7/11/12

Φέρτε τα λεφτά πίσω, λέει η ΕΕ

Σαν να μην έφτανε η ομοβροντία νέων μέτρων, σκάει και άλλος, ορατός κίνδυνος: η επιστροφή κονδυλίων τουλάχιστο 2 δισ. ευρώ από «ξεχασμένα» έργα του Γ΄ ΚΠΣ. Δηλαδή από έργα που ξεκίνησαν την περίοδο 2000- 2006, στηριζόμενα σε κοινοτικές χρηματοδοτήσεις, τα οποία όμως ποτέ δεν τελείωσαν. 

Αν η  «επιστροφή», δεν αποφευχθεί μέσα στους επόμενους μήνες,  θα  δημιουργεί ισόποση δημοσιονομική «τρύπα» αναφέρουν κοινοτικά στελέχη. Προσθέτουν ότι  σε  αυτά τα λεφτά πρέπει να αθροιστούν και οι επιδοτήσεις που θα ζητήσει η Ελλάδα από τις Βρυξέλλες στις 31 Δεκεμβρίου.

Είναι οι λεγόμενες αιτήσεις πληρωμής που θα έρθουν το 2013, αλλά θα εγγραφούν στα έσοδα του 2012 και δεν είναι  καθόλου αμελητέες: ο λόγος για 3 δισ. ευρώ επί συνόλου απορροφήσεων 3,7 δισ. ευρώ (στόχος 2012) εκ των οποίων μόνο τα 700 εκατ. ευρώ κατέστησαν εφικτά μέχρι στιγμής. 

Αιτία για την δεύτερη «αναποδιά», αυτή στο ΕΣΠΑ, είναι ότι  το σχέδιο επιτάχυνσης της νέας ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης «σκόνταψε» στην πολύμηνη πλέον καθυστέρηση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών (καθώς καθυστερεί η δόση των 31,5 δισ.  ευρώ). Αρμόδια στελέχη λένε ότι προκαλεί αδυναμία παροχής όχι μόνο δανείων, αλλά ακόμη και  εγγυητικών επιστολών για να ολοκληρωθούν δημοτικά έργα... 

Ωστόσο, ο προϋπολογισμός βασίζεται και στα έσοδα από την ΕΕ. Και ότι δεν έρχεται, συνιστά «τρύπα» που αυξάνει το έλλειμμα ισόποσα. 

Ετσι, ενώ τα στελέχη του Υπουργείου προσπαθούν να «τρέξουν»  για να απορροφήσουν 3 δισ. ευρώ σε 2 μήνες, παράλληλα πρέπει να διώξουν έναν πολύ μεγάλο «εφιάλτη» από το παρελθόν.

Ο «εφιάλτης» είναι το ξεχασμένο Γ΄ ΚΠΣ που δεν έχει κλείσει. Πάρα πολλά έργα, κυρίως περιφερειακά και δημοτικά, τα οποία ξεκίνησαν από κοινοτικά κονδύλια την περίοδο 2000- 2006, είναι στην «μέση». 

Το πρόβλημα είναι παλαιό και δεν βρίσκει οριστική λύση. Τα έργα αρχικά ξεπερνούσαν τα 1.000 και το ποσό τα 4 δισ. ευρώ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι πλέον το πρόβλημα περιορίζεται σε 200 περίπου έργα αξίας άνω των 2 δισ. ευρώ.

Το ζήτημα είναι ότι τα λεφτά έχουν δοθεί σε εργολάβους, δικαιούχους, προμηθευτές. Τα λεφτά προέρχονται από την ΕΕ (ως ενδιάμεσες πληρωμές με μικρή συμμετοχή του ελληνικού δημοσίου).

Αν τα έργα δεν  γίνουν, θα πρέπει να επιστραφούν στο ακέραιο, αυξάνοντας ισόποσα το έλλειμμα.   Η ελληνική κυβέρνηση σε συνεργασία με την ομάδα δράσης τους Χόρστ Ράιχενμπαχ και με τον Αρμόδιο Επίτροπο Γιοχάνες Χαν φέρεται να επιχειρεί να λάβει τρίμηνη παράταση έως  τον Μάρτιο  του 2013 για να κλείσουν τα έργα. Να κλείσουν  έστω και στους αριθμούς γιατί, αναφέρουν αρμόδια στελέχη, οι εκ των υστέρων έλεγχοι δεν είναι βέβαιο ότι θα βρουν τις δαπάνες συμβατές για χρηματοδότηση...

Δεν υπάρχουν σχόλια: