14/11/12

Παρουσίαση και ερμηνεία των σημαντικών ευρημάτων του «Τάφου του ποιητή»


Πολύτιμα μουσικά ευρήματα από τα χρόνια της κλασικής εποχής πέρασαν στα χέρια σύγχρονων ερευνητών και κατόπιν επιστημονικής μελέτης και αξιοποίησης, νικώντας τον χρόνο, προσφέρουν τους «ήχους» τους στο αθηναϊκό κοινό.
Τριάντα χρόνια μετά την ανακάλυψή τους από την αρχαιολογική σκαπάνη, τα ευρήματα του «Τάφου του ποιητή» παρουσιάζονται και ερμηνεύονται από 5 Έλληνες και ξένους ειδικούς, απόψε στις 7, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών [Βασιλίσσης Σοφίας και Κόκκαλη].
Τα σημαντικά μουσικά ευρήματα - που βρέθηκαν στην οδό Όλγας 53, στη Δάφνη Αττικής, το 1981, από τον αρχαιολόγο Aγγελο Λιάγκουρα- μελετώνται για πρώτη φορά από σπουδαίους ερευνητές και αξιοποιούνται επιστημονικά.
Οι δύο ασύλητοι αρχαίοι τάφοι που ανακαλύφθηκαν, χρονολογούνται στην Κλασική Εποχή, στο 430 π.Χ. περίπου. Ο ένας από αυτούς ήταν πλούσιος σε κτερίσματα. Αριστερά και δεξιά του νεαρού νεκρού, ίσως θύματος του λοιμού των Αθηνών, είχαν τοποθετηθεί αγαπημένα του αντικείμενα. Γύρω από τον σκελετό, βρέθηκαν τρία μουσικά όργανα: «τρίγωνον» (είδος άρπας) που αποτελεί και μοναδικό εύρημα του συγκεκριμένου είδους οργάνου, κέλυφος χελώνας (ηχείο λύρας) και αυλός.
Επίσης, βρέθηκαν σπαράγματα παπύρου, τέσσερα ξύλινα κηρωμένα πινακίδια, ξύλινη κασετίνα, χάλκινος κονδυλοφόρος, έξι οστέινοι αστράγαλοι και δύο χάλκινα ομοιώματα αστραγάλων, σιδερένια ξύστρα και σιδερένιο πριόνι.
Η κατάσταση των ευρημάτων ήταν αρκετά καλή, ώστε να διαβαστούν κάποια μέρη των κειμένων και να ανακατασκευαστούν τα μουσικά όργανα.
Ομιλητές και θέματα
Η εκδήλωση - που θα διεξαχθεί στα ελληνικά και αγγλικά με ταυτόχρονη μετάφραση και ελεύθερη είσοδο για το κοινό, με δελτία προτεραιότητας- θα αρχίσει με σύντομο χαιρετισμό του Επίκουρου Καθηγητή της Αρχαίας Ελληνικής Μουσικής (Τμήμα Μουσικών Σπουδών), Στέλιου Ψαρουδάκη.
Η ανασκαφή
Η Ευτυχία Λυγκούρη - Τόλια, τέως Προϊσταμένης της ΚΣΤ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, θα μιλήσει για την οικογενειακή ταφή στη Δάφνη του 430 π.Χ. και θα περιγράψει λεπτομερώς όλα τα στάδια της ανασκαφής, από τον εντοπισμό των ευρημάτων, έως την τοποθέτησή τους στην προθήκη του Αρχαιολογικού Μουσείου Πειραιώς.
Τα ευρήματα
Ο Ομότιμος Καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Έρλανγκεν-Νυρεμβέργης της Γερμανίας, Έγκερτ Πέλμαν, θα προσεγγίσει τα θέματα του περιεχομένου των Τάφων Ι και ΙΙ και της χρονολόγησης της ταφής και θα αναφερθεί διεξοδικά σε όλα τα ευρήματα και ειδικότερα στα στάδια συντήρησης και αποκατάστασης του παπύρου, τα οποία και θα περιγράψει αναλυτικά.
Τα κείμενα
Ο Ομότιμος Ερευνητής Ελληνικής Φιλολογίας στο Κολέγιο All Souls της Οξφόρδης, Μάρτιν Γουέστ, θα μιλήσει για τα γραπτά και το πολιτισμικό τους πλαίσιο.
Ο αυλός
Ο Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Στέλιος Ψαρουδάκης, θα αναλύσει το θέμα «Ο αυλός της Δάφνης: ένας αντιπρόσωπος του πρώιμου τύπου του οργάνου».
Η άρπα
Ο Χρήστος Τερζής, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, θα δώσει διάλεξη με θέμα «Η άρπα της Δάφνης: μοναδικό δείγμα του τριγώνου της Κλασικής Περιόδου».
Η εκδήλωση θα κλείσει με συζήτηση με το κοινό, ενώ για τα μέλη της Ερευνητικής και Ακαδημαϊκής Κοινότητας θα γίνει ζωντανή αναμετάδοση μέσω του Εθνικού Δικτύου Έρευνας και Τεχνολογίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: