30/11/12

Ένας ο ενδιαφερόμενος για τα Κρατικά Λαχεία


Μια υποψηφιότητα, αυτή των ΟΠΑΠ, Lottomatica, Intralot και Scientific Games, θα κληθούν να εξετάσουν οι σύμβουλοι του διεθνούς διαγωνισμού για τη χορήγηση της 12ετούς ισχύος άδειας λειτουργίας και διαχείρισης των Κρατικών Λαχείων, συμπεριλαμβανομένου και του Ξυστό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην κατάθεση των σχετικών φακέλων για την άδεια των Λαχείων προχωρά μόνον η κοινοπραξία με επικεφαλής την Οpap International, θυγατρική της ΟΠΑΠ Α.Ε.
Οι άλλοι δύο υποψήφιοι, η Austrian Lotteries και η σύμπραξη των εταιρειών Sisal, Damco Energy S.A. και DamlotΑ.Ε., (οι δύο τελευταίες συμφερόντων του ομίλου Κοπελούζου), δεν θα μετάσχουν στο τελικό σκέλος του διαγωνισμού, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Αν και το ενδιαφέρον του αυστριακού ομίλου ήταν εξ΄αρχής περιορισμένο (στην αγορά ακούστηκε πως μπήκαν στη διαδικασία έπειτα από αίτημα υψηλόβαθμο τραπεζικού στελέχους), δεν συνέβαινε το ίδιο με τον όμιλο Κοπελούζο ο οποίος εμφανίζονταν διατεθειμένος να διεκδικήσει τα Λαχεία μέχρι τέλους. Φαίνεται, ωστόσο, ότι επικράτησε άποψη ο όμιλος να επικεντρωθεί στο διαγωνισμό για την πώληση του 33% της ΟΠΑΠ ΑΕ που “τρέχει” παράλληλα. Ωστόσο, εντύπωση προκάλεσε η αποστολή επιστολής προς το ΤΑΙΠΕΔ με την οποία η κοινοπραξία Sisal - Ομίλου Κοπελούζου ζητά... να ακυρωθεί ο διαγωνισμός.

Να σημειωθεί ότι σήμερα οι σύμβουλοι θα εξετάσουν τον πρώτο φάκελο από τους δύο φακέλους της κοινοπραξίας των ΟΠΑΠ, Lottomatica, Intralotκαι Scientific Games, που αφορά στο business plan και το λειτουργικό σκέλος της διαχείρισης των Λαχείων. Ο δεύτερος φάκελος που αφορά στην οικονομική προσφορά θα εξεταστεί στις 10 Δεκεμβρίου.

Οι Credit Suisse Securities (Europe) Ltd και η Eurobank EFG Equities ενεργούν ως χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι του Ταμείου για τη συγκεκριμένη διαγωνιστική διαδικασία.

Οι δικηγορικές εταιρείες Μπαχάς, Γραμματίδης&Συνεταίροι και Καρατζά και Συνεργάτες είναι οι νομικοί σύμβουλοι επί θεμάτων ελληνικού δικαίου,και η δικηγορική εταιρεία Allen and Overy είναι ο νομικός σύμβουλος του Ταμείου επί θεμάτων ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου.

Όπως έχει αναφέρει, πάντως, το Capital.gr, ζήτημα να μην προχωρήσει ο διαγωνισμός ακόμη και με μια δεσμευτική προσφορά δεν τίθεται, δεδομένου του προηγουμένου στην περίπτωση του IBC, όπου το Ταμείο αποδέχθηκε τη μοναδική προσφορά, αυτή της Lamda Development. Το θέμα είναι να υπάρξει αυτή η προσφορά και να κριθεί ικανοποιητική από τους συμβούλους του διαγωνισμού αλλά και τον ανεξάρτητο αποτιμητή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: