20/10/10

Εξαγγελίες κατά της ανεργίας από Παπανδρέου.2,5 δισ. ευρώ για 667.000 θέσεις εργασίας. ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΜΕΝΑ ΑΛΛΑ 2,5 δισ. ευρώ


Κονδύλια 2,5 δισ. ευρώ για τη διατήρηση 667.000 θέσεων εργασίας µε τα νέα προγράµµατα του ΟΑΕΔ εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου χθες κατά τη συνάντησή του µε τους κοινωνικούς φορείς για την αντιµετώπιση της κρίσης στην απασχόληση.

Ακολούθησε η ανακοίνωση των προγραµµάτων (για τα οποία έγραψαν αναλυτικά «ΤΑ ΝΕΑ» την περασµένη Δευτέρα) από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Τονίζεται ότι από τις επιδοτήσεις των 2,5 δισ. ευρώ, τα 1,6 δισ. θα επιβαρύνουν το ΙΚΑ - ΕΤΑΜ. «Εξετάζεται ο δανεισµός του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ αν αυξηθεί κατά πολύ ο αριθµός των επιδοτούµενων ανέργων το 2011», επιβεβαίωσε ο αναπληρωτής υπουργός Γ. Κουτρουµάνης, αφού οι επιδοτήσεις των εισφορών θα καλυφθούν µέσω του αλληλόχρεου λογαριασµού του ΙΚΑ και του ΟΑΕΔ.

Τα προγράµµατα αφορούν την ενίσχυση των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την ύφεση για τη δηµιουργία νέων θέσεων εργασίας, σε δράσεις για την επανένταξη των ανέργων και τη διατήρηση των υφιστάµενων θέσεων εργασίας καθώς και σε κίνητρα για τους νέους και τις γυναίκες.

Ο Πρωθυπουργός υπογράµµισε ότι η ανεργία αποτελεί το µεγαλύτερο πρόβληµα της ελληνικής οικονοµίας. Σηµείωσε ότι είναι αποτέλεσµα «µιας οικονοµίας που αργοπέθαινε εδώ και χρόνια» καθώς δεν είχε επενδύσει στις παραγωγικές δοµές της χώρας. Στόχος, πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός, «είναι να χτυπήσουµε τη ρίζα των προβληµάτων, διότι είχαµε σβησµένες τις µηχανές της ανάπτυξης εδώ και πολύ καιρό. Παράλληλα, η χώρα µας δεν φρόντιζε να αλλάξει το παραγωγικό µοντέλο ώστε µέσα από µια βιώσιµη οικονοµία να αυξήσει τις θέσεις εργασίας».

Τα προγράµµατα που ανακοινώθηκαν
1Διατήρηση θέσεων εργασίας και προσαρµοστικότητα επιχειρήσεων:

n Πρόγραµµα διατήρησης 400.000 θέσεων εργασίας µε ενίσχυση εργοδοτών µε επιχορήγηση που αντιστοιχεί στο ύψος των συνολικών ασφαλιστικών εισφορών για 200.000 θέσεις εργασίας.

n Προγράµµατα διαρθρωτικής προσαρµογής για επιχειρήσεις που απασχολούν πλέον των 50 εργαζοµένων.

n Προγράµµατα διαρθρωτικής προσαρµογής για επιχειρήσεις 1-49 εργαζοµένων.

n Τοπικό ολοκληρωµένο πρόγραµµα για 900 ανέργους και 350 εργαζοµένους του Νοµού Καστοριάς.

Ειδικό πρόγραµµα διεύρυνσης της τουριστικής περιόδου µε επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών για την επαναπρόσληψη ανέργων σε εποχικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.

n Πρόγραµµα διεύρυνσης της τουριστικής περιόδου µε επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών για τον µήνα Σεπτέµβριο 2010.

2Ενταξη νέων στην αγορά εργασίας και απόκτηση εργασιακής εµπειρίας:

n Διατήρηση θέσεων εργασίας σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας. n Προγράµµατα εργασίας για νέους έως 24 ετών µε Σύµβαση Απόκτησης Εργασιακής Εµπειρίας.

Επιχορήγηση νέων επιστηµόνων. n Πρόγραµµα επιχορήγησης νέων ελευθέρων επαγγελµατιών, γυναικών, ηλικίας 22-64 ετών.

3 Επανένταξη ανέργων:

Επιταγή επανένταξης επιδοτούμενων ανέργων στην αγορά εργασίας

n Ειδικό πρόγραµµα ολοκληρωµένης παρέµβασης για 600 πρώην εργαζοµένους οι οποίοι προέρχονται από επιχειρήσεις που έχουν προβεί σε µαζικές απολύσεις.

n Τοπικό ολοκληρωµένο πρόγραµµα για 680 ανέργους των επιχειρήσεων που έχουν προβεί σε µαζικές απολύσεις στον Νοµό Θεσσαλονίκης.

n Ειδικό διετές πρόγραµµα ενίσχυσης εργοδοτών µε επιχορήγηση των συνολικών ασφαλιστικών εισφορών για την πρόσληψη ανέργων.

Ειδικό τετραετές πρόγραµµα ενίσχυσης εργοδοτών µε επιχορήγηση των συνολικών ασφαλιστικών εισφορών για την πρόσληψη ανέργων.

Ειδικό πρόγραµµα διεύρυνσης της τουριστικής περιόδου µε επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών για την επαναπρόσληψη ανέργων σε εποχικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.

n Πρόγραµµα διεύρυνσης της τουριστικής περιόδου µε επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών για τον µήνα Σεπτέµβριο 2010.

n Πρόγραµµα επιχορήγησης ιδιωτικών και δηµοτικών επιχειρήσεων για την απασχόληση ανέργων που βρίσκονται στο στάδιο πλησίον της σύνταξης (ΛΑΕΚ 1). n Πρόγραµµα επιχορήγησης 2.500 νέων ελεύθερων επαγγελµατιών, ηλικίας 22-64 ετών.

4Ενταξη και υποστήριξη γυναικών στην αγορά εργασίας:

n Πρόγραµµα επιχορήγησης νέων ελεύθερων επαγγελµατιών, γυναικών, ηλικίας 22-64 ετών.

Ειδικό τετραετές πρόγραµµα ενίσχυσης εργοδοτών µε επιχορήγηση των συνολικών ασφαλιστικών εισφορών για την πρόσληψη ανέργων.

5Στήριξη ατόµων µε αναπηρία και ευπαθών κοινωνικών οµάδων:

n Ειδικό τριετές πρόγραµµα ενίσχυσης εργοδοτών µε επιχορήγηση που αντιστοιχεί στο ύψος των συνολικών ασφαλιστικών εισφορών για την πρόσληψη ανέργων Ατόµων µε Αναπηρίες (ΑµεΑ), απεξαρτηµένων από τοξικές ή άλλες ουσίες, αποφυλακισµένων, νεαρών παραβατικών ατόµων ή νεαρών ατόµων που βρίσκονται σε κοινωνικό κίνδυνο. n Πρόγραµµα επιχορήγησης θέσεων εργονοµικής διευθέτησης του χώρου εργασίας για Ατοµα µε Αναπηρίες (ΑµεΑ).

n Πρόγραµµα επιχορήγησης νέων ελεύθερων επαγγελµατιών άνεργων Ατόµων µε Αναπηρίες (ΑµεΑ), απεξαρτηµένων από τοξικές ή άλλες ουσίες και αποφυλακισµένων ατόµων.

n Πρόγραµµα επιχορήγησης θέσεων εργονοµικής διευθέτησης του χώρου εργασίας για Ατοµα µε Αναπηρίες (ΑµεΑ).

n Πρόγραµµα επιχορήγησης ιδιωτικών και δηµοτικών επιχειρήσεων για την απασχόληση ανέργων που βρίσκονται στο στάδιο πλησίον της σύνταξης (ΛΑΕΚ 1).

Δεν υπάρχουν σχόλια: