23/11/12

Ναυάγιο στη σύνοδο κορυφής για τον κοινοτικό προϋπολογισμό

Σε ναυάγιο κατέληξε η σύνοδος κορυφής της ΕΕ σε ότι αφορά στην κατάρτιση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού για την περίοδο 2014-2020. Ως εκ τούτου, το θέμα του προϋπολογισμού μετατίθεται σε νέα σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο του 2013.


Η σύνοδος είχε ξεκινήσει από χθες σε κλίμα διένεξης μεταξύ των χωρών εκείνων που επιθυμούσαν να γίνουν μεγάλες περικοπές στις δαπάνες του κοινοτικού προϋπολογισμού και σε εκείνες που ζητούσαν αντίθετα να αυξηθούν τα κονδύλια, επικαλούμενη την δεινή οικονομική κατάσταση πολλών χωρών-μελών και την ανάγκη να ενισχυθεί η ανάπτυξη.
Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ αποφάσισαν, χθες τη νύχτα, να διακόψουν τις εργασίες τους ως σήμερα το μεσημέρι, για να εξετάσουν μια νέα πρόταση συμβιβασμού, που διατυπώθηκε από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι.
Στη νέα πρότασή του, ο κ. Ρομπάι διατήρησε την αρχική του θέση για το ποσό των 972 δισ. ευρώ, αλλά τροποποίησε την κατανομή των πόρων.
Μετά τις απειλές βέτο που εκτόξευσαν η Ιταλία και η Πορτογαλία, αλλά και λόγω της γκρίνιας των Γάλλων και των Ισπανών για τις περικοπές στην αγροτική πολιτική, ο κ. Ρομπάι πρότεινε αύξηση των κοινοτικών πόρων για την πολιτική συνοχής κατά 10 δισ. ευρώ και αύξηση για την αγροτική πολιτική κατά 8 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, οι εννέα πλουσιότερες χώρες που συνεισφέρουν στον κοινοτικό προϋπολογισμό, εξακολουθούν να αντιδρούν. Παρόλο που οι συνολικές δαπάνες δεν ξεπερνούν το 1 τρισ. ευρώ- όπως οι ίδιες το ζήτησαν-, τώρα θέλουν ακόμα μεγαλύτερο ψαλίδισμα στις δαπάνες του κοινοτικού προϋπολογισμού. Οι περισσότερες, με πρώτη τη Μ. Βρετανία, ζητούν περαιτέρω μείωση των δαπανών κατά τουλάχιστον 50 δισ. ευρώ. Στο πλευρό της Μ. Βρετανίας στέκονται η Ολλανδία, η Σουηδία και η Φινλανδία. Η Γερμανία, από την πλευρά της, ζητά περαιτέρω περικοπές κατά 30 δισ. ευρώ.
Εξάλλου, σημαντικό εμπόδιο στην όλη διαπραγμάτευση αποτελεί και η στάση του πρωθυπουργού της Μ. Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος δέχεται ασφυκτικές πιέσεις από τη χώρα του να διαφυλάξει «τη βρετανική έκπτωση», που είχε κατοχυρώσει η Μάργκαρετ Θάτσερ, το 1984. «Τα περιθώρια ελιγμών του Κάμερον είναι τόσο στενά, που είναι πιθανόν να μην υπάρξει συμφωνία» σχολίασε, χθες το βράδυ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς.
Όλα δείχνουν ότι, εκτός απροόπτου, η Σύνοδος οδηγείται σε αδιέξοδο. Σε αυτή την περίπτωση, οι διαπραγματεύσεις για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό θα μετατεθούν για τον Φεβρουάριο του 2013. Αυτό είχε προαναγγείλει, άλλωστε, από χθες και η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, πριν ακόμα φτάσει στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: