27/10/10

Ανω του 15% το έλλειμμα του 2009


Σε επίπεδα άνω του 15% του ΑΕΠ θα αναθεωρηθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2009, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

«Μετά την τελική αναθεώρηση από τη Eurostat… η οποία θα επικυρώσει τα ελληνικά στοιχεία για το 2009 μια για πάντα, (το έλλειμμα) θα είναι πάνω από 15%», δήλωσε ο ΥΠΟΙΚ σε οικονομικό φόρουμ στη Λεμεσό.

Τα αναθεωρημένα στοιχεία της κοινοτικής στατιστικής υπηρεσίας αναμένεται να ανακοινωθούν στα μέσα Νοεμβρίου. Τα υφιστάμενα στοιχεία για το 2009 δείχνουν έλλειμμα 13,8%.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου εκτίμησε επίσης ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί την επόμενη χρονιά έως 3%. «Η ανάπτυξη θα συρρικνωθεί κατά 4% φέτος και τον επόμενο χρόνο μεταξύ 2,5% και 3%», ανέφερε.

Στο προσχέδιο προϋπολογισμού του 2011, το οποίο δημοσιοποιήθηκε νωρίτερα αυτόν το μήνα, η κυβέρνηση εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί την επόμενη χρονιά κατά 2,6% έναντι 4% το 2010.

Η Tράπεζα της Ελλάδος, στην ενδιάμεση έκθεση για τη νομισματική πολιτική που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί φέτος κατά 4% και η ανεργία θα ξεπεράσει το 12%.

Η ΤτΕ εκτιμά ότι η κυβέρνηση δεν έχει περιθώρια για νέα αύξηση των φορολογικών συντελεστών και θα πρέπει να εστιάσει στην πάταξη της φοροδιαφυγής για να αυξήσει τα φορολογικά της έσοδα.

Σύμφωνα με την ΤτΕ, το Πρόγραμμα Οικονομικής Προσαρμογής που συμφωνήθηκε με την ΕΕ και το ΔΝΤ «συνιστά ένα μεσοπρόθεσμο, συνεπές και με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα σχέδιο προσαρμογής της οικονομίας και συμπυκνώνει μέσα σε τριετή ορίζοντα αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να είχαν πραγματοποιηθεί, όταν οι συνθήκες ήταν ευνοϊκότερες και το κόστος των αλλαγών θα ήταν μικρότερο».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι τελικά η χώρα θα κατορθώσει να ξεπεράσει τους στόχους που τέθηκαν για το 2010. Ερωτηθείς σχετικά με τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών, τόνισε ότι δεν είναι αυτός ο στόχος της κυβέρνησης. «Ζητάμε ψήφο εμπιστοσύνης», ανέφερε.

Μιλώντας σε συνέδριο της KPMG, ο Γιούργκεν Σταρκ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, εκτίμησε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο.

Παραμένει σε υψηλά επίπεδα το spread

Το spread του ελληνικού 10ετούς ομολόγου έναντι του αντίστοιχου γερμανικού κινείται και σήμερα ανοδικά. Το προεκλογικό κλίμα και η επαναφορά των σεναρίων περί πτώχευσης της Ελλάδας οδήγησαν χθες το ελληνικό spread στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο εβδομάδων.

Στις 13:19 (ώρα Ελλάδος), το πριμ που ζητούσαν οι επενδυτές για διακράτηση ελληνικών ομολόγων έναντι των γερμανικών Bunds διευρυνόταν στις 763,3 μονάδες βάσης από περίπου 733 μονάδες βάσης που ήταν χθες.

«Υπήρξαν κάποιες περιορισμένες ρευστοποιήσεις αλλά φαίνεται ότι η αγορά σταμάτησε να δίνει τιμές και έτσι (το spread) απλά διευρύνεται», παρατηρεί trader.

Δεν υπάρχουν σχόλια: