12/10/10

Ανησυχία στις τουρκικές επιχειρήσεις από την κινεζική παρουσία στον Πειραιά


H εκμετάλλευση του Πειραιά από την COSCO προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στην Τουρκία. Τούρκοι επιχειρηματίες ανησυχούν ότι εφεξής τα κινεζικά προϊόντα θα φθάνουν στην Ευρώπη μέσω Ελλάδος, παρακάμπτοντας την Τουρκία.

Όπως αναφέρει άρθρο της Deutsche Welle, τα κινεζικά σχέδια για την δημιουργία διαμετακομιστικού κέντρου στον Πειραιά, μέσω του οποίου κινεζικά προϊόντα θα μεταφέρονται στην Ευρώπη, προκαλούν πονοκέφαλο στις τουρκικές εξαγωγικές εταιρίες.

Ο μεγάλος ανταγωνισμός από την Ασία, ο οποίος με βάση τον Πειραιά βρίσκεται πλέον σε απόσταση αναπνοής από την Τουρκία, δεν ανησυχεί μόνον τις επιχειρήσεις λογιστικής υποστήριξης στο Βόσπορο, αλλά και την βιομηχανία υφασμάτων και ρουχισμού.

Περίπου το 50% των ευρωπαϊκών εισαγωγών σε υφαντουργικά προϊόντα προέρχονται από την Κίνα και το 8% από την Τουρκία. Η τουρκική υφαντουργική βιομηχανία αισθάνεται ότι απειλείται από το ενδεχόμενο κινεζικές εταιρείες να πραγματοποιούν στον Πειραιά ή κάπου κοντά στο λιμάνι την ραφή ειδών ρουχισμού.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Υφαντουργίας της Κων/πολης Χικμέτ Τανριβέρντι είπε στο μικρόφωνο της Deutsche Welle: «Δημιουργείται πρόβλημα για εμάς όταν ένα κράτος αποφασίζει να προωθήσει την μαζική εισαγωγή προϊόντων. Αν για παράδειγμα σχεδόν έτοιμος ρουχισμός μεταφέρεται εκεί, πληρώνει χαμηλούς φόρους εισαγωγής και μετά ράβεται με μερικές απλές κινήσεις τότε μας δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα. Είναι επίσης πρόβλημα αν αλλαχθεί η ετικέτα του Made-in».

Δεν υπάρχουν σχόλια: