30/10/10

Σήμα κινδύνου για το Επικουρικό Κεφάλαιο Ασφάλισης Αυτοκινήτων


Καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις που θα ξεπερνούν τον ένα χρόνο εκτιμάται ότι θα επιφέρει το οικονομικό αδιέξοδο, στο οποίο έχει περιέλθει το Επικουρικό Κεφάλαιο Ασφάλισης Αυτοκινήτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ταμείο έχει απευθυνθεί ήδη σε τράπεζες της Ελλάδας και του εξωτερικού, ζητώντας τη σύναψη δανείου, χωρίς όμως να συναντήσει θετική ανταπόκριση, ενώ οι ετήσιες εισφορές των ασφαλιστικών εταιρειών ανέρχονται μόλις σε 70 εκατ. ευρώ και οι απαιτήσεις που πρέπει να καλύψει το ταμείο ξεπερνούν ήδη τα 600 εκατ ευρώ.

Η αναζήτηση ενός τρόπου άμεσης χρηματοδότησης του Επικουρικού συνιστά βασικό μέλημα για την ασφαλιστική αγορά, καθώς η «εύκολη» λύση της αύξησης των εισφορών είναι θέμα που δεν συζητούν οι ασφαλιστικές εταιρείες, καθώς στη χώρα μας η συμμετοχή τους στο Επικουρικό είναι ήδη από τις υψηλότερες στην ΕΕ. Σημειώνεται ότι τις περισσότερες χώρες η εισφορά είναι 2% ή 3% ενώ σε άλλες όπως και στη χώρα μας φτάνει μέχρι και το 5% που είναι το υψηλότερο ποσοστό συμμετοχής.

Για το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται το Επικουρικό έχει ενημερώσει το υπουργείο Οικονομικών και συγκεκριμένα τον υφυπουργό κ. Φ. Σαχινίδη, η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος.

Εκτός από το δανεισμό που προκρίνεται ως η καλύτερη λύση για τη χρηματοδότηση, ως εναλλακτικές λύσεις εξετάζοντα: α) να επέλθουν αλλαγές στη διαδικασία εκκαθάρισης των ασφαλιστικών εταιρειών και στην αντικειμενικοποίηση των αποζημιώσεων «μη οικονομικής φύσης» όπως είναι δηλαδή οι αποζημιώσεις για ψυχική οδύνη και ηθική βλάβη ή β) να μπει πλαφόν στις αποζημιώσεις που θα καταβάλλει το Επικουρικό.

Η περίπτωση να μην καλύπτονται οι υποχρεώσεις ασφαλιστικών εταιρειών που έκλεισαν αν και συζητήθηκε φαίνεται να μην προχωράει. Υπενθυμίζεται ότι ο βασικός λόγος για τον οποίο συστήνονται τα επικουρικά είναι για την κάλυψη των ζημιών από ανασφάλιστο ή άγνωστο όχημα και μόνο μερικές χώρες όπως και η δική μας, μεταξύ αυτών, περιλαμβάνουν στη δικαιοδοσία του επικουρικού και τις περιπτώσεις αποζημιώσεων από ασφαλιστικές εταιρείες που έκλεισαν.

Μέχρι σήμερα τα έσοδα που έχει πάρει το Επικουρικό από τις εκκαθαρίσεις ασφαλιστικών εταιρειών που κλείνουν είναι σημαντικά χαμηλότερα από τα έξοδα που καλείται να καλύψει για τις εταιρείες που κλείνουν, με αποτέλεσμα τη δημιουργία αυτού έλλειμματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: