17/2/12

Οι ιδιώτες έσωσαν το ενεργειακό σύστημα


Καθοριστική και κρίσιμη αποδεικνύεται η συνεισφορά των ιδιωτικών ομίλων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης που έχει προκύψει στις αγορές ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου. Εκτός από το γεγονός ότι οι τέσσερις ιδιωτικές μονάδες ηλεκτρισμού, με συνολική ισχύ άνω των 2000MW, αποτέλεσαν τον πλέον αξιόπιστο πυλώνα του ενεργειακού συστήματος, τη στιγμή που οι μονάδες της ΔΕΗ εμφάνιζαν βλάβες, οδηγώντας τον ΑΔΜΗΕ (διαχειριστής του συστήματος) να εκδίδει «πορτοκαλί συναγερμό», δύο ακόμη παραδείγματα, έρχονται να δείξουν ότι χωρίς την πρωτοβουλία των ιδιωτικών ενεργειακών ομίλων, το σύστημα θα είχε καταρρεύσει.
Το πρώτο παράδειγμα έρχεται από τον όμιλο ΓΕΚ Τέρνα και το συνεταίρο τηςGdF Suez, και τη μονάδα του μικρού Ήρωνα, μια μονάδα 150MW ανοιχτού κύκλου φυσικού αερίου. Από προχθές η συγκεκριμένη μονάδα, της οποίας το βασικό χαρακτηριστικό είναι η ευελιξία και η δυνατότητα να υποστηρίζει την ευστάθεια του ηλεκτρικού συστήματος, έλαβε εντολή από το διαχειριστή να λειτουργήσει αρχικά τη μονάδα με εναλλακτικό καύσιμο diesel. Το κόστος λειτουργίας της μονάδας που εκτός από ηλεκτρισμό βοήθησε με τον πλέον αποδοτικό τρόπο στην εξοικονόμηση φυσικού αερίου, που για τους γνωστούς λόγους βρίσκεται σε περιορισμένη διαθεσιμότητα, ξεπερνά τα 300 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Το δεύτερο παράδειγμα έρχεται από την M&M Gasτων ομίλων Μυτιληναίου καιMotor Oil, που λίγες ώρες αφότου ο ΔΕΣΦΑ απέτυχε να βρει φορτίο LNG στο διαγωνισμό που εσπευσμένα διενέργησε, κατάφερε να εξασφαλίσει ένα φορτίο από τη spotαγορά. Καθοριστική λεπτομέρεια, που παραδέχεται και ο ίδιος ο ΔΕΣΦΑ: τα φορτία στηspot αγορά, εξασφαλίζονται με την καταβολή μετρητών, κάτι που έγινε στη συγκεκριμένη περίπτωση.
Συνολικά οι ιδιωτικές μονάδες κλήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες (μαζί με τις μονάδες τηςElpedison της εταιρείας στην οποία μετέχουν τα Ελ.Πε., η Edison και η Ελλάκτωρ) να καλύψουν έως και 20% της εγχώριας ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας.
Καλύτερη η κατάσταση
Με βάση πάντως τις προβλέψεις του διαχειριστή για σήμερα, η κατάσταση θα είναι μάλλον καλύτερη. Η μέγιστη αιχμή της ζήτησης ηλεκτρισμού θα είναι 7956MW, ενώ εντύπωση προκαλεί η εμμονή του διαχειριστή να κάνει επιλογή των μονάδων αερίου όχι με βάση το κριτήριο της αποδοτικότερης χρήσης του καυσίμου αλλά με βάση το κριτήριο της «ισομερούς κατανομής του βάρους» μεταξύ όλων των παικτών. Έτσι και σήμερα θα μείνουν εκτός λειτουργίας οι αποδοτικότερες μονάδες συνδυασμένου κύκλου της Ήρων και της Protergia(ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ/GdF Suez & Όμιλος Μυτιληναίος) με απόδοση καυσίμου πάνω από 55% η κάθε μια αντίθετα έχει προγραμματιστεί να δουλέψουν το Λαύριο 4 και η Κομοτηνή, με πολύ χαμηλότερες αποδόσεις και άρα μεγαλύτερη σπατάλη καυσίμου, δηλαδή φυσικού αερίου.
Από τις λιγνιτικές μονάδες, το συγκρότημα της Πτολεμαΐδας συνεχίζει να υπολειτουργεί, ενώ και με βάση τον προγραμματισμό του ΑΔΜΗΕ αναβλήθηκε η προγραμματισμένη συντήρηση της Μελίτης ώστε να είναι και αυτή διαθέσιμη στο σύστημα. Πάντως εκτός από τον μικρό Ήρωνα, έχει προγραμματιστεί να δουλέψουν ακόμη τέσσερις πετρελαϊκές μονάδες της ΔΕΗ δηλαδή τα μικρά «Λαύρια» 1 και 2 καθώς και οι μονάδες Αλιβέρι 3 και 4.
Τέλος για σήμερα όπως και χθες έχει προβλεφθεί η πραγματοποίηση εισαγωγών ηλεκτρισμού κυρίως από την Ιταλία αλλά και από την Τουρκία, γεγονός που επιτρέπει στο διαχειριστή να είναι αισιόδοξος για την επάρκεια ισχύος σήμερα στο σύστημα

Δεν υπάρχουν σχόλια: