6/10/10

Αποφυλακίσεις σε καλές τιμές & με... ευκολίες πληρωμής


Η δέσμη μέτρων που εξήγγειλε χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδης μπορεί να αποσυμφορήσει σύντομα τις φυλακές κατά 1.230 κρατουμένους, που παραμένουν έγκλειστοι λόγω οικονομικής αδυναμίας, καθώς οι 130 δεν μπορούν να πληρώσουν τα δικαστικά τους έξοδα, ενώ οι 1.100 δεν είναι σε θέση να πληρώσουν τις ποινές τους που έχουν μετατραπεί από τα δικαστήρια σε χρήμα! Με τις νέες ρυθμίσεις που θα ενσωματωθούν στο νομοσχέδιο για την επιτάχυνση της ποινικής δίκης:
Γίνεται πλέον κανόνας η μετατροπή σε χρήμα των ποινών φυλάκισης 2 έως 3 ετών. Παράλληλα απλοποιείται ο τρόπος εξαγοράς, αφού το δικαστήριο (αντί του εισαγγελέα) θα καθορίζει τη δυνατότητα τμηματικής καταβολής της χρηματικής ποινής σε δόσεις 2-3 ετών, όταν υπάρχει αδυναμία άμεσης πληρωμής. Θα επανεξεταστούν υποθέσεις όπου δεν επιτράπηκε η εξαγορά.
Οσοι κρατούνται σήμερα, γιατί αδυνατούν να πληρώσουν τις ποινές φυλάκισης που έχουν μετατραπεί σε χρήμα, θα αποφυλακιστούν (περίπου 1.100 άτομα) και θα γίνει ρύθμιση για τμηματική καταβολή. Σε περίπτωση πλήρους οικονομικής αδυναμίας, αντί της εξαγοράς θα οδηγούνται σε κοινωφελή εργασία.
Γίνεται ελκυστικότερη η κοινωφελής εργασία που έχει περιπέσει σε αχρησία. Ενώ σήμερα για την 3ετή φυλάκιση μπορεί να χρειάζονταν 4.000 ώρες εργασίας, τώρα για 1 χρόνο ποινής αντιστοιχούν 100-240 ώρες, για 1-2 χρόνια 241-480 ώρες και για 2-3 χρόνια 481-720 ώρες κοινωφελούς εργασίας σε δήμους, νοσοκομεία, κρατικές υπηρεσίες κ.λπ.
Τα όρια εξαγοράς από 10 έως 60 ευρώ ημερησίως γίνονται 5-100 ευρώ για να πληρώνουν λιγότερα οι φτωχότεροι και περισσότερα οι πλουσιότεροι, έπειτα από δικαστικό έλεγχο της οικονομικής κατάστασης των παραβατών.
Απαγορεύεται η κράτηση για αδυναμία πληρωμής δικαστικών εξόδων. Αποφυλακίζονται οι 130 κρατούμενοι.
Δίνεται η δυνατότητα να αποφυλακιστούν όσοι έχουν καταδικαστεί σε φυλάκιση 3-5 ετών κι έχουν εκτίσει το 1/5 της ποινής, αφού επιτρέπεται η εξαγορά 1/5 της ποινής (η υφ’ όρον απόλυση θέλει 2/5 της ποινής) ή η παροχή κοινωφελούς εργασίας, σε περίπτωση οικονομικής αδυναμίας.
Επιτρέπεται σε όλους τους κρατούμενους άνω των 75 ετών με ποινές φυλάκισης έως 5 ετών, να εκτίσουν την ποινή με κράτηση κατ’ οίκον. Ετσι επεκτείνεται σε όλους η ρύθμιση που ισχύει για όσους (άνω των 75) έχουν καταδικαστεί για οφειλές στο Δημόσιο και ΝΠΔΔ.
Ευνοϊκότερη γίνεται η ρύθμιση για αναστολή εκτέλεσης της ποινής, αφού θα αναστέλλεται η φυλάκιση έως 5 ετών για όσους δεν έχουν παλαιότερη καταδίκη άνω του 1 έτους. Το δικαστήριο μπορεί να επιβάλλει προϋποθέσεις.
Βαριά πάσχοντες και μητέρες
Ρύθμιση με ευεργετικές διατάξεις
Ο ευνοϊκός υπολογισμός της ποινής (πλημμεληματικής ή κακουργηματικής) που ισχύει για την εργασία (1 μέρα εργασίας ισούται με 2 ημέρες ποινής) επεκτείνεται σε βαριά πάσχοντες κρατουμένους (π.χ. καρκινοπαθείς, παραπληγικούς, οροθετικούς, τυφλούς, άτομα με αναπηρία 80%, φυματικούς, ακρωτηριασμένους κ.λπ.) αλλά και σε μητέρες που κρατούνται με τα ανήλικα (έως 3 ετών) παιδιά τους. Ετσι ευεργετούνται 70 κρατούμενοι στο νοσοκομείο Κορυδαλλού και άλλοι στις υπόλοιπες φυλακές. Από τον ευεργετικό υπολογισμό εξαιρούνται κρατούμενοι για βαριάς μορφής εγκληματικότητα (εμπορία ναρκωτικών, τρομοκρατία κ.λπ.).
Αδιαχώρητο
«Εμφραγμα» σε φυλακές, κρατητήρια
Σήμερα στις φυλακές έχει δημιουργηθεί και πάλι «έμφραγμα», αφού σε καταστήματα χωρητικότητας 9.000 ατόμων κρατούνται 11.934 και μαζί με το Μεταγωγών και τα αστυνομικά κρατητήρια 12.400. Ο Χ. Καστανίδης τόνισε ότι τον Οκτώβριο 2009 όταν ανέλαβε υπήρχαν 11.900 κρατούμενοι, που με τα πρώτα μέτρα (για τις προφυλακίσεις και εξαγορές) μειώθηκαν σε 10.900 τον Απρίλιο.
Οι φυλακές όμως ξαναγεμίζουν από όσους δεν μπορούν να πληρώσουν και από την αύξηση της μικροεγκληματικότητας (κλοπές, αλλοδαποί), γεγονός που δείχνει την όξυνση της κοινωνικής κρίσης - κατά τον υπουργό. Την άλλη εβδομάδα θα λειτουργήσει νέα φυλακή στη Νιγρίτα Σερρών, συνολικής χωρητικότητας 600 ατόμων. Παράλληλα το υπουργείο μελετά να αυξήσει το ποσό των 10 ευρώ που κοστίζει σήμερα η μήνυση, κυρίως για τις μικρής σημασίας υποθέσεις (π.χ. εξυβρίσεις κ.λπ.).
Ακόμα θα μετατραπούν σε πταίσμα υποθέσεις παραβάσεων του ΚΟΚ (Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας) εκτός από τις σοβαρές (π.χ. εγκατάλειψη θύματος κ.λπ.), καθώς η Εισαγγελία Αθηνών έχει κατακλυστεί από 60.000 υποθέσεις και η Εισαγγελία Θεσσαλονίκης από 20.000, ενώ θα διευρυνθεί η αρμοδιότητα των μονομελών δικαστηρίων (αντί των 3μελών).

Δεν υπάρχουν σχόλια: