31/10/10

Δηλώσεις Πάγκαλου περί αναδιάρθρωσης χρέους!



Έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα σε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση πυροδότησαν δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θεόδωρου Πάγκαλου περί πιθανής αναδιάρθρωσης του χρέους.

Σε συνέντευξή του στο «ΒΗΜΑ της Κυριακής», απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Πάγκαλος ανέφερε ότι «προτού φτάσουμε στην αναδιάρθρωση του χρέους πρέπει να τελειώσουμε με το έλλειμμα... Τα χρέη υπάρχουν για να αναδιαρθρώνονται. Μπορεί να το επιδιώξουμε ή να μας προταθεί και να μη μας συμφέρει να το αποτρέψουμε».

Με αφορμή τις δηλώσεις αυτές, ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Πάνος Παναγιωτόπουλος, επεσήμανε πως «ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, με τις σημερινές διαδοχικές του δηλώσεις, ότι ‘’μπορεί να επιδιώξουμε αναδιάρθρωση του χρέους’’ κλπ, δημιουργεί μείζον θέμα για τη σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας και του ευρώ».

Ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε ακόμη πως «‘’αναδιάρθρωση του χρέους’’ σημαίνει σοβαρά προβλήματα με τους πιστωτές μας, τρομακτικές συνέπειες για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, αλλά και για την ίδια τη χώρα. Γιατί, με βάση τη διεθνή εμπειρία, χώρες που προχώρησαν σε ‘’αναδιάρθρωση του χρέους τους’’ βρέθηκαν εκτός διεθνών αγορών για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Υπενθύμισε εξάλλου πως ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στην εφημερίδα Real News, αποκλείει το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους, υπογραμμίζοντας μάλιστα, πως τα σενάρια αυτά προέρχονται από εκείνους που δεν θέλουν την επιτυχία μας.

Με βάση τα παραπάνω, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ΝΔ, «δύο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν: είτε ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του κ. Παπανδρέου ‘’επενδύει στη χρεοκοπία της χώρας’’, όπως λέει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός για όσους μιλούν για ‘’αναδιάρθρωση του χρέους’’, είτε άθελά του ο κ. Πάγκαλος αποκάλυψε στον ελληνικό λαό το πραγματικό περιεχόμενο και τον σκοπό του πρόσφατου εκλογικού εκβιασμού του κ. Παπανδρέου».

Κάλεσε, λοιπόν, τον κ. Παπανδρέου να απαντήσει -άμεσα- ο ίδιος επί της ουσίας και αν μεν ο αντιπρόεδρός του έβλαψε τη χώρα, να τον αποπέμψει.

Διαφορετικά, όπως είπε, «ο Πρωθυπουργός οφείλει να πει όλη την αλήθεια, γι αυτά που κρύβει πίσω από τον πολιτικό εκβιασμό του για εκλογές και άθελά του τα αποκάλυψε σήμερα ο κ. Πάγκαλος».

Σε υψηλούς τόνους ήταν η απάντηση του κ. Πάγκαλου αλλά και του κυβερνητικού εκπροσώπου που έκαναν λόγο για διαστρέβλωση των λεγομένων του αντιπροέδρου της κυβέρνησης από τη ΝΔ.

«Χαίρομαι ιδιαίτερα, γιατί η Νέα Δημοκρατία υιοθέτησε, με αφορμή μια θεωρητική συζήτηση για τη σχέση μιας οποιασδήποτε χώρας με το χρέος που την βαρύνει, το σύνολο των επιχειρημάτων του ΠΑΣΟΚ για την ανάγκη πιστής εφαρμογής όλων των όρων του Μνημονίου, ώστε να επιτευχθεί με την αξιοποίηση του μηχανισμού, που ο Πρωθυπουργός επέτυχε για τη χρηματοδότηση των άμεσων αναγκών της χώρας, η μείωση του δημοσίου ελλείμματος», σημείωσε σε ανακοίνωσή του ο κ. Πάγκαλος.

Μίλησε επίσης για «φαντασιώσεις» της ΝΔ και «εκπληκτικές ικανότητες διαστροφής όλων όσων περιλαμβάνονται στο δημόσιο διάλογο», ενώ την κατηγόρησε ότι «αφού κατέστρεψε ως κυβέρνηση την οικονομία, προσπαθεί τώρα με τις συκοφαντίες, τις αφελείς διαβολές και το κουτσομπολιό να λοβοτομήσει το πολιτικό και επιστημονικό προσωπικό της χώρας».

«Η Ν.Δ. βρήκε και πάλι ευκαιρία, για να ξεφύγει από τα αδιέξοδα της πολιτικής της ανυπαρξίας, να αναπτύξει σενάρια συνομωσίας διαστρεβλώνοντας συνειδητά τις δηλώσεις του κ. Πάγκαλου», τόνισε, από την πλευρά του, ο κ. Πεταλωτής, ενώ επανέλαβε ότι «πάγια θέση της κυβέρνησης είναι η απαρέγκλιτη τήρηση των στόχων του προγράμματος για την έξοδο της χώρας από την κρίση και η υλοποίησή τους. Και αυτό πράττουμε με πλήρη συνέπεια και υπευθυνότητα».

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=32&artId=363950&dt=31/10/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: