11/10/10

Εναλλακτική λύση η επιμήκυνση του μηχανισμού βοήθειας ΔΝΤ- Ε.Ε.?


Η επιμήκυνση της διάρκειας των δανείων από το μηχανισμό βοήθειας Ευρωζώνης και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, θα αποτελέσει την εναλλακτική λύση, στην περίπτωση που το Δημόσιο δεν θα μπορέσει να αναχρηματοδοτήσει το μεγάλο όγκο των χρεολυσίων που λήγουν στη συγκεκριμένη διετία.

Στο υπουργείο Οικονομικών επικρατεί προβληματισμός, αλλά εκείνο που προέχει στην παρούσα φάση είναι η προεργασία για να βγει ξανά η Ελλάδα στις αγορές με έκδοση μακροπρόθεσμων ομολόγων.

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου ερωτώμενος στην Ουάσινγκτον εάν εξετάζεται το ενδεχόμενο επιμήκυνσης του μνημονίου και μετά το 2013, καθώς τα επόμενα έτη έως το 2015 η χώρα πρέπει να καταβάλει τοκοχρεολύσια ύψους 145 δισ. ευρώ στα έτη 2014-2015 (70-75 δισ. ευρώ ανά έτος), απάντησε ότι «το ζητούμενο είναι να αποκτήσουμε πρωτογενή πλεονάσματα και να επανέλθει η οικονομία σε αναπτυξιακή τροχιά, συνδυασμός που θα φέρει ξανά τη χώρα στις αγορές και να μπορέσουμε να αναχρηματοδοτήσουμε το χρέος». Ο υπουργός πρόσθεσε ότι και στα προηγούμενα χρόνια η Ελλάδα άντλησε παρόμοια ποσά από τις αγορές, (σ.σ. 2008 και 2009), αλλά με διαφορετικές συνθήκες δανεισμού, καθώς σήμερα τα επιτόκια που προσφέρουν οι αγορές είναι απαγορευτικά.

Για τον υπουργό Οικονομικών προέχει η αναστροφή του κλίματος στους κόλπους των θεσμικών επενδυτών και στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποίησε πλήθος συναντήσεων στην Νέα Υόρκη και στην Ουάσινγκτον, με στελέχη επενδυτικών οίκων, αλλά και με αξιωματούχους του ΔΝΤ και ομολόγους του, όπως με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τίμοθι Γκάιτνερ.

Με Moody's και S&P

Ιδιαίτερη σημασία είχαν οι συναντήσεις του υπουργού, με υψηλόβαθμα στελέχη των οίκων αξιολόγησης Moody's και Standard & Poor, οι εκθέσεις των οποίων καθορίζουν την πορεία των spreads δανεισμού. Τα αποτελέσματα των συναντήσεων θα φανούν εν καιρώ, αν και οι εκτιμήσεις μιλούν για αλλαγή κλίματος υπέρ της ελληνικής οικονομίας την οποία πλέον αντιμετωπίζουν θετικά, θεωρώντας ότι μπορεί να αντιμετωπίσει το δημοσιονομικό πρόβλημα, ενώ μέχρι πρότινος είχαν σοβαρές επιφυλάξεις και προέβησαν άλλωστε και σε υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.

Παρά τη βελτίωση του κλίματος, που εκδηλώθηκε και με την υποχώρηση των spreads κατά περίπου 200 μονάδες βάσεις το τελευταίο δεκαήμερο, ο κ. Παπακωνσταντίνου παραμένει συγκρατημένος και επιφυλακτικός.

«Τίποτε δεν έχει ακόμη κερδηθεί, τίποτε δεν έχει τελειώσει», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε ότι «υπάρχει σαφέστατη μεταστροφή της αρνητικής εικόνας, δεν είναι ακόμη απόλυτα θετική, μας παρακολουθούν και όσο προχωράμε σε μεταρρυθμίσεις και στη δημοσιονομική προσαρμογή τόσο ανακτούμε τη χαμένη αξιοπιστία».

Αναφέρθηκε στην υποχώρηση των spreads, τονίζοντας ότι ενώ μειώθηκαν κατά 200 μ.β. εντούτοις απέχουν αρκετά, από το όριο να βγει η Ελλάδα στις αγορές.

Στο ερώτημα πότε εκτιμά ότι οι συνθήκες θα καταστούν ευνοϊκές για την έκδοση μακροπρόθεσμων ομολόγων, ο κ. Παπακωνσταντίνου επεσήμανε «δεν είμαστε έτοιμοι να επανέλθουμε στις αγορές για μία έκδοση. Αυτό θα γίνει κάποια στιγμή το 2011 και εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες». Υπενθύμισε ότι με τον μηχανισμό στήριξης «δεν έχουμε ανάγκη να βγούμε στις αγορές πριν το 2012».

Ωστόσο, είπε, δεν χάνουμε την επαφή με την αγορά, καθώς βγαίνουμε στις αγορές με τις εκδόσεις εντόκων γραμματίων, σημειώνοντας ότι με τις μηνιαίες εκδόσεις, η Ελλάδα εξασφαλίζει πιο σταθερή παρουσία στις αγορές.

Σχολίασε ακόμα ότι τα αποτελέσματα των εκδόσεων εντόκων γραμματίων, από τον Ιούλιο και μετά, παρουσιάζουν συνεχή βελτίωση. Πάντως αύριο, η δημοπρασία των εντόκων γραμματίων θα αποτελέσει ένα ακόμα τεστ, καθώς πραγματοποιείται μετά από τις θετικές αναφορές αξιωματούχων της Ε.Ε., του ΔΝΤ και αναλυτών των ξένων οίκων, για την ελληνική οικονομία.

Ικανοποίηση στη συνάντηση με τον Τίμοθι Γκάιτνερ

Απόλυτη ικανοποίηση εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, για τη συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τιμοθι Γκάιτνερ, στην έδρα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι βρήκε πλήρη υποστήριξη για την προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης, που καταβάλλει η χώρα, ενώ πρόσθεσε ότι συζητήθηκαν επίσης τα επόμενα βήματα που αφορούν την ανάπτυξη.

Σημείωσε ότι σε αντίθεση με την κριτική της εαρινής συνόδου αυτή τη φορά σχηματοποιείται μια συζήτηση, που αφορά τις μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα που λαμβάνονται, ενώ επισήμανε ότι οι ΗΠΑ, ως ο μεγαλύτερος μέτοχος του ΔΝΤ, συνέβαλαν καθοριστικά ώστε να εγκριθεί το δάνειο για την Ελλάδα.

Στην ίδια κατεύθυνση της βελτίωσης του κλίματος για την οικονομία κινήθηκαν και οι επαφές που είχε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος, ο οποίος δήλωσε ότι "η κατάσταση είναι βελτιούμενη, ο δρόμος όμως είναι μακρύς. Δεν πρέπει να εφησυχάζουμε".

Λορέντζο Σμάγκι

Ανοιχτό ενδεχόμενο παράτασης του προγράμματος δανειοδότησης της Ελλάδας άφησε ο Λορέντζο Μπίνι Σμάγκι, αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Σε δηλώσεις του από την Ουάσιγκτον, ο κ. Σμάγκι επισήμανε ότι το βραχυπρόθεσμο πρόγραμμα δανείων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα μπορούσε να αναπροσαρμοσθεί σε πρόγραμμα μεγαλύτερης διάρκειας, εφόσον η χώρα συνεχίσει να τηρεί τις δεσμεύσεις της. «Είναι κάτι που θα το εξετάσουμε στην πορεία. Δεν έχει αποφασισθεί», διευκρίνισε ο κ. Μπίνι Σμάγκι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: