμη η δημιουργία σύγχρονων χρηματοοικονομικών σχημάτων για την παραχώρηση της λειτουργίας αυτοκινητοδρόμων σε ιδιωτικά επενδυτικά σχήματα. Στο σχεδιασμό αυτό εντάσσονται η Εγνατία Οδός και οι Ελληνικοί Αυτοκινητόδρομοι, με ορίζοντα υλοποίησης της διαδικασίας παραχωρήσεων το τέλος του 2011.

Παράλληλα με τα φιλέτα, θα «τρέξει» το πρόγραμμα σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση μη εισηγμένων δημοσίων επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα από φέτος αναμένεται η αξιοποίηση της συμμετοχής στη ΛΑΡΚΟ η πώληση του 49% μαζί με την εκχώρηση του management στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η αποκρατικοποίηση της ΕΑΣ - ΕΑΒ και της ΕΛΒΟ

Επίσης προβλέπεται η πλήρης ιδιωτικοποίηση του Καζίνου της Πάρνηθας τα οποία αναμένεται να ολοκληρωθούν φέτος και το 2012.

Ούτε αύξηση ΦΠΑ ούτε μετάταξη προϊόντων

Εν τω μεταξύ ο υφυπουργός Οικονομικών, Δημ. Κουσελάς, υποστήριξε χθες ότι «δεν πρόκειται να αυξηθεί ο ΦΠΑ ούτε να μεταφερθούν προϊόντα και υπηρεσίες από το 13% ΦΠΑ στο 23%». Σύμφωνα με τον κ. Κουσελά «δεν θα υπάρξουν οριζόντιες περικοπές σαν αυτές που έγιναν το 2010, ούτε πρόκειται να πάμε σε αύξηση φορολογικών συντελεστών ή σε αύξηση του ΦΠΑ, όπως συνήθως γίνεται».

Ο υφυπουργός αναφέρθηκε και στο σενάριο που θέλει να αυξάνεται ο ΦΠΑ για ορισμένα προϊόντα και υπηρεσίες από το 13% στο 23% και δήλωσε ότι δεν πρόκειται να γίνει καμία αύξηση σε κανέναν συντελεστή (χαμηλό, υψηλό, νησιά κτλ).

Όμως αναμένεται να εφαρμοστεί για πρώτη φορά ειδικός φόρος κατανάλωσης στα αναψυκτικά και μάλιστα από το 2011 και όχι το 2012 όπως αναφέρεται στο μνημόνιο. Σε ό,τι αφορά τις φοροαπαλλαγές, ο υφυπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι «υπάρχει ένα ζήτημα σχετικά με τις φοροαπαλλαγές όπως δίνονται σήμερα, ανεξάρτητα από εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Είναι ένα θέμα που εξετάζουμε προσεκτικά και με ευαισθησία. Είναι γεγονός ότι υπάρχουν τεράστιες αδικίες, γιατί έχουν την ίδια μεταχείριση πρόσωπα, τα οποία έχουν πολύ υψηλά εισοδήματα, με πολίτες οι οποίοι βρίσκονται στα όρια ή και κάτω από τα όρια της φτώχειας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: