8/11/12

Η Ελλάδα των συντεχνιών


Στην απόσυρση της τροπολογίας, με την οποία οι υπάλληλοι της Βουλής υπάγονται στο μισθολόγιο των λοιπών δημοσίων υπαλλήλων, προχώρησε, μετά από παρέμβαση του πρωθυπουργού, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, μετά τον χαμό που προκλήθηκε από την προκήρυξη της στάσης εργασίας των υπαλλήλων, η οποία κινδύνευσε να τινάξει στον αέρα τη διαδικασία ψηφοφορίας των μέτρων.
Βέβαια, οι υπάλληλοι της Βουλής δεν είχαν κάνει την παραμικρή κινητοποίηση για τις περικοπές στους συμπολίτες τους, αλλά, μόλις ανακοινώθηκε ότι μισθολογικά εξισώνονται(δυστυχώς προς τα κάτω) με τους λοιπούς δημοσίους υπαλλήλους, ξεσηκώθηκαν. Η κυβέρνηση, εν προκειμένω, δεν ελέγχεται για την πρόθεσή της, η οποία είναι προφανώς σωστή, αλλά για την προχειρότητα με την οποία αντιμετώπισε το ζήτημα. Φοβόταν τις αντιδράσεις των διαδηλωτών αλλά και πιθανές ανταρσίες βουλευτών ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στην κρίσιμη ψηφοφορία, αλλά τελικά την πάτησε από τους υπαλλήλους της Βουλής, που αποδεικνύονται η πιο ισχυρή από τις πολλές συντεχνίες της χώρας.
Επίθεση Στουρνάρα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ
Στην παρέμβασή του ο κ. Στουρνάρας επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ και τους Ανεξάρτητους Έλληνες, οι οποίοι, όπως είπε, «αγκαλιάζοντας μια προνομιούχα ομάδα, υπέδειξαν στην συνδικαλιστική τους ηγεσία να προχωρήσει σε απεργία. Τους καταγγέλουμε».

Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε πως η συγκεκριμένη τροπολογία αποτελεί «απλούστατη κυβερνητική επιλογή, καθώς και απαίτηση της κοινωνίας» και χαρακτήρισε «ψεύδος, αθλιότητα και λαϊκισμό» όσα καταγγέλθηκαν περί παρέμβασης της τρόικας στη λειτουργία του Κοινοβουλίου.
Μάλιστα, όπως είπε, αποσύρει την τροπολογία λόγω του διακυβεύματος της ψηφοφορίας και τόνισε ότι θα επανέλθει με νέα νομοτεχνική ρύθμιση, με την οποία θα εναρμονίζεται ο κανονισμός της Βουλής με όσα ισχύουν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Λαμβάνοντας τον λόγο ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, χαρακτήρισε τον υπουργό Οικονομικών τραπεζίτη υπάλληλο της Goldman Sachs και υποστήριξε ότι με τη συγκεκριμένη «αντισυνταγματική ρύθμιση», κατ'εντολή της τρόικας, καταργείται το αυτοδιοίκητο του ελληνικού κοινοβουλίου, ενώ είπε πως εάν έρθει με πρόταση του προέδρου της Βουλής, τότε θα την ψηφίσει. 
Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, στήριξε το αίτημα των υπαλλήλων της Βουλής, χαρακτήρισε δικτάτορα τον κ.Στουρνάρα και έκανε λόγο για μαύρο μέτωπο του μνημονίου.
Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, έκανε λόγο για πασαρέλα της αντιπολίτευσης, στην οποία συμμετέχει και ο υπουργός Οικονομικών.
Από την πλευρά τους οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, Μ.Βορίδης και Μ.Χρυσοχοΐδης, είπαν, ότι παρότι σέβονται την προσφορά και το δύσκολο έργο των υπαλλήλων της Βουλής, είναι ανάγκη να είναι ίση η συμβολή των πολιτών στη δημοσιονομική προσαρμογή και έδειξαν τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ ως υποκινητές της στάσης εργασίας που κήρυξαν οι υπάλληλοι της Βουλής. Ο κ.Βορίδης μάλιστα διευκρίνισε ότι το συγκεκριμένο άρθρο του Συντάγματος αναφέρεται στις προσλήψεις/απολύσεις των υπαλλήλων της Βουλής και όχι στο μισθολόγιο τους.
Να σημειωθεί πως νωρίτερα σήμερα σημειώθηκε αλαλούμ στο Κοινοβούλιο, όταν οι υπάλληλοι, που είναι μέχρι σήμερα οι καλύτερα αμοιβόμενοι δημόσιοι υπάλληλοι στη χώρα, αντέδρασαν έντονα για την τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Οικονομικών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπάλληλοι αρνήθηκαν να παραλάβουν και να πρωτοκολλήσουν την τροπολογία, με αποτέλεσμα αυτή να μην έχει ενσωματωθεί στο πολυνομοσχέδιο, ενώ για τον ίδιο λόγο καθυστέρησε και η εκτύπωσή της, με αποτέλεσμα οι βουλευτές να μην ενημερωθούν για το τι περιλάμβανε.
Οι υπάλληλοι της Βουλής υποστηρίζουν ότι το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης δεν έχουν στη δικαιοδοσία τους τούς υπαλλήλους της Βουλής, των οποίων το εργασιακό και μισθολογικό καθεστώς αποφασίζονται από την ολομέλεια του Κοινοβουλίου.

Στην ανακοίνωσή του ο Σύλλογος των υπαλλήλων στη Βουλή αναφέρει: «Το Δ.Σ. του Συλλόγου των Υπαλλήλων της Βουλής, συνεδρίασε σήμερα 07/11/2012 και ώρα 16:30 εκτάκτως, παρόντων όλων των μελών και αποφάσισε ομόφωνα τη συμμετοχή στην απεργία της ΑΔΕΔΥ από 19.00 πέρατος της συνεδρίασης της Ολομέλειας, σε περίπτωση που επιχειρηθεί καταστρατήγηση των άρθρων του Συντάγματος, διότι διαφαίνεται προσπάθεια κατάλυσης επί της ουσίας της συνταγματικής επιταγής για διάκριση των εξουσιών, με κατάργηση της αυτοτέλειας της Βουλής των Ελλήνων και παραβίαση θεμελιωδών άρθρων του Συντάγματος, με κενού περιεχομένου ρυθμίσεις, για λόγους εντυπωσιασμού και μόνο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: