29/2/12

Ελληνικός αγριόχοιρος ελευθέρας βοσκής της εταιρεία Φάρμα Φωτιάδη στην Εξοχή του νομού Πιερίας



Έξω από την Κατερίνη, σε µια καταπράσινη περιοχή µε χαµηλούς λόφους και τρεχούµενο νερό, συµβιώνουν αρµονικά αγριογούρουνα, άλογα, αγελάδες, ελάφια και άλλα ζώα. Τον περισσότερο χρόνο βόσκουν ελεύθερα στον βοσκότοπο των 300 στρεµµάτων που αποτελεί τη Φάρµα Φωτιάδη, κινούνται, σκάβουν το χώµα και αποκτούν έτσι τα ιχνοστοιχεία και τα µέταλλα που τα κάνουν να ξεχωρίζουν στις οργανοληπτικές αναλύσεις. Τα ζώα κοιµίζονται για να σφαγούν και η επεξεργασία του κρέατος γίνεται σ’ ένα σύγχρονο εργαστήριο τυποποίησης (επένδυση της τάξεως των 2 εκατοµµυρίων ευρώ το 2004) µέσα στη φάρµα, σε απίστευτες συνθήκες υγιεινής και καθαριότητας.

Ανήσυχο πνεύµα, ο Νίκος Φωτιάδης δεν ακολούθησε την πεπατηµένη. Συνεργάστηκε στενά µε τον καθηγητή της Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστηµίου Κώστα Αλεξόπουλο, που έκανε τη φάρµα Φωτιάδη πανεπιστηµιακό εργαστήριο και δίδασκε εκεί στους φοιτητές του. «Από τον Κώστα Αλεξόπουλο, που δεν ζει πια, µάθαµε και εµείς τον σύγχρονο τρόπο εκτροφής». Αφιερώνει χρόνο και χρήµα στην έρευνα για νέα προϊόντα, χρησιµοποιεί την τελευταία λέξη της τεχνολογίας στις συσκευασίες του. Παράγει πλέον, εκτός από το εξαιρετικό µαριναρισµένο αγριογούρουνο, και µια σειρά αλλαντικών, συνολικά περί τους 1.200 τόνους ετησίως. Κάνει τα πρώτα του βήµατα στον τοµέα των εξαγωγών, ενώ ο ετήσιος τζίρος της επιχείρησης είναι περί το 1.200.000 ευρώ. Τα προϊόντα του διατίθενται σε πολλά µεγάλα σούπερ µάρκετ.

Ο Νίκος Φωτιάδης κατάφερε σε δυο κουβέντες να συνοψίσει όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες παραγωγοί: «Ο γιος μου πήρε πέρυσι την ιδιότητα του νέου αγρότη και σαν τον γιο μου δεκάδες χιλιάδες παιδιά ανά τη χώρα. Για να βγάλει άδεια ίδρυσης χοιροστασίου, θέλει 18 μήνες και πάνω από 20.000 ευρώ (με τη δική μου βοήθεια να τρέχω πάνω-κάτω σε υπηρεσίες). Αν επέλεγε να γίνει εισαγωγέας χοιρινού κρέατος, θα ήθελε μία εβδομάδα για την άδεια και έναν εξοπλισμό της τάξεως των 3.000 ευρώ».


Έτοιμη για τα πρώτα βήματα στα γκουρμέ… μενού της Αγγλίας και της Γερμανίας με προϊόντα από ελληνικούς αγριόχοιρους ελευθέρας βοσκής είναι ηΦάρμα Φωτιάδη από την Εξοχή του νομού Πιερίας. Η Φάρμα Φωτιάδη, η μοναδική ελληνική εταιρεία στο είδος της με καθετοποιημένη μορφή και με έλεγχο σε όλα τα στάδια, εκτροφής, αξιοποίησης, επεξεργασίας και τυποποίησης στέλνει αυτή την εβδομάδα τις πρώτες παραγγελίες και δηαλλαντικά και καβουρμά από αγριόχοιρο σε καταστήματα ντελικατέσεν στο Λονδίνο και τη Γερμανία.

Ιδιαίτερα θετικά είναι και τα μηνύματα από τους δειγματισμούς που πραγματοποίησε η εταιρεία σε εστιατόρια της Αυστρίας, της Ελβετίας και του Βελγίου. «Η υποδοχή ήταν ενθουσιώδης αλλά προς το παρόν μας ενδιαφέρει να προχωρήσουμε με προσεκτικά βήματα στο εξωτερικό, γιατί διαφορετικά δεν θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στη ζήτηση», αναφέρει στη Voria.gr ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Φάρμα Φωτιάδη, Νίκος Φωτιάδης.

Από την άλλη πλευρά, η εταιρεία δρομολογεί το επόμενο διάστημα την κυκλοφορία μιας νέας σειράς προϊόντων που περιέχουν υποκατάστατο αλατιού και θα απευθύνονται σε όσους ακολουθούν διατροφή χωρίς αλάτι και θέλουν να απολαύσουν τα αλλαντικά και το μαριναρισμένο κρέας από αγριόχοιρο της Φάρμας.

Σε στάδιο προετοιμασίας βρίσκεται και η είσοδος της Φάρμας Φωτιάδη στην παραγωγή προϊόντων ωρίμανσης από ελληνικό μαύρο χοίρο. Από τον ελληνικό μαύρο χοίρο παράγεται το Μέλαν Ακροκώλιον ή όπως το ονομάζουν οι Ισπανοί χαμόν ή οι Ιταλοί προσούτο. Η Φάρμα Φωτιάδη μαζί με τη Φάρμα του Δημητρίου Δήμου από τα Τρίκαλα, το Αλλαντοποιείο Χρήστου Στρεμμένου στον Προυσό Ευρυτανίας και το Ινστιτούτο Αγροβιοτεχνολογίας του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) συμμετείχαν στο διακρατικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα Qubic στο πλαίσιο του οποίου για πρώτη φορά γεννήθηκε το Μέλαν Ακροκώλιον, το οποίο πήρε και πολύ καλές κριτικές για την γεύση και ποιότητά του σε εκδηλώσεις γευσιγνωσίας και επιλεγμένα εστιατόρια προϊόντων. Όπως εξηγεί ο κ.Φωτιάδης, η Φάρμα έχει εξασφαλίσει περί τις 15-20 χοιρομητέρες και στην παρούσα φάση είναι σε αναζήτηση αρσενικών μαύρων χοίρων.

Πάντως, οι κινήσεις της εταιρείας στην ελληνική αγορά είναι προσεκτικές εξαιτίας των αυξημένων επισφαλειών και του κλίματος ανασφάλειας, που δημιουργεί η κρίση. Στο πλαίσιο αυτό, η Φάρμα Φωτιάδη πάγωσε το επενδυτικό πρόγραμμα για τη δημιουργία μιας νέας σύγχρονης μονάδας αναπαραγωγής και εκτροφής αγριόχοιρων, προϋπολογισμού 6 εκατ. ευρώ σε ιδιόκτητο οικόπεδο 17 στρεμμάτων. Επίσης, το 2011 διέκοψε τη συνεργασία με την Carrefour λόγω των προβλημάτων ρευστότητας που αντιμετωπίζει η αλυσίδα. Όπως σημειώνει, πάντως, ο κ.Φωτιάδης παρά το γεγονός ότι η Carrefour αντιπροσώπευε το 20% των πωλήσεων της εταιρείας τελικά μέσα από νέες συνεργασίες οι απώλειες στον τζίρο της Φάρμας Φωτιάδη πέρσι δεν ξεπέρασαν το 5-6% σε σχέση με το 2010.

Δεν υπάρχουν σχόλια: