26/10/10

Διεθνής Διαφάνεια: Η Ελλάδα πρώτη σε διαφθορά στην ΕΕ


Στην 78η θέση ανάμεσα σε 178 χώρες και τελευταία ανάμεσα στα κράτη-μέλη της ΕΕ βρίσκεται η Ελλάδα στην κατάταξη της Διεθνούς Διαφάνειας σύμφωνα με τη βαθμολογία στο Δείκτη Αντίληψης της Διαφθοράς (Corruption Perception Index CPI) για το 2010. Παράλληλα η χώρα μας παρουσίασε την τρίτη μεγαλύτερη επιδείνωση στην κατάταξη, καθώς υποχώρησε επτά θέσεις, από την 71η στην οποία βρισκόταν το 2009.

Η χώρα μας βαθμολογήθηκε με 3,5 στην κλίμακα από 0 (άκρως διεφθαρμένες χώρες) έως 10 (χαμηλά επίπεδα διαφθοράς). Σύμφωνα με την ανακοίνωση της οργάνωσης, «μεταξύ των χωρών που σημείωσαν επιδείνωση ξεχωρίζουν εκείνες που πλήττονται περισσότερο από την οικονομική κρίση, η οποία επισπεύσθηκε λόγω της ύπαρξης ελλείμματος διαφάνειας και ακεραιότητας - η Ελλάδα δυστυχώς δεν αποτελεί εξαίρεση».

Ο πρόεδρος του ελληνικού τομέα της Διεθνούς Διαφάνειας Κώστας Μπακούρης τόνισε: «Η δυσάρεστη αυτή κατάσταση διαμορφώθηκε παρά τις προσπάθειες της πολιτείας με θετικές νομοθετικές παρεμβάσεις (προστασία πληροφοριοδοτών, παρεμβάσεις στην απονομή της δικαιοσύνης, "διαύγεια", νέος νόμος για τον έλεγχο των δαπανών στις περιφερειακές εκλογές, παρεμβάσεις με τον Καλλικράτη). Η προσπάθεια δεν είναι αρκετή καθώς οι ενέργειες αυτές δεν έχουν καταφέρει ακόμα να επηρεάσουν την καθημερινότητα των πολιτών και των επιχειρηματιών…. Επιλογές της κυβέρνησης όπως η περαίωση και η εξαγγελία της πρόθεσης για νομιμοποίηση αυθαιρέτων / ημί-υπαίθριων οδηγούν σε διαφορετική κατεύθυνση και στέλνουν λάθος μηνύματα».

Μεγαλύτερη η διαφθορά σε χώρες που έχουν πληγεί από πολέμους

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η Δανία, η Νέα Ζηλανδία και η Σιγκαπούρη μοιράζονται την πρώτη θέση με βαθμολογία 9,3. Ασταθείς κυβερνήσεις, με παρελθόν συγκρούσεων, εξακολουθούν να βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις της κατάταξης. Το Αφγανιστάν και η Μιανμάρ μοιράζονται την προτελευταία θέση με βαθμολογία 1,4, ενώ η Σομαλία, έρχεται τελευταία με βαθμολογία 1,1.

«Τα φετινά αποτελέσματα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι πρέπει να γίνουν ακόμα μεγαλύτερες προσπάθειες για την ενίσχυση της διακυβέρνησης σε ολόκληρο τον κόσμο… Η ανοχή απέναντι στη διαφθορά είναι απαράδεκτη. Πάρα πολλοί φτωχοί και ευάλωτοι άνθρωποι συνεχίζουν να υποφέρουν από τις συνέπειες της διαφθοράς σε όλο τον κόσμο. Χρειαζόμαστε αποτελεσματικότερη εφαρμογή των υφιστάμενων κανόνων και νόμων», δήλωσε η πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας Ουγκέτ Λαμπέλ.

Βελτίωση συγκριτικά με τις βαθμολογίες του 2009 παρουσίασαν το Μπουτάν, η Χιλή, ο Ισημερινός, η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, η Γκάμπια, η Αϊτή, η Τζαμάικα, το Κουβέιτ και το Κατάρ.

Επιδείνωση εντοπίζεται, εκτός από την Ελλάδα, στην Τσεχική Δημοκρατία, την Ουγγαρία, την Ιταλία, τη Μαδαγασκάρη, τον Νίγηρα και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: