22/11/12

Κατακόρυφη η πτώση της χρήσης πιστωτικών καρτών

Με αυξανόμενο ρυθμό συνεχίζεται η πτωτική τάση των συναλλαγών με πιστωτικές κάρτες στην Ελλάδα, την ίδια ώρα που, εν μέσω κρίσης, παρατηρείται, έως ένα βαθμό, εξορθολογισμός της χρήσης του πλαστικού χρήματος. 

Κυρίως την τελευταία διετία, η χρήση των πιστωτικών καρτών υποχωρεί δραματικά, καθώς η σφοδρή κλιμάκωση της κρίσης απομακρύνει τους καταναλωτές από... τις Σειρήνες του άυλου χρήματος. Παράλληλα, το οικονομικό περιβάλλον οδηγεί τους κατόχους καρτών σε περιορισμό της κατανάλωσης και τις τράπεζες σε “απομόχλευση”. 

Επίσης, από τη μία πλευρά, οι τράπεζες έχουν σταματήσει τις πρακτικές του παρελθόντος, όταν εξέδιδαν αφειδώς πιστωτικές κάρτες ακόμη και σε εκείνους που εκ των πραγμάτων δεν μπορούσαν να εξυπηρετήσουν περισσότερο χρέος. Στον αντίποδα, η κρίση υποχρεώνει τα νοικοκυριά να μειώσουν τις συνολικές δαπάνες, αλλά κυρίως να “μαζέψουν” τις οφειλές τους σε μια προσπάθεια να καταφέρουν να βγουν από την κρίση με τις λιγότερες δυνατές απώλειες. 

Πιο αναλυτικά, ο αριθμός των πιστωτικών καρτών μειώνεται ετησίως σε ποσοστό 15%-20%. Αυτό εξηγείται, σύμφωνα με αρμόδιο τραπεζικό στέλεχος, από το γεγονός ότι μεγάλος αριθμός καρτών που ήταν στην ουσία ανενεργές, ακυρώθηκαν. Οι κάρτες αυτές είχαν εκδοθεί τα χρόνια της πιστωτικής επέκτασης και φυλάσσονταν ως “μαξιλάρι” για περίπτωση ανάγκης. 

Πριν την κρίση, το 2008, κυκλοφορούσαν πάνω από 7 εκατ. πιστωτικές κάρτες στην Ελλάδα, ενώ σήμερα δεν ξεπερνούν τα 3,5 εκατ. Στο μεταξύ, με τον ίδιο ρυθμό (περίπου 15%) μειώνονται, τόσο τα συνολικά χρεωστικά υπόλοιπα, όσο και η χρήση των καρτών. Στη μείωση, ωστόσο, των χρεωστικών υπολοίπων πρέπει να συνυπολογιστεί ότι πολλά υπόλοιπα καρτών συνενώνονται με άλλα καταναλωτικά δάνεια σε νέες χορηγήσεις. 

Αξιοσημείωτο, δε, είναι το γεγονός πως παρατηρείται αύξηση της χρήσης των χρεωστικών καρτών. Αυτό δείχνει ότι αφενός έχει εξορθολογιστεί, μερικώς τουλάχιστον, η χρήση του πλαστικού χρήματος και αφετέρου ότι ο Έλληνας έχει κατανοήσει τη χρηστικότητά τους. 

Τα στοιχεία είναι εντελώς απογοητευτικά, αλλά και ενδεικτικά των δυσμενών οικονομικών συνθηκών, στον τομέα των επισφαλειών των πιστωτικών καρτών. Οι εκτιμήσεις τοποθετούν τις “κόκκινες” πιστωτικές κάρτες σε ποσοστό έως και άνω του 30%, ενώ οι προβλέψεις είναι ακόμη πιο ζοφερές, όσο μειώνονται τα εισοδήματα και παραμένει η ανεργία σε εξωφρενικά επίπεδα. 

Σήμερα οι δανειολήπτες που εξυπηρετούν κανονικά τις οφειλές σε πιστωτικές κάρτες δεν ξεπερνούν το 35%, ενώ το 25% των κατόχων πληρώνουν μέσα στον πρώτο μήνα καθυστέρησης. Όσο για αυτούς που χρησιμοποιούν τις πιστωτικές κάρτες με τον άκρως ενδεδειγμένο τρόπο, δηλαδή εξοφλώντας πλήρως την οφειλή τους κάθε μήνα, είναι πλέον... είδος προς εξαφάνιση. 

Σε αυτό το πλαίσιο, οι τράπεζες προσπαθούν να προλάβουν την ακόμη μεγαλύτερη έκρηξη των μη εξυπηρετούμενων δανείων και σπεύδουν να προτείνουν ρυθμίσεις πριν η καθυστέρηση ξεπεράσει το όριο των 90 ημερών. Βέβαια υπάρχουν και τράπεζες, ευτυχώς μεμονωμένες περιπτώσεις, που επιμένουν να είναι άκαμπτες και ζητούν υπερβολικά δικαιολογητικά αδυναμίας πληρωμής, φοβούμενες κρούσματα πελάτων που μπορούν να πληρώσουν αλλά θέλουν να εκμεταλλευτούν τη συγκυρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: