6/10/10

ΕΕ: Αναθεώρηση του ελλείμματος για την περίοδο 2006-09


Σε αναθεώρηση των στοιχείων για το ελληνικό έλλειμμα και το χρέος της περιόδου 2006-2009 προς τα πάνω αναμένεται να προχωρήσει αυτόν το μήνα η Eurostat όπως επιβεβαιώθηκε σήμερα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

«Τα στοιχεία για το ελληνικό δημοσιονομικό έλλειμμα και το χρέος θα αναθεωρηθούν ανοδικά», δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου της Κομισιόν Αμαντέου Αλταφάζ, κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής σημείωσε, ότι όπως η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία είχε υπογραμμίσει κατά την προηγούμενη κοινοποίηση των δημοσιονομικών στοιχείων των κρατών - μελών της ΕΕ που έγινε τον Απρίλιο, το δημοσιονομικό έλλειμμα και το δημόσιο χρέος της χώρας είναι αναθεωρήσιμα, δεδομένου ότι η Eurostat εξακολουθεί να έχει επιφυλάξεις σε σχέση με την ακρίβεια των ελληνικών στοιχείων.

Ανέφερε, παράλληλα, ότι αντιπροσωπεία της Eurostat βρίσκεται τους τελευταίους μήνες στην Ελλάδα και ότι σε απόλυτη συνεργασία με τις ελληνικές στατιστικές αρχές επιχειρούν να καταλήξουν σε συμφωνία ως προς τα ακριβή ελληνικά δημοσιονομικά στοιχεία.

Ο κ. Αλταφάζ τόνισε, ότι κατά πάσα πιθανότητα το πρόβλημα θα λυθεί εντός του μηνός και ότι προς το σκοπό αυτό ενισχύεται το δυναμικό της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας στην Αθήνα.

Ως προς το ύψος της αναθεώρησης των ελληνικών δημοσιονομικών στοιχείων για το 2009, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής εμφανίστηκε αρκετά επιφυλακτικός, λέγοντας ότι τα στοιχεία κατά πάσα πιθανότητα θα αναθεωρηθούν προς τα πάνω, χωρίς ωστόσο να είναι ακόμα σε θέση να προσδιορίσει με ακρίβεια την αναθεώρηση.

Ερωτηθείς αν από την αναθεώρηση αυτή, είναι δυνατόν να προκύψει και αναθεώρηση του μνημονίου που έχει υπογράψει η Ελλάδα με την ΕΕ και το ΔΝΤ ο εκπρόσωπος της Επιτροπής εμφανίστηκε επίσης επιφυλακτικός, λέγοντας ότι θα πρέπει να αναμείνει κανείς τα οριστικά δημοσιονομικά στοιχεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: