17/11/12

93.500 θέσεις απασχόλησης στο εμπόριο χάθηκαν το 2012


Βαρύ τίμημα σε θέσεις εργασίας πληρώνει  το ελληνικό εμπόριο από την εξάπλωση της ύφεσης και την μείωση του τζίρου στην αγορά. Το 2012 ήταν η χειρότερη χρονιά της τελευταίας δεκαετίας καθώς χάθηκαν περισσότερες από 93.500 θέσεις απασχόλησης, με αποτέλεσμα για πρώτη φορά μετά από 13 χρόνια ο συνολικός αριθμός των απασχολούμενων στον τομέα να υποχωρήσει κάτω από τους 700.000.
  
Η ανεργία πλέον σαρώνει όχι μόνο τους μισθωτούς, αλλά και χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους που «έκλεισαν βιβλία», εργοδότες που αναγκάστηκαν να βάλουν λουκέτο, ακόμη και τα μέλη της οικογένειάς τους που απασχολούνταν ως βοηθητικό προσωπικό.
  
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ετήσιας έκθεσης που θα παρουσιάσει τη Δευτέρα η Ελληνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, στον εμπορικό τομέα απασχολούνται πλέον 673.000 άτομα, αριθμός που είναι μειωμένος κατά 160.000 άτομα ή σε ποσοστό 20% σε σχέση με το 2008 που το εμπόριο είχε βρεθεί στο απόγειό του.
  
Ένα πολύ μεγάλο μέρος της απώλειας θέσεων εργασίας αφορά σε απολύσεις υπαλλήλων. Ενδεικτικό είναι πως για πρώτη φορά το 2011 οι μισθωτοί στο εμπόριο είχαν μειωθεί κατά 4% στους 431.039, αριθμός που αναμένεται να έχει υποχωρήσει σημαντικά φέτος λόγω της έκρηξης των απολύσεων και των λουκέτων στην αγορά.
 
Οι προβλέψεις για τη χρονιά που έρχεται μιλούν για ακόμη μεγαλύτερη επιδείνωση μεγεθών στο εμπόριο, λόγω της έλλειψης ρευστότητας και της μεγάλης υποχώρησης των πωλήσεων.
    
Περίπου 8 στις 10 επιχειρήσεις εκτιμούν ότι τα βασικά μεγέθη τους θα είναι τελικά στο τέλος του 2012 πολύ χειρότερα από όσο περίμεναν πέρυσι, ενώ για το 2013 επτά στις δέκα προβλέπουν νέα επιδείνωση των πωλήσεων και των κερδών τους.
   
Λόγω των οικονομικών προβλημάτων και της έλλειψης κεφαλαίων, μία στις πέντε προσωπικές και ατομικές επιχειρήσεις θεωρεί πολύ πιθανό να διακόψει τη λειτουργία της μέσα στο έτος, ενώ περίπου 400.000 επιχειρήσεις δηλώνουν αδυναμία να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Τα μεγαλύτερα προβλήματα φαίνεται να έχουν οι επιχειρήσεις του κλάδου του αυτοκίνητου (54,6%), ενώ ακολουθούν οι λιανεμπορικές επιχειρήσεις (49,5%) και οι χονδρεμπορικές (42,8%).
  
Η βαθιά ύφεση της οικονομίας που έχει αρνητικές και στην επενδυτική δραστηριότητα των εταιρειών. Χαρακτηριστικό είναι πως για πρώτη φορά μειώθηκαν οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου στις Α.Ε. και ΕΠΕ, ενώ 9 στις 10 μικρές επιχειρήσεις (Ο.Ε., Ε.Ε.) δεν έκαναν καμία επένδυση τη διετία 2010-2011.

Δεν υπάρχουν σχόλια: