29/2/12

Και η Gazprom στην κούρσα για ΔΕΠΑ

Στην τελική ευθεία φαίνεται ότι μπαίνει η διαδικασία πώλησης της ΔΕΠΑ, με τις πληροφορίες να συγκλίνουν ότι ακόμη και εντός της εβδομάδας πιθανόν να εκδοθεί η διεθνής πρόσκληση για την εκδήλωση ενδιαφέροντος. 

Σύμφωνα με πηγές της αγοράς για την απόκτηση της ΔΕΠΑ, καταρχήν ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει μεγάλες ενεργειακές εταιρείες της Ευρώπης και όχι μόνο, οι οποίες και είναι έτοιμες να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό. Το πρώτο θετικό δείγμα δόθηκε χθες κατά τη συνάντηση του υπουργού περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου με τον γενικό διευθυντή της Gazprom Export και αντιπρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής της Gazprom Αλεξάντρ Μεντβέντεφ. Στη διάρκεια της συνάντησης  η ρωσική πλευρά επανέλαβε το ενδιαφέρον της για την ελληνική αγορά. Πληροφορίες θέλουν την Gazprom να είναι έτοιμη να καταθέσει προσφορά για την απόκτηση της ΔΕΠΑ μέσω της Προμηθέας Gas της κοινής εταιρείας της ρωσικής εταιρείας με τον όμιλο Κοπελούζου. 

Η  ελληνική πλευρά, είναι λογικό να αντιμετωπίζει θετικά το ρωσικό ενδιαφέρον για την απόκτηση της ΔΕΠΑ, με το σκεπτικό ότι όσο μεγαλύτερος είναι ο ανταγωνισμός στη διαδικασία αποκρατικοποίησης τόσο ανεβαίνουν οι προσδοκίες για τα έσοδα που θα προκύψουν. Ερώτημα παραμένει πάντως σε σχέση με το ρωσικό ενδιαφέρον, η στάση της Κομισιόν, η οποία αντιμετωπίζει με επιφύλαξη την περαιτέρω αύξηση της ενεργειακής εξάρτησης της Ευρώπης από τη Ρωσία και έχει θέσει ως βασικό στόχο της ενεργειακής πολιτικής τη διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών προμήθειας. 

Την ίδια στιγμή πάντως πληροφορίες θέλουν να υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ενδιαφέροντος για τη ΔΕΠΑ από περίπου 20 μεγάλες εταιρείες, οι οποίες εστιάζουν στη στρατηγική τοποθέτηση της ελληνικής εταιρείας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Αν και επί του παρόντος δεν είναι ξεκάθαρο εάν και οι 20 εταιρείες θα προχωρήσουν στην κατάθεση προσφοράς, πληροφορίες θέλουν τουλάχιστον έξι μεγάλους ενεργειακούς ομίλους να έχουν δηλώσει ότι θα συμμετάσχουν στη διαδικασία. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται η αλγερινή Sonatrach, η κρατική εταιρεία του Qatar, η ισπανική Gas Natural, η γαλλική GdF Suez, η ιταλική ENI και η αυστριακή OMV.

Σημειώνεται ότι στις επόμενες ημέρες η ΔΕΠΑ αναμένεται να ανακοινώσει και επισήμως, σημαντική κερδοφορία για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΔΕΠΑ μέσα στο 2011 κατάφερε να αυξήσει κατά 30% τις πωλήσεις της σε όγκους, καταγράφοντας κέρδη EBITDA 275 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 191 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: