26/10/10

Μέσα στα επόμενα τρία χρόνια Η Pimco βλέπει χρεοκοπία της Ελλάδας


H Ελλάδα πιθανότατα θα χρεοκοπήσει μέσα στα επόμενα τρία χρόνια καθώς οι περικοπές των δαπανών δεν θα είναι αρκετές για να μειωθεί το υπέρογκο κρατικό χρέος δήλωσε σε συνέδριο στη Νέα Υόρκη ο πρόεδρος της μεγαλύτερης εταιρείας κρατικών ομολόγων στον κόσμο, ο κ.El Arian , ο άνθρωπος τον οποίο αρνήθηκε να συναντήσει πέρυσι ο υπουργός Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου. Το ραντεβού το οποίο είχαν κανονίσει επενδυτικές τράπεζες στο Λονδίνο δεν έγινε ποτέ με υπαιτιότητα του Έλληνα υπουργού και έκτοτε η Pimco δήλωσε πριν τον Μάιο του 2010 ότι δεν μπορεί να κρατήσει ελληνικά ομόλογα ( σ.σ και ήταν εύλογο διότι η εταιρεία είχε μετόχους και το ελληνικό spread αυξανόταν ραγδαία ). Η χρεοκοπία είναι πιθανή « εφόσον μπορεί να περιοριστεί ο κίνδυνος μετάδοσης σε άλλες χώρες και να γίνει με ελεγχόμενη αναδιάρθρωση του χρέους και με επανατιμολόγηση ώστε να ανακτηθεί η ανταγωνιστικότητα», είπε ο κ. El Arian.

Η εναλλακτική λύση δεν υπόσχεται ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων απασχόλησης», προσέθεσε. «Δεν έχω δει το 11% του ΑΕΠ να μεταφέρεται κάτω από τις τρέχουσες προϋποθέσεις του προγράμματος.

«Στο τέλος της διαδικασίας [σ.σ. του Μνημονίου, το 2013] το βάρος του χρέους πιθανότατα θα είναι μεγαλύτερο απ' ότι ήταν στην αρχή», σημείωσε και υποστήριξε ότι «το πιο πιθανό αποτέλεσμα, σε κάποιο σημείο, όταν και το υπόλοιπο σύστημα θα αναγκαστεί, θα πρέπει να αντιμετωπίσουν το θέμα του χρέους».Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί, ότι στην ίδια εκδήλωση, ο πρόεδρος της Standard & Poor's, Ντίμαν Σέρμα, είπε ότι δεν βλέπει ελληνική χρεοκοπία, καθώς «ο σχεδιασμός ήταν ανέκαθεν να βρεθεί μια συλλογική λύση» στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: