29/2/12

Ζημιές 2,5 δισ. ευρώ το 2011


Καθαρές ζημιές ύψους 2,5 δισ. ευρώ εμφάνισε η Marfin Popular Bank το 2011 λόγω της απομείωσης των ελληνικών ομολόγων και των αυξημένων προβλέψεων.
Η τράπεζα προχώρησε στη διαγραφή του 60% της ονομαστικής αξίας των ελληνικών ομολόγων που κατέχει λόγω του PSI+, ύψους 1.969 εκατ. ευρώ. Οι προβλέψεις για το δανειακό χαρτοφυλάκιο ανήλθαν στα 1.151 εκατ. ευρώ από 266 εκατ. ευρώ το 2010.
Τα λειτουργικά κέρδη πριν τις προβλέψεις αυξήθηκαν κατά 3,2% στα 388 εκατ. ευρώ, ενώ τα συνολικά έσοδα ανήλθαν σε 1.037 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 1,5%. Τα λειτουργικά έξοδα, συμπεριλαμβανομένων των εξόδων προσωπικού, παρέμειναν στα ίδια επίπεδα.
Επιπρόσθετα, ο όμιλος ανακοίνωσε απόμείωση ύψους 796 εκατ. ευρώ στο τέταρτο τρίμηνο του 2011 της λογιστικής υπεραξίας (goodwill) που προέκυψε από την τριπλή συγχώνευση των τραπεζών, Εγνατίας, Μαρφίν και Λαϊκής το 2006. Σημειώνεται ότι η απομείωση της υπεραξίας δεν έχει καμία επίπτωση στα εποπτικά κεφάλαια.
Ως αποτέλεσμα, η αύξηση κεφαλαίου που απαιτείται για τη συμμόρφωση του ομίλου με τον προβλεπόμενο δείκτη κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων ύψους 9% σε συνάρτηση με μια σειρά στοχευμένων ενεργειών, ανέρχεται σε λιγότερο από 1,5 δισ. ευρώ με βάση το Κεφαλαιακό Πλάνο που έχει κατατεθεί στην Κεντρική Τράπεζα Κύπρου, το οποίο έχει ήδη συμφωνηθεί με τις αρμόδιες εποπτικές αρχές οι οποίες και θα παρακολουθούν την υλοποίησή του.
Στο πλαίσιο της έκδοσης κεφαλαίου, ο Όμιλος έχει ήδη γίνει δέκτης σοβαρού ενδιαφέροντος συμμετοχής από αξιόπιστους στρατηγικούς επενδυτές. Η διοίκηση της MPB αισιοδοξεί για την επίτευξη της Κεφαλαιακής Ενίσχυσης του Ομίλου.
Για το έτος που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2011, ο όμιλος της MPB κατέγραψε κέρδη, πριν από τις προβλέψεις, ύψους 388 εκατ.ευρω, αυξημένα κατά 3,2% σε ετήσια βάση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: