1/2/12

Μειώνονται οι εγγυημένες τιμές ενέργειας από φωτοβολταϊκά


Μείωση των εγγυημένων τιμών αγοράς της ενέργειας που παράγεται απόφωτοβολταϊκά, αποφάσισε το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), αρχής γενομένης από τον Φεβρουάριο, χωρίς αναδρομική ισχύ.
 
Οι μειωμένες τιμές θα ισχύσουν για τις νέες μονάδες και όχι τις υφιστάμενες ή όσες έχουν «κλειδώσει» τις τιμές πώλησης της ενέργειας, έχοντας υπογράψει σύμβαση αγοραπωλησίας.
 
Οι μειώσεις ξεκινούν από 5% για τα φωτοβολταϊκά στις στέγες και 12,5 % για τις λοιπές εγκαταστάσεις, και κλιμακώνονται σε βάθος χρόνου έως 22%.
 
Από το 2015 και μετά η τιμή αγοράς, σύμφωνα με την απόφαση του ΥΠΕΚΑ, θα συνδεθεί με την Οριακή Τιμή του Συστήματος (ΟΤΣ), δηλαδή την τιμή του ρεύματος στη χονδρική αγορά και θα είναι, για τα φωτοβολταϊκά κάτω από 100 κιλοβάτ και όσα εγκαθίστανται σε μη διασυνδεδεμένα νησιά, 40% υψηλότερη από την ΟΤΣ του προηγούμενου έτους και για τις λοιπές εγκαταστάσεις, άνω των 100 kw, 30% υψηλότερη.
 
Οι μειώσεις των τιμών γίνονται μετά από διαβούλευση και θετική γνωμοδότηση της ΡΑΕ προκειμένου, μεταξύ άλλων, να αντιμετωπισθεί το έλλειμμα του λογαριασμού του Διαχειριστή του Συστήματος (ΔΕΣΜΗΕ), μέσω του οποίου πληρώνονται οι παραγωγοί «πράσινης» ενέργειας  και το οποίο εκτιμάται σε 200 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: