8/10/10

Λαός και Κολωνάκι...


Λοιπόν, από χτες γνωρίζουμε τα συν και τα πλην, δηλαδή ποιοι από τους καταναλωτές θα δουν τους λογαριασμούς τους να φουσκώνουν (θυμίζουμε, νοικοκυριά – κυρίως τα μικρότερα – αγρότες και κάποιες βιομηχανικές επιχειρήσεις) και ποιοι θα ανασάνουν με ανακούφιση (εμπορικές και μικρότερες βιομηχανικές επιχειρήσεις).

Τα νέα τιμολόγια φτιάχθηκαν για να καλύπτουν το κόστος που έχει το ρεύμα από την παραγωγή του μέχρι να φτάσει στους καταναλωτές, αν και ακόμη οι τεχνοκράτες της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) δεν έχουν καταπιαστεί με τις χρεώσεις για τα δίκτυα μεταφοράς και διανομής.

Ακόμη και έτσι όμως, κάποιοι εξ ημών πληρώνουν πολύ ακριβότερα το ρεύμα σε σχέση με κάποιους άλλους. Για να δούμε τα στοιχεία που προκύπτουν από την πολυσέλιδη εισήγηση της ΡΑΕ, κρατώντας στο μυαλό τον αριθμό – κλειδί, δηλαδή τα 69,78 ευρώ ανά 1.000 κιλοβατώρες, που είναι το μέσο έσοδο που επιτρέπει η ΡΑΕ να εισπράττει η ΔΕΗ από τους πελάτες της.

Ακριβότερα, λοιπόν, από αυτό το μέσο έσοδο πληρώνουν το ρεύμα οι μικρομεσαίες βιομηχανικές και εμπορικές επιχειρήσεις που ηλεκτροδοτούνται, όπως και τα νοικοκυριά, στην χαμηλή τάση. Οι συγκεκριμένοι καταναλωτές χρεώνονται τις 1.000 κιλοβατώρες από 79,9 έως 82,1 ευρώ κατά μέσο όρο.

Κοντά όμως στις επιχειρήσεις (στο ...Κολωνάκι), βρίσκει κανείς τη χρέωση που αντιστοιχεί στα μικρότερα νοικοκυριά (τον ...λαό), εκείνα που ξεπερνούν το αφορολόγητο όριο σε εισόδημα και δεν μπορούν, για αυτό τον λόγο, να μπουν στο κοινωνικό τιμολόγιο. Αυτοι οι περίπου μισό εκατομμύριο καταναλωτές πληρώνουν κατά μέσο όρο τις 1.000 κιλοβατώρες προς 79 ευρώ, δηλαδή σχεδόν 10 ευρώ ακριβότερα από το μέσο έσοδο της ΔΕΗ.

Κάπως φθηνότερα, αλλά πάντα ακριβότερα σε σχέση με τον μέσο όρο, πληρώνουμε το ρεύμα όλοι οι υπόλοιποι οικιακοί καταναλωτές, από 73 ευρώ (οι έχοντες) έως 75,7 ευρώ (οι ...λιγότερο έχοντες) ανά 1.000 κιλοβατώρες. Στα 77 ευρώ είναι και η μέση χρέωση μεσαίων βιομηχανικών επιχειρήσεων που ηλεκτροδοτούνται στη μέση τάση.

Στον μέσο όρο ή πολύ κοντά σε αυτόν είναι η χρέωση των εμπορικών επιχειρήσεων που ηλεκτροδοτούνται στη μέση τάση καθώς και εμποροβιομηχανικών καταναλωτών της χαμηλής τάσης που ηλεκτροδοτούνται με βάση την ημερήσια και τη νυχτερινή κατανάλωση.

Και ερχόμαστε στους “ευνοημένους”, που χρεώνονται τις 1.000 κιλοβατώρες προς 61,4 έως 65,3 ευρώ κατά μέσο όρο και είναι επίσης κάποιες εμπορικές επιχειρήσεις της μέσης τάσης καθώς και οι δήμοι στο ρεύμα που πληρώνουν για τον φωτισμό οδών και πλατειών.

Στην καλύτερη, τέλος, μοίρα εξακολουθούν, παρά τις αυξήσεις που θα ισχύσουν από τη νέα χρονιά, να βρίσκονται οι αγρότες, οι οποίοι στη μέση τάση πληρώνουν 52 ευρώ ανά 1.000 κιλοβατώρες και στη χαμηλή κάτι λίγότερο από 59 ευρώ κατά μέσο όρο.

Να κλείσουμε, διευκρινίζοντας πως αυτά τα νούμερα αφορούν καθαρά την κατανάλωση ρεύματος, δηλαδή τα ποσά που μένουν στα ταμεία της ΔΕΗ. Δεν αφορούν, δηλαδή, το τέλος για τις ΑΠΕ και για τις Υποχρεώσεις Κοινής Ωφελείας, ούτε επίσης τα δημοτικά τέλη, την εισφορά υπέρ ΕΡΤ και, φυσικά, ούτε τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: