16/11/12

Πληρώνουμε ακόμη για το μουσείο της Ακρόπολης! Άπειρο το λίπος του δημοσίου, έπεσε έξω ο Αϊνστάιν. Μετά την βλακεία & ίσως το σύμπαν, σίγουρα το Ελληνικό δημόσιο!

Το 1994, επί υπουργίας Θάνου Μικρούτσικου, ιδρύεται ο Οργανισμός Ανέγερσης του Νέου Μουσείου Ακρόπολης (ΟΑΝΜΑ) με σκοπό την κατασκευή των σύγχρονων μουσειακών εγκαταστάσεων στην οδό Μακρυγιάννη. Το νέο μουσείο θα εγκαινιαστεί τον Ιούνιο του 2009, με μία τελετή που αποτέλεσε τότε πρώτο θέμα στα διεθνή μέσα ενημέρωσης. 

Τα λαμπερά φώτα έσβησαν και η χώρα εκτός από ένα κτήριο-διαμάντι απέκτησε έναν ακόμη δημόσιο οργανισμό. O οποίος θα έπρεπε να είχε κλείσει, σύμφωνα με τον ιδρυτικό νόμο 2260/1994 που προβλέπει ότι ο οργανισμός διαλύεται με «την πλήρη αποπεράτωση του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης». 

Ωστόσο, στο φετινό προϋπολογισμό, που ψηφίστηκε στη Βουλή εν μέσω πολεμικού κλίματος, έχουν εγγραφεί για τον ΟΑΝΜΑ δαπάνες μισθοδοσίας ύψους 3,10 εκατ. ευρώ. 

Το 2012 το ποσό αυτό διαμορφώθηκε στα 3,22 εκατ. ευρώ και το 2011 στα 3,32 εκατ. ευρώ. Επίσης, ο προϋπολογισμός 2013 προβλέπει έξοδα για τον ΟΑΝΜΑ ύψους 3,20 εκατ. ευρώ. 

Σχήμα οξύμωρο; Δεν είναι το μοναδικό. Όπως αποκαλύπτει το Capital.gr (στη διάθεση του οποίου βρίσκονται τα πρακτικά), σε συνεδρίαση της 26 Μαΐου 2011, ο Πρόεδρος του Οργανισμού, Δημήτρης Παντερμαλής εισηγείται την έγκριση δαπάνης 6.000 ευρώ (με ΦΠΑ) για την πληρωμή της αμοιβής του δικηγόρου Θ.Π. για τις υπηρεσίες που παρείχε για υποθέσεις του οργανισμού. 

Μία από τις υποθέσεις αυτές; Η κατάρτιση σχεδίου διατάξεως για την κατάργηση του ΟΑΝΜΑ και την διαδοχή του μουσείου στην περιουσία και το προσωπικό του! 

Η έκθεση που έμεινε στο συρτάρι 
Η κυβέρνηση τον περασμένο Ιούλιο είχε εντάξει τον Οργανισμό Ανέγερσης του Νέου Μουσείου Ακρόπολης στους 255 φορείς του Δημοσίου που σχεδιαζόταν να καταργηθούν. 

Μάλιστα, για το σκοπό αυτό η Αντιπροεδρία της Κυβέρνησης είχε παρουσιάσει τον Μάρτιο του 2012 την «οριζόντια μελέτη σκοπιμότητας συγχωνεύσεων / καταργήσεων φορέων του Δημοσίου που περιλαμβάνει περίπου «100 (±20) σημαντικούς - από την άποψη του ύψους δημόσιας χρηματοδότησης- φορείς του Δημοσίου». 

Όπως όλα δείχνουν, το 100 σελίδων πόνημα, που συνέταξαν οι εταιρείες Planet-Deloitte, παρέμεινε σε κάποιο συρτάρι... 

Τι ανέφερε η έκθεση της Αντιπροεδρίας για τον ΟΑΝΜΑ; 
Ότι ο οργανισμός πρέπει να καταργηθεί και τυχόν εκκρεμότητες θα πρέπει να μεταβιβαστούν στο νέο φορέα που έχει συσταθεί για τη λειτουργία του Μουσείου, δηλαδή του Μουσείο Ακρόπολης που είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου. 

«Η αποπεράτωση του μουσείου ολοκληρώθηκε το 2009 και λειτουργεί έκτοτε υπό το νέο φορέα. 

Σήμερα ο Οργανισμός εκτελεί με αυτεπιστασία το έργο της εφαρμογής του εκθεσιακού προγράμματος του Μουσείου. Η ολοκλήρωση του έργου θα πρέπει να μεταφερθεί στο νέο φορέα. 

Σημειώνεται ότι εκκρεμεί το θέμα της οριστικής στελέχωσης και οργάνωσης του Μουσείου εν αναμονή της έκδοσης του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο προετοιμάζεται από το 2009. Στο διάστημα αυτό, ο Οργανισμός υποστηρίζει τη λειτουργία του Μουσείου με τη διάθεση του προσωπικού του στο νέο φορέα» σημειώνεται στην έκθεση. 

«Χαμηλή σημαντικότητα» 
Οι συντάκτες του πορίσματος, που παραδόθηκε την περασμένη άνοιξη στον τότε αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Θεόδωρο Πάγκαλο, αξιολογούν ως χαμηλή τη σημαντικότητα του ΟΑΝΜΑ. Και αυτό «λόγω της αποπεράτωσης των εργασιών ανέγερσης του μουσείου αλλά και της λειτουργίας του Μουσείου από νέο φορέα.».

Παρατηρούν επίσης, ότι υπάρχει «πλήρης επικάλυψη με το νέο φορέα δεδομένης της μεταβίβασης σε αυτόν του κτιρίου για τη λειτουργία του Μουσείου». 

Την ίδια στιγμή, όπως προβλέπει ο 2260/1994, οι «ανάγκες του Οργανισμού σε προσωπικό καλύπτονται από υπαλλήλους του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού ή των υπαγόμενων σε αυτό νομικών προσώπων. Σε ειδικές περιπτώσεις συνάπτονται συμβάσεις έργου μέγιστης διάρκειας ίσης, έως την αποπεράτωση του Μουσείου της Ακρόπολης». 

Ωστόσο, όπως προκύπτει από παλαιότερες ερωτήσεις βουλευτών, προσλήψεις και μάλιστα χωρίς προκήρυξη, έχουν στο παρελθόν πραγματοποιηθεί. 

Σύμφωνα με την έκθεση, που παραθέτει δεδομένα 2010, 25 άτομα απασχολούνταν στον ΟΑΝΜΑ με σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου και 129 με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου. 

Τι απαντά ο πρόεδρος 
Το Capital.gr επικοινώνησε με το διακεκριμένο καθηγητή Αρχαιολογίας και πρόεδρο του ΟΑΝΜΑ, Δημήτρη Παντερμαλή, θέτοντας το ερώτημα γιατί ο οργανισμός παραμένει ενεργός. 

«Το έργο του νέου μουσείου Ακρόπολης δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Υπό την έννοια ότι δεν έχει ολοκληρωθεί το εκθεσιακό κομμάτι της ανασκαφής και της διαμόρφωσης του ανασκαφικού χώρου για την επίσκεψή του από το κοινό. 

Βασικός λόγος της καθυστέρησης είναι το PSI, το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων που μας στέρησε περίπου 3 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που αποτελούσε το ταμειακό αποθεματικό του Μουσείου» σημείωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: