Περισσότερα από 230 εκατ. ευρώ έχουν συγκεντρωθεί για να εμποδιστεί η εξόρυξη 846 εκατ. βαρελιών πετρελαίου από το εθνικό πάρκο Γιασουνί του Ισημερινού το οποίο είναι ένα από τα πιο παρθένα τροπικά δάση στον κόσμο. Η ιδέα του Ισημερινού να αφήσει το πετρέλαιο στο έδαφος και να ζητήσει από τον κόσμο αποζημίωση ίση με το μισό της αξίας του κοιτάσματος χαιρετίστηκε ως επαναστατική οικολογική ιδέα, όταν προτάθηκε το 2007.
Πολλοί αναρωτήθηκαν αν θα ήταν εφικτό να συγκεντρωθούν 2,8 δισ. ευρώ σε 13 χρόνια. Τα σημερινά στοιχεία όμως δείχνουν ότι, ενώ οι περισσότερες κυβερνήσεις των πλούσιων χωρών αρνήθηκαν να συμβάλουν οικονομικά, ιδρύματα, μεμονωμένα άτομα και τοπικές αρχές στην Ευρώπη υποσχέθηκαν ή έδωσαν περισσότερα από 230 εκατ. ευρώ από το 2011, όταν άρχισε εντατικά η συγκέντρωση των χρημάτων.
Η Γερμανία προσέφερε 39 εκατ. ευρώ σε τρία χρόνια, ενώ η Χιλή, η Κολομβία, η Γεωργία και η Τουρκία έδωσαν συμβολικά ποσά. Δέκα τοπικές αρχές της Ευρώπης συνέβαλαν με 100.000 ως 200.000 ευρώ η καθεμία, όπως και επιχειρήσεις μεταξύ των οποίων η κόκα-κόλα, αεροπορικές εταιρείες, τράπεζες και βραζιλιάνικα, αμερικανικά και ρωσικά ιδρύματα. Ενας μουσικός από το Πουέρτο Ρίκο προσέφερε 50.000 δολάρια (39.000 ευρώ).
Παρ' ότι μόνο 50 εκατ. ευρώ έχουν κατατεθεί, στα έγγραφα υπάρχει η δέσμευση για το υπόλοιπο ποσό το οποίο έχουν υποσχεθεί χώρες όπως το Βέλγιο, η Βραζιλία, η Γαλλία, ο Λίβανος, η Ινδονησία, η Τουρκία, η Ισπανία και το Κατάρ.
«Οσα υπάρχουν πάνω στη γη του Γιασουνί είναι πολύ πιο πολύτιμα απ' όσα υπάρχουν από κάτω. Εργαζόμαστε μόλις ένα χρόνο και έχουμε ήδη πάρει τον δρόμο για την διάσωση του δάσους. Ο λαός έσπρωξε κυβερνήσεις όπως τη γερμανική και τη γαλλική. Στη Γερμανία, περισσότερα από 100.000 άτομα υπέγραψαν μια έκκληση μέσα σε μια εβδομάδα», δήλωσε ηΙβόν Μπάκι, επικεφαλής της διαπραγματευτικής επιτροπής του Γιασουνί. «Ο Ισημερινός δεν επιθυμεί να εξαρτάται από το πετρέλαιο και αυτός είναι ένας τρόπος για να περιορίσουμε την εξάρτηση».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου