13/11/12

Σε διαθεσιμότητα 2.000 δημόσιοι υπάλληλοι β΄βάθμιας εκπαίδευσης σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου

Σε εφαρμογή τίθεται από σήμερα η διαθεσιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων που ψηφίστηκε στο νομοσχέδιο με τα μέτρα του Μνημονίου 3. 

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης με διαδικασίες εξπρές και συγκεκριμένα από σήμερα τίθενται σε διαθεσιμότητα όλοι οι υπάλληλοι του κλάδου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ) οι οποίοι ανήκουν στις ειδικότητες διοικητικού, λογιστικού, οικονομικού και διοικητικών γραμματέων. 

Πρόκειται για συμβασιούχους και όχι μόνιμους υπαλλήλους οι οποίοι έχουν προσληφθεί εκτός διαδικασιών ΑΣΕΠ και η συντριπτική πλειονότητά τους ανήκει στην κατηγορία των συμβασιούχων που μονιμοποιήθηκαν στο δημόσιο με το «διάταγμα Παυλόπουλου» το 2004. Στην εγκύκλιο ορίζεται ότι, εξαιρούνται όλοι όσοι προσελήφθησαν με διαδικασίες ΑΣΕΠ ή με άλλες προκηρύξεις και διαγωνισμούς με ειδικές διατάξεις, πολύτεχνων, ΑμΕΑ ή επιμέρους περιπτώσεις που έχουν να κάνουν με την οικογενειακή κατάσταση των υπαλλήλων ή με τις υπηρεσιακές ανάγκες (η εγκύκλιος αναφέρει προϋποθέσεις) ανά υπηρεσία για τον συνολικό αριθμό των υπαλλήλων που τίθενται σε διαθεσιμότητα.

Εξαιρούνται επίσης τα ασφαλιστικά ταμεία, ο ΟΑΕΔ, τα νοσοκομεία και η Γενική Γραμματεία Πολιτισμού. Όσοι τίθενται σε διαθεσιμότητα λαμβάνουν το 75% των τακτικών αποδοχών τους (χωρίς τα επιδόματα) και προβλέπεται επίσης ότι εντός ενός έτους μπορούν να μετακινηθούν σε οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία του δημοσίου ανάλογα με τα καθήκοντά τους, σε διαφορετική περίπτωση θα απολύονται. 

Σύμφωνα με τις μνημονιακές δεσμεύσεις έως το τέλος του έτους θα πρέπει να έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα 2000 υπάλληλοι και το 2003 25.000. Είναι προφανές ότι το μέτρο της διαθεσιμότητας θα οδηγήσει τελικά σε απολύσεις από το Δημόσιο (από το 2013) και το εντυπωσιακό είναι ότι, με βάση τη ρύθμιση το «μάρμαρο» θα πληρώσουν όσοι το 2004 μονιμοποιήθηκαν από την κυβέρνηση Καραμανλή με το περίφημο προεδρικό "διάταγμα Παυλόπουλου" δεδομένου ότι για τους μόνιμους υπαλλήλους υπάρχει συνταγματική κατοχύρωση και δεν μπορούν να απολυθούν.

Αναρτήθηκε στη «Διαύγεια», και στάλθηκε στους δημοσίους υπαλλήλους το νέο θεσμικό πλαίσιο κινητικότητας των υπαλλήλων του δημόσιου τομέα, που αφορά σε θέματα διαθεσιμότητας, αργίας και κατάργησης θέσεων Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: