22/10/10

Στα 1,9 δισ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της κυβέρνησης


Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της κυβέρνησης της κυβέρνησης, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών, αγγίζουν τα 1,9 δισ. ευρώ, ποσό που αποτελεί βαρίδι για τον προϋπολογισμό και την πορεία εκτέλεσής του.

Πιο αναλυτικά, στη δημοσιότητα έδωσε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών τα μηνιαία στοιχεία για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της γενικής κυβέρνησης για την περίοδο του Ιανουαρίου-Αυγούστου 2010.

Όπως προκύπτει από αυτά οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορέων της γενικής κυβέρνησης για το διάστημα αυτό ανέρχονται σε 7,2 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 5,3 δισ. ευρώ αφορούν σε παλαιές οφειλές νοσοκομείων που έχουν ήδη ρυθμιστεί κι έχει ξεκινήσει η αποπληρωμή τους ενώ η αποπληρωμή των υπόλοιπων οφειλών θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους, κι έχει ήδη συνεκτιμηθεί στην πρόβλεψη για το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης του 2010.

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 376 εκατ. ευρώ ενώ, τα στοιχεία αυτά όπως αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών θα επικαιροποιούνται και δημοσιοποιούνται από τώρα και στο εξής κάθε μήνα στο πλαίσιο της ενίσχυσης της διαφάνειας και της συνεχούς παρακολούθησης της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας.

Μεταξύ άλλων σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης προς τρίτους φορείς μέχρι και τις 31/7/2010 ανέρχονται σε 333,5 εκατ. ευρώ των νοσοκομείων προς τρίτους σε 6 δισ. (εκ των οποίων τα 5,3 δισ. έχουν ρυθμιστεί) και των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης σε 89,8 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: