2/5/11
Στο και... πέντε το Πρόγραμμα Σταθερότητας 2011-2014 στις Βρυξέλλες
Ένα τετραετές πρόγραμμα που έγινε για να... αλλάξει ξανά τις επόμενες ημέρες μαζί με την τρόικα, στέλνει σήμερα το υπουργείο Οικονομικών στις Βρυξέλλες.
Περιλαμβάνει σε αδρές γραμμές τα νέα μέτρα αξίας 26 δισ. ευρώ και το πακέτο αποκρατικοποιήσεων των 50 δισ. ευρώ, αλλά και ένα «κακό» σενάριο που θα υποθέτει μεγαλύτερη ύφεση, ανεργία και υψηλότερα ελλείμματα. Αν επαληθευθεί, θα φέρει τη χώρα αντιμέτωπη με δύο επιλογές: νέα μέτρα ή... επιμήκυνση του χρόνου εξόδου της χώρας από το μνημόνιο που σήμερα οριοθετείται το 2013.
Το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ) είναι ο πολυετής προϋπολογισμός που πρέπει να στέλνουν κάθε χρόνο όλα τα κράτη έως τις 15 Απριλίου στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο των νέων κανόνων δημοσιονομικής εποπτείας που ισχύουν από φέτος. Η Ελλάδα, λόγω των νέων μέτρων, είχε λάβει παράταση έως το τέλος του μήνα.
Τελικά το πρόγραμμα σχεδιάζεται να σταλεί σήμερα, αλλά μόνο για... τυπικούς λόγους. Δηλαδή για να μην είναι η κυβέρνηση εκπρόθεσμη απέναντι στις υποχρεώσεις της.
Θεωρείται βέβαιο ότι θα «προσαρμοστεί» εκ νέου τις επόμενες ημέρες με τις... ευλογίες της τρόικας που ξεκινά από αύριο τις συναντήσεις της για την έγκριση της επόμενης δόσης του Ιουνίου και για την οριστικοποίηση των τουλάχιστο 76 δισ. ευρώ μέτρων που θα λάβει η χώρα έως το 2015.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ΠΣΑ περιλαμβάνει διαφορετικά σενάρια για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας. Ένα «καλό» που θα δείχνει έξοδο από την επιτήρηση το 2013, ανάπτυξη και συγκράτηση του χρέους και ένα «κακό» μεγαλύτερης ύφεσης, υψηλότερων ελλειμμάτων και νέων... περιπετειών.
Θα περιγράφει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έγιναν και θα γίνουν αλλά και το σχέδιο άντλησης 50 δισ. ευρώ από την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου και τις αποκρατικοποιήσεις. Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη θα έχει και ειδικό κεφάλαιο για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό και τη βιωσιμότητα του χρέους αλλά και αναλυτικό απολογισμό πεπραγμένων σε κάθε πεδίο.
Η σύνταξή του καλύπτεται από πέπλο μυστηρίου. Ολοκληρώθηκε μέσα στο Σαββατοκύριακο από ολιγομελή ομάδα ατόμων με επικεφαλής τον πρόεδρο του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΕΟ) Γ. Ζανιά και δεν είναι σαφές αν θα περιλαμβάνει την αναλυτική καταγραφή των εισπρακτικών μέτρων αξίας 26 δισ. ευρώ που ετοιμάζει η κυβέρνηση.
Αρμόδια στελέχη αναφέρουν πάντως ότι στόχος ήταν να μην υπάρχουν αριθμητικές δεσμεύσεις στο ΠΣΑ καθώς τα μέτρα που θα ληφθούν φέτος ακόμη τελούν υπό διαπραγμάτευση. Η κυβέρνηση επιμένει ότι τα 3 δισ. ευρώ που έχει προαναγγείλει επαρκούν για να καλύψουν τις «τρύπες» αλλά η τρόικα αμφισβητεί ότι θα έρθουν τα έσοδα που προσμένει από την φοροδιαφυγή και την καταπολέμηση της σπατάλης, ενώ φοβάται νέα έκρηξη ληξιπρόθεσμων οφειλών στους φορείς του ευρύτερου δημοσίου.
Επίσης, όπως αναφέρουν αρμόδια στελέχη, δεν είναι ακόμη σαφές τι θα γίνει με βασικά μέτρα του 2011. Για παράδειγμα, το πρόστιμο στα αυθαίρετα αποτέλεσε σημείο έντονης τριβής μεταξύ κορυφαίων υπουργών την προηγούμενη εβδομάδα. Η επιβολή του και τα έσοδα που θα καταφέρει να φέρει στα ταμεία θα κρίνει πολλά άλλα μέτρα, για παράδειγμα την ενοποίηση των φόρων στα καύσιμα ή την νέα αύξηση ειδικών φόρων στα αναψυκτικά.
Παράλληλα το υπουργείο Απασχόλησης δηλώνει ότι χρειάζεται χρόνο για να ολοκληρώσει την αποτίμηση των κοινωνικών επιδομάτων και την ορθολογικοποίησή τους. Με το επιχείρημα ότι η εύρεση πολλών «παραβατών» που λάμβαναν επιδόματα χωρίς να τα δικαιούνται και ότι θα τους ζητηθεί η επιστροφή του ποσού (την πρόθεση εξέφρασε σήμερα το πρωί ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης σε τηλεοπτική εκπομπή του ΑΝΤ1) θα καλύψει μεγάλο μέρος των 2,5 δισ. ευρώ που ζητούνται έως το 2015 η κυβέρνηση ουσιαστικά επιχειρεί να παρατείνει τη λήψη αποφάσεων.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου