25/10/10

Ερχεται νέο «κούρεμα» στον ευρύτερο δημόσιο τομέα


Εντονος προβληματισμός επικρατεί στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για την πολιτική που θα πρέπει να ακολουθηθεί το 2011 σε ΔΕΚΟ και «προβληματικούς» Οργανισμούς, μετά την επικείμενη αναθεώρηση του ελλείμματος, στα μέσα Νοεμβρίου.

Τα «μηνύματα» που λαμβάνει από τις Βρυξέλλες το οικονομικό επιτελείο είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά, καθώς, όπως ανέφερε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, το έλλειμμα θα εκτιναχθεί τουλάχιστον στο 15,5%, από 13,8% που ανέμενε, σύμφωνα με το προσχέδιου του νέου κρατικού Προϋπολογισμού.

Για το λόγο αυτό, η κυβέρνηση, θέλοντας αφενός μεν να διασκεδάσει τις αντιδράσεις της τρόικας, η οποία μετ' επιτάσεως ζητεί ήδη νέα μέτρα, αφετέρου δε να προστατέψει όσο μπορεί πλέον το κοινωνικό προφίλ της, θα στραφεί για μια ακόμη φορά στην περαιτέρω περιστολή των δαπανών.

Νέες περικοπές στο ΠΔΕ

Ετσι, σε πρώτη φάση, το νέο «πακέτο» θα περιλαμβάνει περικοπές στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αλλά και περικοπή των εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Δεδομένες βέβαια πρέπει να θεωρούνται οι δραστικές περικοπές στις ΔΕΚΟ, όσον αφορά στα επιδόματα, τις υπερωρίες και τις αποζημιώσεις για εκτός έδρας. Δεν αποκλείεται μάλιστα χιλιάδες εργαζόμενοι σε ελλειμματικές ΔΕΚΟ, αλλά και σε Οργανισμούς με τεράστια ελλείμματα, που ταυτοχρόνως έχουν χάσει τον κοινωνικό χαρακτήρα για τον οποίο συστάθηκαν, να μην έχουν καν το δικαίωμα μετάταξης, από τη στιγμή που θα καταργηθούν.

Ηδη το οικονομικό επιτελείο, στο πλαίσιο συνενώσεων οργανισμών και υπηρεσιών, με στόχο την περιστολή του «σπάταλου» κράτους, έχει έτοιμο πρόγραμμα αναγκαστικών μετατάξεων, ενώ ακόμη δεν έχει αποφασίσει για το πώς και εάν, φυσικά, απορροφηθούν οι εργαζόμενοι οι οποίοι δουλεύουν σε οργανισμούς και υπηρεσίες που πρέπει, όπως άλλωστε υπογραμμίζεται και στην ενδιάμεση έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος που θα κατατεθεί την Τρίτη στη Βουλή, να καταργηθούν.

Από την άλλη πλευρά, και όσοι εργάζονται σήμερα στο στενό δημόσιο τομέα θα υποστούν νέες μειώσεις στις αποδοχές τους, από το επόμενο έτος.

Ενιαία μισθολόγιο

Αυτό θα επιτευχθεί με έμμεσο τρόπο, μέσω της εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου, που θα οδηγήσει αναπόφευκτα στην κατάργηση τουλάχιστον 200 επιδομάτων και ειδικών παροχών, που απολαμβάνει σήμερα η πλειονότητα των εργαζομένων στο Δημόσιο.

Τα μόνα επιδόματα, που έχει αποφασίσει να διατηρήσει η κυβέρνηση, είναι το οικογενειακό και θέσης, γεγονός που μεταφράζεται ότι οι αποδοχές όλων των υπαλλήλων στο Δημόσιο θα μειωθούν επιπλέον 10% - 20%.

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, εάν το «στοίχημα» όσον αφορά στη μείωση των δαπανών αποτύχει, καθώς πολλά εξαρτώνται από τις κοινωνικές αντιδράσεις που σίγουρα υπολογίζει πλέον το κυβερνών κόμμα, όπως φαίνεται και στο «δρόμο» προς τις κάλπες της 7ης Νοεμβρίου, το «παιχνίδι» θα μεταφερθεί στο «γήπεδο» της φορολογίας.

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι θα είναι μεγαλύτερο το «πακέτο» των προϊόντων που θα μεταταγούν από το χαμηλό συντελεστή 11% του ΦΠΑ στον υψηλό 23%, ενώ, αντίθετα, λιγότερα θα «πέσουν» στον υπερχαμηλό συντελεστή 5,5%.

Ταυτόχρονα, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει στο υπουργείο Οικονομικών ότι το 2011 θα υπάρξει και νέα αύξηση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης στις βενζίνες, σε συνδυασμό με την εξίσωση των ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, που θα ισχύσει από τον Οκτώβριο του 2011. Δεδομένες εξάλλου πρέπει να θεωρούνται και οι νέες επιβαρύνσεις στα καπνά, πάντα με τη δικαιολογία της αντικαπνιστικής εκστρατείας.

Δεν αποκλείεται μάλιστα να έρθουν νωρίτερα και οι αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, που τοποθετούνται πλέον στα μέσα του 2011, καθώς οι αρμόδιες υπηρεσίες καθυστερούν στη σύνταξη των σχετικών πινάκων με τις τιμές των ακινήτων, αλλά ανεξαρτήτως του χρόνου ανακοίνωσης τους έχει αποφασιστεί όπως οι αυξήσεις είναι σημαντικά υψηλότερες, ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο να γίνουν σε μια δόση και όχι σε τρεις, όπως προβλέπει ο αρχικός σχεδιασμός της κυβέρνησης.

Μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, εξάλλου, περίπου 6.000 περιοχές, στις οποίες δεν ισχύει το αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων, θα ενταχθούν στο σύστημα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις μεταβιβάσεις.

Νέο μπαράζ φόρων

Με βάση πάντως αυτά τα δεδομένα, στις 18 Νοεμβρίου θα κατατεθεί στη Βουλή το τελικό κείμενο του νέου κρατικού Προϋπολογισμού του 2011, ο οποίος, όπως έχει ήδη επισημάνει η «Ν», επιφυλάσσει νέο «μπαράζ» φόρων, ύψους 5,4 δισ. ευρώ, για μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις.

Η «λιτότητα» του 2011 θα περιλαμβάνει αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών, φορολόγηση των αυθαιρέτων, φορολόγηση αμοιβών σε είδος, αδειοδότηση των τυχερών παιχνιδιών, αύξηση των φόρων πολυτελείας, «πράσινο» φόρο, τους φόρους στους ημιυπαίθριους, αλλά και τα νέα τεκμήρια.

Παρά μάλιστα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η αγορά, με κυρίαρχο την έλλειψη ρευστότητας, η κυβέρνηση προχωρά στην επιβολή, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, έκτακτης εισφοράς στις επιχειρήσεις ύψους 1 δισ. ευρώ.

Μεγάλο «στοίχημα» τα έσοδα

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, για το πού θα γύρει η «πλάστιγγα», όλα εξαρτώνται από την πορεία των δημοσίων εσόδων μέχρι τις 15 Νοεμβρίου, αφού το οικονομικό επιτελείο θα γνωρίζει το ίδιο χρονικό διάστημα με ακρίβεια το πώς θα έχουν κινηθεί οι εισπράξεις στο δεκάμηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου.

Μια θετική πορεία σίγουρα θα επιτρέψει στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να διαπραγματευτεί με μεγαλύτερη ευχέρεια και να ζητήσει ελαστικότερη «περίοδο χάριτος» για τη μείωση του ελλείμματος κάτω από τους στόχους που έχουν τεθεί.

Δεν είναι τυχαίο ότι ανώτατος παράγοντας του υπουργείου υπογράμμιζε με νόημα ότι «εάν το έλλειμμα ήταν στο 13,8%, όπως αρχικά είχε υπολογιστεί, ήταν δεδομένο ότι στο τέλος του έτους θα το είχαμε περιορίσει στο 8,1%, δηλαδή θα είχαμε μαζέψει τα 16 δισ. ευρώ που χρειάζονταν. Τώρα, εάν το έλλειμμα πάει στο 15,5%, πάλι τα ίδια χρήματα θα έχουμε μαζέψει, αλλά θα πρέπει να συνειδητοποιήσει η τρόικα ότι είναι αδύνατον να το κατεβάσουμε κάτω από 6 έως 6,5 μονάδες».

Δεν υπάρχουν σχόλια: