21/2/12

Απειλές για εμπορικό πόλεμο για την πετρελαιοφόρο άμμο μεταξύ Ε.Ε. - Καναδά


Είναι το βιτούμιο που παράγεται από την πετρελαιοφόρο άμμο του Καναδά πιο βρώμικο από το συμβατικό πετρέλαιο; Απάντηση σε αυτό το ερώτημα θα κληθούν να δώσουν την ερχόμενη Πέμπτη Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, στο πλαίσιο τροποποίησης της ευρωπαϊκής οδηγίας για την ποιότητα των καυσίμων και κατόπιν πρότασης της Κομισιόν μιας πρότασης που έχει προκαλέσει αναβρασμό στην Οτάβα, η οποία φέρεται τώρα να απειλεί ακόμη και με εμπορικό πόλεμο τις Βρυξέλλες.
«Ο Καναδάς δεν θα διστάσει να υπερασπίσει τα συμφέροντά του, ακόμη και στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου», προειδοποιεί σε επιστολή του προς τους Ευρωπαίους επιτρόπους ο Καναδός πρεσβευτής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τον βρετανικό Guardian. Η διαρροή έρχεται να προστεθεί στις πρόσφατες αποκαλύψεις ότι πέρυσι, Καναδοί αξιωματούχοι και λομπίστες είχαν συναντηθεί στο Λονδίνο για να συζητήσουν πώς θα πάρουν τις Βρυξέλλες με το μέρος τους και πώς θα προστατεύσουν τις «τεράστιες επενδύσεις από ομίλους όπως η Shell η BP η Total και η Statoil».
Ο Καναδάς φοβάται ότι μια απόφαση των Ευρωπαίων «να κάνουν διάκριση σε βάρος του αργού από την πετρελαιοφόρο άμμο με τρόπο αυθαίρετο ή αντιεπιστημονικό», όπως αναφέρεται στην επιστολή, θα δημιουργήσει προηγούμενο σε διεθνές επίπεδο, απειλώντας να τορπιλίσει τη δυνατότητα της χώρας να εκμεταλλευτεί οικονομικά τα τρίτα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απορρίπτει τις κατηγορίες των Καναδών περί «αντιεπιστημονικών» αποφάσεων. «Στην πρότασή της, που έχει επιστημονική βάση, η Κομισιόν εντόπισε τις πηγές με τη μεγαλύτερη ανθρακική ένταση», λέει η επίτροπος, αρμόδια για τη Δράση για το Κλίμα, Κόνι Χέντεγκαρντ. «Με τον τρόπο αυτό θα επισημανθούν τα ορυκτά καύσιμα υψηλών εκπομπών, ώστε να συνοδεύονται από τις αντίστοιχες τιμές: είναι απολύτως λογικό να δοθεί υψηλή τιμή στα προϊόντα που ρυπαίνουν περισσότερο».
Εκπρόσωπος της καναδικής κυβέρνησης δεν διέψευσε την ύπαρξη επιστολών προς Ευρωπαίους αξιωματούχους, λέγοντας πως «η πετρελαιοφόρος άμμος αποτελεί αποδεδειγμένο στρατηγικό πόρο» για τη χώρα και προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση του Στίβεν Χάρπερ θα συνεχίσει την προώθησή της καθώς αποτελεί «κλειδί για την οικονομική ευημερία και την ενεργειακή ασφάλεια του Καναδά». Υπενθυμίζεται ότι μόλις πριν από λίγους μήνες, οι ίδιοι λόγοι τον ανάγκασαν να γίνει η πρώτη χώρα που εγκαταλείπει το Πρωτόκολλο του Κιότο και τις προσπάθειες για περιορισμό της παραγωγής εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
«Οι επιστολές αυτές αποδεικνύουν για ακόμη μια φορά ότι η καναδική κυβέρνηση και βιομηχανία δρουν παρασκηνιακά, υπονομεύοντας διαρκώς τις προσπάθειες καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής», λέει ο Ντέρεκ Ουρμπάνιακ από τους Φίλους της Γης, οι οποίοι έδωσαν στη δημοσιότητα τα έγγραφα. «Θεωρούμε απαράδεκτο το γεγονός ότι η κυβέρνηση εκτοξεύει τώρα απειλές εναντίον των υψηλότερων πολιτικών κλιμακίων με σκοπό να εκτροχιάσει σημαντικούς ευρωπαϊκούς νόμους για το κλίμα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: