13/10/10

Πιέσεις της βιομηχανίας για εξοφλήσεις μέσα σε 60 μέρες


Δεν τους φθάνουν τα προβλήματα από την καθημερινή πίεση που υφίστανται λόγω της κάθετης πτώσης της ζήτησης, να που τώρα οι λιανεμπορικές επιχειρήσεις φλερτάρουν με τον κίνδυνο να πρέπει να καταβάλλουν σε εξήντα ημερολογιακές ημέρες τις υποχρεώσεις προς τους προμηθευτές τους.

Ο λόγος γίνεται για την κοινοτική οδηγία που εδώ και καιρό παραμένει ανενεργή και την οποία πρόσφατα ενεργοποίησε ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, δημιουργώντας μεν συνθήκες χαράς στους βιομηχάνους πιέζοντας όμως ταυτόχρονα το λιανεμπόριο που καλούνταν να εξοφλεί τις υποχρεώσεις προς τρίτους το αργότερο εντός εξήντα ημερών.

Μάλιστα μεγάλη λιανεμπορική επιχείρηση της Γαλλίας με διεθνή παρουσία αναγκάστηκε να «τραβήξει» χρήμα από τις θυγατρικές της καθώς δεν είχε τη δυνατότητα να καλύψει τις γαλλικές ανάγκες της από τη μητρική.

Το ίδιο μοντέλο σκέφτεται λοιπόν να υιοθετήσει ως μορφή πίεσης και η ελληνική βιομηχανία, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr μελετά αυτήν την περίοδο να ζητήσει ευθυγράμμιση του μνημονίου και ως προς αυτήν την κατεύθυνση.

Δηλαδή, υπό την πίεση του ΔΝΤ να μπει ένα τέρμα στις αργοπορημένες πληρωμές προς τους προμηθευτές.

Έγκυρες πηγές αναφέρουν πως ήδη σε εξέλιξη βρίσκεται συζήτηση στα θεσμικά όργανα της βιομηχανίας τροφίμων λόγω των πολλών αιτημάτων μελών της να υπάρξει λύση σε ένα χρονίζον πρόβλημα.

Μια συζήτηση που ενδέχεται να καταλήξει σε συγκεκριμένη παρέμβαση πιθανότατα πριν από τα Χριστούγεννα και η οποία θα έχει χαρακτήρα «υπομνήματος» προς την Tρόικα και το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης ή ακόμα και αυτό του Οικονομικών.

Από τη μεριά τους επιχειρηματίες της λιανικής και ιδιαίτερα των σούπερ μάρκετ εκτιμούν πως τέτοιου είδους «μνημονιακή παρέμβαση» θα είναι καταστροφική καθώς οι επιχειρήσεις τους που απασχολούν το 14% του ενεργού εργατικού δυναμικού κυριολεκτικά θα καταρρεύσουν. «Για να ικανοποιηθούν κάποιοι πολυεθνικοί προμηθευτές που μετά βίας απασχολούν εκατό άτομα κατά περίπτωση, επιχειρήσεις με προσωπικό 6.000 – 10.000 ανθρώπων έκαστη θα κληθούν να πιεστούν ακόμα περισσότερο ως προς τα επίπεδα ρευστότητας τους» απαντούν.

Ήδη για το θέμα πάντως ενήμερος είναι ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης ο οποίος μελετά πολύ προσεκτικά τους κλυδωνισμούς που η εφαρμογή της κοινοτικής ντιρεκτίβας θα επιφέρει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: