20/11/12

Υποβάθμιση της Γαλλίας από ΑΑΑ σε AA1


Στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Γαλλίας κατά μία βαθμίδα, από ΑΑΑ σε AA1, προχώρησε η Μoody's, επικαλούμενη τις αβέβαιες δημοσιονομικές προοπτικές και την επιδείνωση της οικονομίας. Παράλληλα, διατήρησε αρνητική την προοπτική.
Στην έκθεση του οίκου αξιολόγησης αναφέρεται πως οι μακροπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές της Γαλλίας επηρεάζονται αρνητικά από διαρθρωτικές προκλήσεις, όπως η σταδιακή απώλεια της ανταγωνιστικότητας και οι δυσκαμψίες στην αγορά εργασίας, την αγορά υπηρεσιών και αγαθών.
Ακόμα, οι δημοσιονομικές προοπτικές της χώρας είναι αβέβαιες εξαιτίας της επιδείνωσης των οικονομικών προοπτικών.
Η υποβάθμιση της Γαλλίας αποτελεί συνέχεια των αρνητικών προοπτικών που έδωσε ο οίκος για τις οικονομίες της Γερμανίας, της Ολλανδίας και του Λουξεμβούργου στις 23 Ιουλίου.
Η Moody's υπενθυμίζει, εξάλλου, πως στις 13 Φεβρουαρίου 2012 είχε αναθεωρήσει σε αρνητική την προοπτική της Γαλλίας, προειδοποιώντας ουσιαστικά για πιθανή υποβάθμιση, εξαιτίας της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη και του κινδύνου εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.
Σε δηλώσεις του στο Reuters, ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί είπε πως η υποβάθμιση αποτελεί κίνητρο για τη σοσιαλιστική κυβέρνηση της χώρας να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: