20/10/10

Εκτός στόχου το έλλειμμα


Εκτός στόχου κινείται στο εννιάμηνο το έλλειμμα του προϋπολογισμού καταγράφοντας μείωση 30,9%, έναντι της αναθεωρημένης προς τα κάτω πρόβλεψης του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2011 για ετήσια μείωση κατά 36,9%.

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού το διάστημα Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών, το έλλειμμα περιορίστηκε στα 16.299 εκατ. ευρώ από 23.579 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2009 σημειώνοντας μείωση 30,9%. Σημειώνεται πως την περασμένη εβδομάδα, τα προσωρινά διαθέσιμα στοιχεία έδειχναν μείωση του ελλείμματος κατά 31,1%.

Το υπουργείο επισημαίνει πως η διαφορά από τον ετήσιο στόχο βασίζεται κατά κύριο λόγο στις προγραμματισμένες δαπάνες για τόκους κατά το εννιάμηνο που αντιστοιχούν σε περισσότερο από το 88% της ετήσιας πρόβλεψης με βάση το πρόγραμμα αποπληρωμής των δανείων, ενώ η διαφορά στα έσοδα υπερκαλύπτεται από την καλύτερη από την προγραμματισμένη πορεία των δαπανών.

Ειδικότερα, τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού αυξήθηκαν κατά 3,6% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, έναντι ετήσιου στόχου για αύξηση κατά 8,7% σύμφωνα με τις εκτιμήσεις πραγματοποιήσεων του προσχεδίου του προϋπολογισμού για το έτος 2011. Όπως σημειώνει το υπουργείο, η βελτίωση της απόδοσης των εσόδων κατά το εννεάμηνο σε σχέση με το οκτάμηνο (που η αύξηση ήταν 3,4%) οφείλεται κυρίως στην αύξηση των εσόδων από ΦΠΑ κατά 16,9% το μήνα Σεπτέμβριο.

Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού στο ίδιο χρονικό διάστημα μειώθηκαν κατά 7%. Ειδικότερα οι πρωτογενείς δαπάνες είναι μειωμένες 11,6% έναντι ετήσιου στόχου μείωσης κατά 9,2%, ενώ οι τόκοι αυξήθηκαν κατά 8,0% έναντι ετήσιας πρόβλεψης για αύξηση κατά 7,2%. Η μείωση των πρωτογενών δαπανών οφείλεται κυρίως στον περιορισμό των δαπανών για Ασφάλιση και Περίθαλψη (μείωση κατά 1.660 εκατ. € σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009), των λειτουργικών και λοιπών δαπανών (μείωση κατά 1.110 εκατ. €), καθώς και στην μείωση των Αποδοχών και Συντάξεων κατά 1.219 εκατ. €.

Οι δαπάνες τέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων είναι περιορισμένες κατά 30,3% και τα έσοδα του κατά 3,3% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009.

Δεν υπάρχουν σχόλια: